Γιορτή Αεροπορίας
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Γιορτή Αεροπορίας: Τίμησαν τους εν ζωή πιλότους του Β’ ΠΠ – Βετεράνοι της 335 και 336 Μοίρας Δίωξης και της 13ης Μοίρας ελαφρού βομβαρδισμού

 

Γιορτή Αεροπορίας: Οι βετεράνοι αεροπόροι της 335 μοίρας δίωξης, 336 μοίρας δίωξης και 13ης μοίρας ελαφρού βομβαρδισμού της Πολεμικής Αεροπορίας,

τιμήθηκαν απόψε για την προσφορά τους στις συμμαχικές επιχειρήσεις σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Αλβανία και Αιγαίο, στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε απόψε στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Γιορτή Αεροπορίας 2019.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, και ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, απένειμαν τιμητικές πλακέτες στους:

  • Γεώργιο Πλειώνη αντιπτέραρχο ιπτάμενο της 335 και 336 μοίρας
  • Κωνσταντίνο Χατζηλάκο, αντιπτέραρχο ιπτάμενο της 336 μοίρας
  • Ευστράτιο Αθανασόπουλο αντιπτέραρχο ιπτάμενο της 335 μοίρας (τη διάκριση παρέλαβε ο γιος του Γεώργιος)
  • Παναγιώτη Καραγιάννη υποπτέραρχο ιπτάμενο της 13ης μοίρας ελαφρού βομβαρδισμού,
  • Βύρωνα Ζαχαρίδη, ταξίαρχο ιπτάμενο της 336 μοίρας (τη διάκριση παρέλαβε η σύζυγος του Ελπίδα) και
  • Γεώργιο Γαλανό σμήναρχο μηχανικό της 335 μοίρας.

Σημειώνεται ότι κατά τη λήψη της αναμνηστικής φωτογραφίας, όλοι οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα σηκώθηκαν όρθιοι ξεσπώντας σε δυνατά χειροκροτήματα, που σταμάτησαν με την αποχώρηση των ηρώων αεροπόρων.

Στη συνέχεια, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Μπλιούμης, απένειμαν τιμητικές πλακέτες στο νυν διοικητή της 336 μοίρας και τον νυν αξιωματικό επιχειρήσεων της 335 μοίρας.

Γιορτή Αεροπορίας: Η ομιλία ΥΕΘΑ

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές αξιόπιστες και ενισχύουν τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Εξήρε δε το σημαντικό ρόλο της Πολεμικής Αεροπορίας στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος τους.

Απευθυνόμενος προς τους τιμώμενους βετεράνους αεροπόρους, ο υπουργός σχολίασε ότι με τον ηρωισμό τους κατέδειξαν ότι η ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά κατακτάται.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε ότι από τα τέλη του μήνα έως το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή τα νομοσχέδια για την αναβάθμιση των F-16 και τον εκσυγχρονισμό και υποστήριξη των Mirage-2000 και για την ΕΑΒ. «Να είστε και είστε οι άγγελοι της προστασίας της Ελλάδας» ανέφερε καταλήγοντας, απευθυνόμενος προς τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός ΓΕΑ αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της αποστολής της Πολεμικής Αεροπορίας, την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Η αεροπορική ισχύς λειτουργεί ανασταλτικά για τον αντίπαλο σε μία ενδεχόμενη κρίση, ανέφερε σχετικά.

Ο Αρχηγός ΓΕΑ εξήρε τις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού του Όπλου για την επιτυχία της αποστολής, επ’ ωφελεία του λαού.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας που καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένου