ΥΠΑΜ Κύπρου: Ζητά πλοία της ΕΕ στη Μεσόγειο. Χαρακτηρίζει θετική τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ και τονίζει ότι ο ενιαίος αμυντικός χώρος είναι «ζωντανός»

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ηλιάδη

Μια ημέρα πριν την υπογραφή της αμυντικής συμφανίας Ελλάδας – ΗΠΑ, ο υπουργός άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης μιλά στο Armyvoice.gr για τις προσδοκίες της Κύπρου από την αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Ζητάει από την Ευρώπη να δείξει στην πράξη την αλληλεγγύη της και να προχωρήσει πέρα από τις πολιτικές αποφάσεις σε πράξεις με την αποστολή πλοίων της ΕΕ στην Μεσόγειο για την αντιμετώπιση των απειλών.

Τέλος τονίζει ότι το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου είναι ζωντανό και υποστηρίζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις των δυο χωρών, που συνεργάζονται καθημερινά, χωρίς όμως να αποδίδουν «τίτλους» σε αυτή τη συνεργασία.

Το πρώτο μέρος της συνέντευξη που δημοσιεύουμε σήμερα είναι το ακόλουθο:

ΕΡ: Δόγμα ενιαίου αμυντικού χώρου. Πολιτικά λειτούργησε. Στην πράξη έχει ατονίσει; Ο απλός κόσμος σκέφτεται ότι εάν υπάρξει απειλή για την Κύπρο η Ελλάθα θα είναι σε θέσει να σπεύσει σε βοήθεια;

ΑΠ: Σίγουρα οι τίτλοι δημιουργούν ένα επιπρόσθετο αίσθημα ασφάλειας. Σας διαβεβαιώ ότι μαζί με την Ελλάδα, υπάρχει τόση στενή συνεργασία που

-χωρίς να θέλω να συγκρίνω με το παρελθόν- είναι βέβαιο ότι εργαζόμαστε επί καθημερινής βάσης σε όλους τους τομείς, με μοναδικό μέλημα την αναβάθμιση της ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και αυτό περιλαμβάνει και την αντίδραση.

Από την άλλη όμως τα πράγματα προχωρούν προς μια κατεύθυνση που το πολιτικό είναι συνυφασμένο με τα υπόλοιπα.

Δεν θέλω να σχολιάσω τα διάφορα που ακούγονται κατά καιρούς είτε από την Κύπρο είτε και από την Ελλάδα, για το ενιαίο αμυντικό δόγμα το οποίο γιατί έχει τερματιστεί και γιατί δεν το επαναφέρουμε.

Απαντώ επιχειρησιακά. Γίνονται επί καθημερινής βάσης επικοινωνίες με όλους τους κλάδους εκεί και όπου χρειάζεται. Γίνονται κοινές ασκήσεις εκεί και όπου επιβάλλεται.

Και έχουν αναπτυχθεί και οι τριμερείς.

Και θέλω να στείλω το μήνυμα ότι Ελλάδα και Κύπρος όπως αντιμετωπίζουμε το πολιτικό μήνυμα με απόλυτο συντονισμό – με πρόσφατο παράδειγμα την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη –

αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο, και στα πλαίσια συνεργασίας στην PESCO και σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα που είναι συνυφασμένα με την άμυνα και ασφάλεια.

Πιστεύω ότι είμαστε σε ένα εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας.

Το ενιαίο αμυντικό δόγμα δεν ήταν μόνο τίτλος, ήταν μια αρχή και μια απόλυτα σεβαστή συνεργασία η οποία θέλω να πω ότι συμβαίνει χωρίς να ονομάζεται έτσι.

ΕΡ: Πρόσφατα στο Ελσίνκι απευθύνατε πρόσκληση στην Ευρώπη να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της και να ενισχύσει την παρουσία της με πλοία στην ΝΑ Μεσόγειο

ΑΠ: Με απασχολεί το ζήτημα αλληλεγγύης για να μιλήσω ειλικρινά και θα σχολιάσω το ζήτημα του συντονισμού κατά την παρουσία Πολεμικού Ναυτικού στην ΝΑ Μεσόγειο.

Θέλω όμως να πάω ένα βήμα πιο πίσω για το τι συμβαίνει με το ζήτημα της Αλληλεγγύης.

Συνέβησαν πάρα πολλά που επηρεάζουν διαχρονικά τα δικαιώματα της Κύπρου. Από τις προκλητικές και παράνομες συμπεριφορές και ενέργειες της Τουρκίας.

Είμαστε ευγνώμονες μέχρι τώρα απέναντι στου εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς πετύχαμε αρκετά πράγματα σε πολιτικό επίπεδο.

Έτσι ουσιαστικά δείχνουν ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν αυτή την αλληλεγγύη και στη λήψη αν χρειαστεί μέτρων αποτρεπτικών και στοχευμένων για αυτή τη συμπεριφορά.

Από την άλλη ο πραγματικός στόχος για εμάς δεν είναι η λήψη μέτρων αλλά ο τερματισμός της παρανομίας.

Πιστεύω ότι η αλληλεγγύη πρέπει επιπρόσθετα να υλοποιηθεί όχι μόνο με πολιτικές αποφάσεις και με ενέργειες στη σκηνή.

Με ο,τι αυτό εξυπακούεται. Για παράδειγμα εάν η εισβολή των γεωτρυπάνων τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο και στα χωρικά ύδατα της Κύπρου πώς αντιμετωπίζεται εκτός από το να ληφθούν συμπεράσματα και αποφάσεις.

