ΓΔΑΕΕ αναλαμβάνει ο Θ. Λάγιος φεύγει ο Κ. Κυριακίδης – Παρασκήνιο με την αλλαγή να επισπεύδεται πριν τη λήξη του συμβολαίου

 

Μια αλλαγή που ήταν αναμενόμενη χωρίς ωστόσο να μπορεί κάποιος να εξηγήσει γιατί έγινε τώρα τέσσερις μήνες πριν λήξει το συμβόλαιο που είχε ο Κυριάκος Κυριακίδης, αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα στην ΓΔΑΕΕ.

Ήταν αναμενόμενη καθώς είθισται η εκάστοτε πολιτική ηγεσία να επιλέγει πρόσωπα αρεστά με τα οποία μπορεί να συνεργαστεί για τη θέση του Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών.

Ωστόσο αυτό συνήθως συνέβαινε αφού έληξε το συμβόλαιο του προηγούμενου, καθώς την όποια αποζημίωση από την πρόωρη διακοπή του συμβολαίο θα την επιβαρυνθούν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Φεύγει ο ναύαρχος Κυριάκος Κυριακίδης

Ο ναύαρχος Κυριάκος Κυριακίδης που τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν στο τιμόνι της ΓΔΑΕΕ (αρχικά ως αναπληρωτής και στη συνέχεια ως Γενικός Διευθυντής), φεύγει σήμερα, 4 μήνες πριν λήξει το συμβόλαιό του.

Το περίεργο είναι ότι η αλλαγή δεν έγινε άμεσα με την αλλαγή της κυβέρνησης, αλλά γίνεται τώρα και ενώ ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε συνεργαστεί στενά με τον ναύαρχο Κυριακίδη τόσο για τις γαλλικές φρεγάτες όσο και για τα F-16, και γενικότερα για όλα τα θέματα που είχαν προκύψει.

Λέγεται μάλιστα ότι στο γραφείο του ΥΕΘΑ υπάρχουν για υπογραφή 300 φάκελλοι, από τη ΓΔΑΕΕ.

Η στάση του ΥΕΘΑ δεν προμήνυε ότι θα γίνει εσπευσμένη αλλαγή. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός που επέμενε για την άμεση αλλαγή είναι ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αντώνης Οικονόμου, ο οποίος δήλωνε συχνά πως δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Κυριακίδη.

Φαίνεται ότι οι πιέσεις του Γενικού Γραμματέα ήταν που οδήγησαν στην αιφνιδιαστική αλλαγή.

Νέος ΓΔΑΕΕ ο αντιπτέραρχος Θεόδωρος Λάγιος

Ο αντιπτέραρχος ε.α. που αναλαμβάνει την ΓΔΑΕΕ, αποστρατεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Οι πληροφορίες λένε ότι την αποστράτευσή του ζητούσε επίμονα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χριστοδούλου, ο οποίος τώρα καλείται να συνεργαστεί με τον νέο ΓΔΑΕΕ, κάτι που για πολλούς μοιάζει σχεδόν ακατόρθωτο.

Ο Θεόδωρος Λάγιος είχε συνεργαστεί όμως στενά στο παρελθόν με τον διευθυντή του Νίκου Παναγιωτόπουλου Θανάση Βάλαρη, όταν υπηρετούσαν στο στρατιωτικό γραφείο του πρώην υπουργού Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου.

Συνεπώς θεωρείται ότι η επιλογή Λάγιου ήταν προσωπική επιλογή του Νίκου Παναγιωτόπουλου, η οποία φαίνεται ότι ικανοποιεί και την «σαμαρική» πτέρυγα της ηγεσίας του υπουργείου, δηλαδή τον ΓΓ Αντώνη Οικονόμου και τον ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή.

Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ τις επόμενες ημέρες.