Εφιάλτης για την Τουρκία τα αιγυπτιακά πολεμικά πλοία στην Κύπρο που κατέπλευσαν για την κοινή αεροναυτική άσκηση CYPEGY 1/2019

 

Οι σχέσεις των δυο χωρών δεν είναι και οι καλύτερες καθώς η Αίγυπτος μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν συνάψει τριμερή συμφωνία συνεργασίας και ασκούνται τακτικά στις περιοχές της ΑΟΖ που αμφισβητεί η Τουρκία.

Την Τρίτη,12 Νοεμβρίου 2019, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου άμυνας της Κύπρου, εκτελέστηκε Κοινή Αεροναυτική Άσκηση μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, με την ονομασία «CYPEGY 1/2019».

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτήν συμμετείχαν Μονάδες της Εθνικής Φρουράς και του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν ελικόπτερα της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης της Διοίκησης Αεροπορίας και τα Αιγυπτιακά πολεμικά πλοία, ΤΠΚ «ALI GAD» και Ν/Θ «AL SEDDIQ».

Αιγυπτιακά πολεμικά στην Κύπρο

Η φιλοξενία των δύο αιγυπτιακών πλοίων στην Κύπρο και η άσκηση που πραγματοποιήθηκε εντάσσεται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου,

ενισχύοντας την προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας στη θάλασσα.

Τον επιχειρησιακό έλεγχο και το συντονισμό των Α/Ν Μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το Αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό.

Τα αιγυπτιακά πλοία ελλιμενίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στον λιμένα Λεμεσού, ενώ κατά την παραμονή τα πληρώματα τους πραγματοποίησαν εθιμοτυπικές και ενημερωτικές επισκέψεις σε μονάδες της Εθνικής Φρουράς.

Δημήτρης Βίτσας: Το μήνυμα στην Τουρκία