Κοτζιάς: Ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών το δημοσίευμα του Nordic Monitor για 8 Τούρκους στρατιωτικούς και το δήθεν σχέδιο που είχε συμφωνήσει η Ελλάδα

 

Ο κ. Κοτζιάς κάνει λόγο για «δημοσίευμα τριτοκλασσάτης ιστοσελίδας» που βασίζεται σε «ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών» τα οποία είχαν διαψευστεί και το 2016. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός βλέπει «ελληνικό κέντρο συντονισμού επίθεσης» εναντίον του.

«Για ποιο λόγο ελληνικά ΜΜΕ αναμασούν δημοσίευμα τριτοκλασσάτης ιστοσελίδας που αναπαράγει ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών που διαψεύστηκαν ήδη το καλοκαίρι 2016;

Πού το πάει ελληνικό κέντρο συντονισμού επίθεσης σε βάρος μου; Μάλλον ομολογούν ότι δεν τους βγαίνουν Πρέσπες και Προσφυγικό», έγραψε ο κ. Κοτζιάς στο Twitter.

Κοτζιάς: Ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών το Nordic Monitor για 8 Τούρκους Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοτζιάς ήταν υπουργός Εξωτερικών όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Τουρκία, στις 15 Ιουλίου 2016. Το επόμενο πρωί (16 Ιουλίου 2016) και αφού το πραξικόπημα έχει αποτύχει, 8 Τούρκοι αξιωματικοί φτάνουν με στρατιωτικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

 

Τι γράφει το Nordic Monitor για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Το επίμαχο δημοσίευμα του Nordic Monitor παρουσιάζει φερόμενα ως «απόρρητα έγγραφα» τα οποία σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου παρουσιάζουν το τουρκικό σχέδιο για να πάρουν πίσω τους 8 αξιωματικούς που είχαν φτάσει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτά, το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας διαβίβασε εντολές στις Διοικήσεις των Χερσαίων Δυνάμεων και σε αεροπορικές μονάδες για να εκτελέσουν σχέδιο με στόχο να φέρουν πίσω το ελικόπτερο και τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.

Το διαβιβαστικό εστάλη στις 16:15, 16 Ιουλίου 2016, ενώ για τη διαταγή ενημερώθηκε επίσης και ο στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία στην Αθήνα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Η Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων επικοινώνησε με την ελληνική πλευρά κι σύμφωνα με όσα αναφέρονται, «οι ελληνικές Αρχές συμφώνησαν να επιστρέψουν όχι μόνο το ελικόπτερο, αλλά και τους 8 Τούρκους αξιωματικούς».

Η ιστοσελίδα παρατηρεί ότι η σχετική διαταγή επιβεβαιώνεται από μήνυμα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικού, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Twitter που αναρτήθηκε στις 17:15, την ίδια ημέρα (16/7).

Στο μήνυμά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον τότε Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Ισχυρίστηκε ότι ο κ. Κοτζιάς τον είχε διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα επέστρεφε του 8 Τούρκους στρατιώτες το συντομότερο δυνατό.

Η Τουρκία φέρεται να πληροφορήθηκε για τους Τούρκους αξιωματικούς και την άφιξή τους στην Ελλάδα, όταν το τμήμα Ιντερπόλ της ελληνικής αστυνομίας υπέβαλε αναφορά στην οποία κατονόμαζε τους 8 Τούρκους σημειώνοντας ότι είχαν εκφράσει πρόθεση να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα.

Η αναφορά υψηλής προτεραιότητας διαβιβάστηκε στην τουρκική μονάδα της Ιντερπόλ και προωθήθηκε στον τουρκικό στρατό. Στο υπόμνημα σημειώνεται ότι οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί έφτασαν με ελικόπτερο Sikorsky S70 Black Hawk (αριθμός ουράς: 11308) και τέθηκαν υπό κράτηση.

Το δημοσίευμα στο Nordic Monitor αναφέρει ότι παρόλο που υπήρξε κάποια «πολιτική διαπραγμάτευση» μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων τις πρώτες ώρες μετά το συμβάν, «το σχέδιο παράδοσης των Τούρκων αξιωματικών ματαιώθηκε όταν οι ελληνικές αρχές κατέγραψαν τις αιτήσεις ασύλου στο σημείωμα προς την Ιντερπόλ και η ελληνική δικαιοσύνη προχώρησε στην αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου».

Το μυστικό σχέδιο, υποστηρίζει το δημοσίευμα, έφερε την ονομασία «Επιχείρηση Αστραπή» (Harekat Yıldırım) που σε τουρκικούς στρατιωτικούς όρους σημαίνει ότι η επιχείρηση πρέπει να ξεκινήσει ενός 10 λεπτών από την παραλαβή της διαταγής.

Σύμφωνα με το φερόμενο ως σχέδιο, οι τουρκικές Χερσαίες Δυνάμεις θα έπρεπε να διατάξουν ελικόπτερο με 10 μέλη πληρώματος να μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη. Το 2ο Τάγμα Ειδικής Προστασίας από την Κωνσταντινούπολη που υπάγεται στην Κεντρική Διοίκηση της Άγκυρας, διατάχθηκε επίσης να διαθέσει αρκετά στρατεύματα για να διασφαλίσει την επιστροφή των 8 στρατιωτών.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Nordic Monitor «το σχέδιο φαίνεται πως απέτυχε αφότου οι ελληνικές δικαστικές αρχές και οι αρχές επιβολής του νόμου εξέφρασαν ανησυχίες για τις νομικές επιπτώσεις, εάν οι Τούρκοι στρατιώτες παραδίδονταν χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες ή (χωρίς) δίκαιη δίκη» και τελικά η ομάδα που εστάλη στην Ελλάδα πήρε μόνο το ελικόπτερο Sikorsky, καταλήγει το δημοσίευμα που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του κ. Κοτζιά.

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»