Αυτή η αλληλεγγύη πώς μπορεί να μεταφραστεί εάν συνεχίζουν να είναι εδώ.
Έχω καταλήξει ότι η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει άλλο σκοπό.

Απόλυτος στόχος είναι η αποκλιμάκωση και να μην απαντούμε στις προκλήσεις με τρόπο που να δημιουργείται αστάθεια στην περιοχή.

Μέλημά μας είναι η σταθερότητα στην περιοχή.

Έχω πει ότι εφόσον ξεκίνησε μια ιδέα για να υπάρχει ένα κέντρο λήψης πληροφοριών από τα πολεμικά πλοία που βρίσκονται σε μια περιοχή.

Έχω πει ότι ας καθορίσουμε τα κριτήρια ποιες είναι αυτές οι περιοχές. Και να μιλήσω εγώ για την Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει προοπτική και κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, να καταστεί ένας χώρος που να είναι εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη.

Άρα δημιουργείται αμέσως το συμφέρον της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο. Όχι της Κύπρου, της Ευρώπης.

Αν το λάβουμε αυτό ως δεδομένο πάμε πιο κάτω και λέμε τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει το μεταναστευτικό.

Είναι ζήτημα που απασχολεί την Ευρώπη. Βρήκαν λύσεις αλλά όχι ουσιαστικές. Γιατί άλλοτε υπάρχει μείωση του αριθμού και άλλοτε αύξηση άλλη περίοδο. Άρα σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε και άλλα μέτρα, αποτρεπτικά.

Άρα η Ανατολική Μεσόγειος προσφέρεται για λήψη αυτών των μέτρων. Υπάρχει το ζήτημα της τρομοκρατίας. Απασχολεί χώρες της Ευρώπης – αν πάμε πίσω στη Γαλλία το τι συνέβη το 2015, που ουσιαστικά η τρομοκρατία επηρέαζε την καθημερινότητά της.

Αλλά πριν πάμε στην Κεντρική Ευρώπη, ας μεταφερθούμε στην Ανατολική Μεσόγειο που είναι πιο κοντά στη βάση τους.

Όλα αυτά είναι κριτήρια τα οποία κάλλιστα μπορούν να δικαιολογήσουν μια απόφαση ότι η περιοχή της ΝΑ Μεσογείου μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια από τις περιοχές ενδιαφέροντος για δημιουργία κέντρου πληροφοριών αλλά και παρουσία Πολεμικού Ναυτικού συντονισμένα από διάφορες χώρες.

Η φιλοσοφία είναι ότι το ΠΝ μπορεί να υπάρχει σε μια περιοχή με συντονισμό. Τώρα δεν είναι συντονισμένες. Θα πρέπει να υπάρχει πλέον ο συντονισμός από ένα κέντρο το οποίο θα μπορεί να λειτουργεί ως αποτροπή.

ΕΡ: Το ΖΗΝΩΝ δεν προσφέρεται;

ΑΠ: Το ΖΗΝΩΝ προσφέρεται, έχουμε υποδομές στην Κύπρο. Δίνουμε σημασία στην αναβάθμιση των υποδομών μας, Μπορούν να προσφέρουν τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό.

Τόσο ως κέντρο συντονισμού όσο και για βοήθεια σε αυτές τις επιχειρήσεις του Ναυτικού.

ΕΡ: Τελευταία έχετε πιο στενή αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Πού βλέπετε να οδηγεί;

ΑΠ: Ήταν μια συνειδητή απόφαση η αναβάθμιση των σχέσεων με της ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας. Ωστόσο υπάρχει ακόμα το εμπάργκο.

Το εμπάργκο είναι ένα εμπόδιο σε αυτή τη σχέση. Όμως καθημερινά γίνονται στοχευμένες ενέργειες, χωρίς να είναι αυτοσκοπός η άρση του εμπάργκο, ώστε να δικαιολογήσουμε ότι η Κύπρος μπορεί όπως μας έχουν περιγράψει, να είναι ένας εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή.

Αυτό θέλει αρκετή δουλειά, θέλει συντονισμό και πιστεύω ότι σιγά σιγά θα το πετύχουμε.

Είναι γεγονός ότι η παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή με την αναβάθμιση των σχέσεων με την Ελλάδα είναι καλοδεχούμενη και για εμάς και πιστεύουμε ότι μέσω αυτής της σχέσης θα επιτύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Θέλω να τονίσω ότι οι συμφωνίες που κάνουμε και έχουν τεράστια στρατηγική σημασία δεν έχουν σκοπό να είναι εναντίον κάποιας χώρας.

Έχουν σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου και της ικανότητας των δικών μας Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα τη συνεισφορά σε στρατηγικές και άλλων χωρών που παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση των συνθηκών ειρήνης στην περιοχή.

Η ασφάλεια και η ειρήνη στην περιοχή οδηγούν στην ευημερία των πολιτών.

Αύριο στο Armyvoice.gr η συνέχεια της συνέντευξης.

Τι λέει ο ΥΠΑΜ Κύπρου Σάββας Αγελίδης για τον εξοπλισμό της Εθνικής Φρουράς, και τις τριμερείς συμεργασίες με Αίγυπτο και Ισραήλ καθώς και τις ασκήσεις που εκτελούν

πώς χαρακτηρίζει τον Αρχηγό ΓΕΕΦ αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη

και τη συμμετοχή της Κύπρου στην άμυνα της Ευρώπης.