71 Ταξιαρχία, ΗΠΑ και Iron Sword στο Κιλκίς ανησυχούν την Τουρκία – Εντυπωσιακά Video βλέπουν το φως της δημοσιότητας

Συνεχίζεται στο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα σε Αστικό Περιβάλλον η συνεκπαίδευση Αμερικανών Αλεξιπτωτιστών με τα στελέχη της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ΠΟΝΤΟΣ.

Η άσκηση με την επωνυμία Iron Sword ή όπως το ΓΕΣ την ονόμασε, «Σιδηρά Ξυήλη», ξεκίνησε στις 18 Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί έως τις 26 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Αμερικάνοι Αλεξιπτωτιστές μαθαίνουν Krav Maga από Έλληνες στο Κιλκίς

Στην άσκηση παίρνει μέρος το «ιπτάμενο ιππικό» των ΗΠΑ από την 3η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, και κομάντος από την 173η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και από την Ελλάδα η 71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.

Σκοπός της άσκησης είναι η ενίσχυσης της συνεργασίαε και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των ελληνικών και των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το σενάριο της, αφορά στη συνεργασία μεγάλης κλίμακας μηχανοκίνητων σχηματισμών εδάφους με επιθετικά, μεταγωγικά καθώς και ελικόπτερα πολλαπλού ρόλου Apache, Chinook

και BlackHawk, με Αμερικάνους και Έλληνες να φέρνουν σε πέρας αποστολές σε στεριά και αέρα με σύνθετα και κυρίως επιθετικά σενάρια μάχης.

Την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών, θα φθάσουν στο Κιλκίς ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Καμπάς και κατά πάσα πιθανότητα ο Αντρέ Μ. Ρόλινγκ, Αναπληρωτής Γενικός Διοικητής του Αμερικανικού Στρατού.

Μέχρι χθες πάντως δεν είχε επιβεβαιωθεί ποιος Αμερικανός αξιωματούχος θα ήταν παρών στη μέρα διακεκριμένων σπισκεπτών.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που μέσα σε έναν μηνά φτάνει στην Ελλάδα ανώτερος αξιωματικός του Αμερικανικού Στράτου, μετά την επίσκεψη του Διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη αντιστράτηγος Christopher Cavoli στην Αθήνα και την Αλεξανδρούπολη.

Οι συνεκπαιδεύσεις μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών, φαίνεται πως έχουν προκαλέσει την Άγκυρα, αυτή τη φορά, δια στόματος του Υποναυάρχου Yayci κατά τη διάρκεια ομιλίας του, σε Αμερικανικό πανεπιστήμιο στην κατεχόμενη Κερύνεια, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα viadiplomacy.gr

Ο Επιτελάρχης του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, μίλησε για την προσπάθεια της Ελλάδας όπως είπε χαρακτηριστικά, να πείσει τις ΗΠΑ για δημιουργία βάσης στο Αιγαίο.

Μάλιστα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την αναθεωρημένη αμυντική συμφωνία, ακόμη κι αν η Αμερική, δεν αλλάζει στάση υπέρ της πολιτικής των ίσων αποστάσεων.

Δημήτρης Βίτσας: Το μήνυμα στην Τουρκία