Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ανατροπή! Αυτοί είναι οι δικαιούχοι – Συγκριτικός Πίνακας με τα ποσά που δόθηκαν τις προηγούμενες χρονιές

Ταχυδακτυλουργικά κόλπα για να παρουσιάσουν την περικοπή που αναμένεται να υποστεί το κοινωνικό μέρισμα 2019 ως παροχή, κάνουν το υπουργείο Οικονομικών.

Και αυτό γιατί έχουν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες, από ένα ποσό που είναι φέτος εξαιρετικά μικρό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Από τα 436 εκατ. ευρώ του προβλεπόμενου υπερπλεονάσματος, πρέπει να κρατηθεί ένα «μαξιλάρι» τουλάχιστον 200 αν όχι 300 εκατ. ευρώ, για να υπάρχει ασφάλεια στην επίτευξη του στόχου του 3,5%, λένε όσοι γνωρίζουν τα «νούμερα» στο υπουργείο Οικονομικών.

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι

Το 2019, με βάση τα όσα εξήγγειλε η κυβέρνηση, από το αρχικό ποσό των 436 εκ. ευρώ που αποτελούσαν τον δημοσιονομικό χώρο για το κοινωνικό μέρισμα, 200 εκ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν ως “μαξιλάρι ασφαλείας” και 200 εκ. ευρώ για το κόστος των ΥΚΩ.

Αυτό σημαίνει πως απομένουν 36 εκ. ευρώ για το κοινωνικό μέρισμα 2019 και με βάση τα δημοσιεύματα η σκέψη της κυβέρνησης είναι να διατεθούν στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (δηλαδή 265.000 δικαιούχοι). (Πηγή)

Σε κάθε περίπτωση, το διαθέσιμο ποσόν είναι πολύ μικρό για να δημιουργούνται μεγάλες προσδοκίες για πλούσιες παροχές.

Με αυτό το σκεπτικό, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούσαν κάποια στιγμή πως ίσως θα ήταν καλύτερο να μη δοθεί καθόλου μέρισμα. Αλλά αυτό είναι πια παρελθόν, γιατί έχουν δοθεί υποσχέσεις…

Αυτό ίσως ανάγκασε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει στο υπουργικό συμβούλιο ότι «θα ανακοινώνουμε σταδιακά τα καλά νέα, όσο κερδίζουμε δημοσιονομικό χώρο», αφήνοντας ενδεχομένως αιχμές προς όσους από τους συνεργάτες του είναι «βασιλικότεροι του βασιλέως».

Εκείνο που συζητείται τη στιγμή αυτή στην κυβέρνηση είναι να καταφέρει να ισορροπήσει ανάμεσα σε αναγκαίες παροχές προς τους κοινωνικά αδύναμους και την ασφαλή επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» (Ειρήνη Χρυσολωρά), κάποιοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να παίξει στο γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, διαφημίζοντας ότι θα δώσει και αυτή κοινωνικό μέρισμα.

Τα υπερπλεονάσματα, υποστηρίζουν, ήταν αποτέλεσμα υπερφορολόγησης και κακού σχεδιασμού και λειτούργησαν εις βάρος της ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την άποψη αυτή, πρέπει να στοχεύει στην κατάργησή τους και στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής από τον προϋπολογισμό και όχι με «μποναμάδες» στο τέλος του χρόνου.

Για φέτος, πάντως, το προβλεπόμενο υπερπλεόνασμα, 436 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο ποικίλων εξαγγελιών, με το οικονομικό επιτελείο να επιχειρεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα να προσγειώσει τις προσδοκίες.

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι το μέρισμα θα δοθεί στους πιο ευάλωτους και σε αυτούς που υπερφορολογήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας φορολογικής ελάφρυνσης, εκτός από τα «λεφτά στο χέρι», για τα οποία είχε μιλήσει προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ωστόσο, πηγή του οικονομικού επιτελείου αντέτεινε ότι η ανησυχία των οικονομικών υπουργών είναι μήπως κινδυνεύσει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Δεν υπάρχει περιθώριο για φορολογική ελάφρυνση», υποστηρίζει, καθώς «τα περιθώρια είναι σχετικώς περιορισμένα»…

Δημήτρης Βίτσας: Το μήνυμα στην Τουρκία