Γαλλικές φρεγάτες [email protected]: Γιατί οι Γάλλοι μας θεωρούν ….γαλόπουλα – Τι έχει και τι δεν έχει η συμφωνία για να χαρακτηριστεί «διακρατική»

 

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Θυμάστε πως ξεκίνησε η ιστορία με τις γαλλικές Φρεγάτες;

Πολύ έξυπνα και σωστά για τα δικά του συμφέροντα ο Γάλλος πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν πρότεινε πριν περίπου ένα με δυο χρόνια στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αντί να επιστραφούν στην Ελλάδα τα υπερκέρδη των ομολόγων σε ρευστό,

να δώσει η Ελλάδα τα μισά χρήματα να πληρωθούν δύο  γαλλικές φρεγάτες εντασσόμενη η χώρα μας στο υπό ανάπτυξη πρόγραμμα για τις φρεγάτες [email protected].

Ωραίο ακούστηκε αλλά ήταν και πολύ ωραίο για να γίνει πραγματικότητα.

Έτσι οι Γερμανοί βλέποντας ότι μένουν απ΄ έξω με μεγάλη ευκολία έσβησαν το όνειρο.

Οι Γάλλοι όμως έκτοτε πιέζουν αφόρητα για την συνέχιση των συζητήσεων, διαπραγματεύσεων για να προχωρήσει το πρόγραμμα

και για ένα μυστήριο λόγο τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το θεωρούν υποχρέωση να υλοποιήσουν το γαλλικό «όνειρο» ενδίδοντας στις απαράδεκτες κατά περίπτωση, πιέσεις της Γαλλικής πλευράς.

Λέμε απαράδεκτες γιατί με τα δικά μας λεφτά θέλουν σύμβαση όπως αυτή την θέλουν.

Την ονοματίζουν δε ως διακρατική με μονομερείς υποχρεώσεις της Ελλάδας και με καμία ευθύνη και σχεδόν χωρίς εγγυήσεις του Γαλλικού δημοσίου.

 

Γαλλικές φρεγάτες με διακρατική συμφωνία;

Γιατί το λέμε αυτό; υπογράφουμε μια συφωνία μεταξύ των δύο κρατών και ο,τιδήποτε πάει «στραβά», (όπως μας διδάσκει η εμπειρία του παρελθόντος, όλο και κάτι συμβαίνει)

έχουμε συμφωνήσει η χώρα μας να πρέπει να τα «βρεί» με την κατασκευάστρια εταιρεία NAVAL Group και όχι με την χώρα που συμφώνησε, δηλαδή τη Γαλλία.

Μάλιστα, σε καταφυγής σε διαιτησία, όπως έχει γίνει για παράδειγμα με τα υποβρύχια και με τα ναυπηγεία, οι Γάλλοι απαιτούν από τώρα την παραίτηση μας από οποιαδήποτε ασυλία από την εκτέλεση της.

Η φρεγάτα Belharra μάλιστα, θα παραλαμβάνεται από την εταιρεία κατασκευής και όχι από το Γαλλικό κράτος.

Τέτοια «διακρατική συμφωνία» δεν έχουν ματαδεί τα μάτια μας. Και όλα αυτά είναι όπως μαθαίνουμε το ελάχιστο, γιατί υπάρχουν και άλλα που δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει μας λένε κάποιοι με νόημα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από ελληνικής πλευράς το θέμα διαχειρίζονται ο Σύμβουλος Ασφαλείας του πρωθυπουργού σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας…

Μήπως θα έπρεπε να έχουν ενημερώσει και την Βουλή πριν δεσμευτούν σε τέτοιες συμφωνίες;

 

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»

Προηγούμενο άρθροΠΟΜΕΝΣ: Παραίτηση με καταγγελίες για πειθαρχικά & εξώδικα στον Τύπο
Επόμενο άρθροΕπίδομα γέννας €2.000 Πότε ανοίγει Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).