Γιορτή σήμερα 16 Νοεμβρίου Εορτολόγιο Ποιοι γιορτάζουν 17 Νοεμβρίου - Μην ξεχάσετε να τους ευχηθείτε τα χρόνια πολλά - Αγία Ιφιγένεια

Γιορτή σήμερα 16 Νοεμβρίου Εορτολόγιο Ποιοι γιορτάζουν 17 Νοεμβρίου – Μην ξεχάσετε να τους ευχηθείτε τα χρόνια πολλά – Αγία Ιφιγένεια

Γιορτή σήμερα 16 Νοεμβρίου

Ιφιγένεια
Ματθαίος, Μαθιός, Μαθαίος, Ματθούλα, Ματθίλδη, Θίλδα, Τίτα, Μαθούλα

 

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 16 Νοεμβρίου – Αγία Ιφιγένεια

Εορτολόγιο Νοεμβρίου  Παρθενομάρτυρος Ιφιγενείας, Ματθαίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή

Η Αγία Ιφιγένεια, είναι παρθενομάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 16 Νοεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Ιφιγένεια.

Η μνήμη της αναφέρεται επιγραμματικὰ στο «Μικρὸν Ευχολόγιον ή Αγιασματάριον», που εξέδωσε η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος το 1956, χωρίς άλλες πληροφορίες. Πουθενά αλλού δεν αναφέρεται η μνήμη της.

 

Γιορτή σήμερα 17 Νοεμβρίου

Γεννάδιος, Γενάδιος

Το όνομα σύμφωνα με το onomatologio.gr προέρχεται από τη λέξη γεννάδας (ευγενής, γενναιόδωρος, γενναίος, ανώτερος άνθρωπος) < γέννα. Στην αρχαιότητα η λέξη είχε ειρωνική και σκωπτική χρήση.

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Νοεμβρίου – Άγιος Γεννάδιος

Εορτολόγιο Νοεμβρίου Αγίου Γενναδίου πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως

Ο Γεννάδιος Α’, διαδέχτηκε το έτος 458 μ.Χ. τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Ανατόλιο. Προηγούμενα ήταν πρεσβύτερος στην ίδια Εκκλησία.

Ο Πατριάρχης αυτός, εργάστηκε καρποφόρα για την επιστροφή πολλών αιρετικών στην Ορθοδοξία. Μεταξύ αυτών, επέστρεψε μέσω του Γενναδίου και ο ασπαζόμενος τις πλάνες των Ναβατιανών Μαρκιανός, τον όποιο και έκανε οικονόμο της Μεγάλης Εκκλησίας.

Επίσης ο Γεννάδιος Α’, έπεισε τον αυτοκράτορα Λέοντα τον Θράκα, να εξορίσει τον αιρετικό Πέτρο τον Κναφέα, όταν αυτός άρπαξε το θρόνο της Αντιόχειας από τον ορθόδοξο Πατριάρχη Μαρτύριο.

Άλλα επί Γενναδίου ο αυτοκράτορας Λέων ο Μακέλλης, νομοθέτησε τον αγιασμό της Κυριακής.

Ο Γεννάδιος κανένα δεν χειροτονούσε Ιερέα, αν αυτός δεν γνώριζε καλά την ερμηνεία των Ψαλμών.

Επίσης συγκάλεσε Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, όπου εκδόθηκε εγκύκλιος «κατὰ τῆς χρηματολογίας πρὸς χειροτονίαν». Μετά από αυτή την ευσυνείδητη και ιεροπρεπή πολιτεία, ο Γεννάδιος Α’ πέθανε το 471 μ.Χ.