Αναδρομικά παλαιών συνταξιούχων: ΠΟΣΑ για ΙΚΑ ΟΑΕΕ ΔΕΚΟ ΝΑΤ Αναδρομικά παλαιών συνταξιούχων Ποσά ΣτΕ ΙΚΑ ΕΦΚΑ ΟΓΑ ΟΠΕΚΑ Επικουρικές Πληρωμή συντάξεων Μαρτίου 2020 Αναδρομικά συνταξιούχων Συντάξεις Δεκεμβρίου 2019 ΟΓΑ-ΙΚΑ-ΟΑΕΕ ΟΠΕΚΑ επίδομα παιδιού ΚΕA Συντάξεις: Αλλάζουν Ασφαλιστικό Εισφορές Επικουρικές - Αναδρομικά ΝΕΑ
Photo credit EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Συντάξεις: Αλλάζουν Ασφαλιστικό Εισφορές Επικουρικές – Αναδρομικά Τελευταία Νέα για τις αλλαγές που αφορούν πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες

 

Πέντε σαρωτικές αλλαγές έρχονται σε συντάξεις και εισφορές με το νέο ασφαλιστικό αγγίζοντας πάνω από 3 εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γιάννη Φώσκολου στην εφημερίδα «Έθνος».

Από τις ανατροπές και τις αυξήσεις προκύπτουν αναδρομικά πιθανότατα 3 ή 4 μηνών (ανάλογα αν το ασφαλιστικό θεσμοθετηθεί τον Δεκέμβρη ή τον Γενάρη) που θα πρέπει να καταβληθούν το 2020, αν όχι στα τέλη του 2019.

Πιλότος για όλες τις παρεμβάσεις είναι οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, που έδειξαν τις περιοχές του ασφαλιστικού στις οποίες θα επικεντρωθεί η καινούρια μεταρρύθμιση.

Παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι, μισθωτοί ασφαλισμένοι αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες όπως επίσης και αγρότες επηρεάζονται σημαντικά από το νέο μείγμα

που προωθεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας στο συνταξιοδοτικό, με στόχο να κλείσει τελεσίδικα εκκρεμότητες του παρελθόντος και να πετύχει βιωσιμότητα για το σύστημα του μέλλοντος.

Μεγάλοι κερδισμένοι των αλλαγών που έρχονται είναι όσοι έχασαν τα περισσότερα με τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή όσοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης

πάνω από 1.300 ευρώ όπως και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν και συνταξιοδοτούνται με πάνω από 30 ή 35 έτη ασφάλισης.

Το νέο τοπίο διαμορφώνεται ως εξής:

1. Παλαιές κύριες συντάξεις:

αναπροσαρμογή «προσωπικής διαφοράς» για όσους έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης

Επανεκκίνηση κάνει ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων από 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά, καθώς τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που προωθεί το υπουργείο Εργασίας επηρεάζουν και τις παλιές συντάξεις.

Όσοι παλαιοί συνταξιούχοι (αποχώρησαν πριν τον Μάιο του 2016) έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 και κυρίως με πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης

– όποτε κι αν συνταξιοδοτήθηκαν – θα λάβουν από 4 Οκτωβρίου υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη.

Σύμφωνα με τα σενάρια που βρίσκονται υπό επεξεργασία, πριν τα 40 χρόνια ασφάλισης η αύξηση αναμένεται να κινηθεί κοντά στις 2,5 με 3 ποσοστιαίες μονάδες,

ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και κοντά στις 5 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που δείχνει αυξήσεις κοντά στο 7%.

Τις μεγαλύτερες, ωστόσο, αυξήσεις θα έχουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν ή συνταξιοδοτούνται με 40ετή ασφαλιστικό βίο και πάνω, καθώς η 40ετία αναμένεται να πριμοδοτηθεί σημαντικά.

Στην περιοχή αυτή η αναπροσαρμογή δεν αποκλείεται να κυμανθεί μεταξύ 3 και 7 ποσοστιαίων μονάδων «δείχνοντας» αυξήσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να κυμανθούν κοντά στην περιοχή του 10% ή ακόμη και 15%.

Τα εκκαθαριστικά των παλαιών επανυπολογισμένων συντάξεων θα εκδοθούν μέχρι και για τον Οκτώβρη. Ακολούθως οι επανυπολογισμένες συντάξεις θα αλλάξουν.

Τα εκκαθαριστικά του Νοεμβρίου θα ακολουθήσουν σε δεύτερο χρόνο και θα αποτυπώνουν όλες τις αλλαγές.

Προσοχή, οι παλαιοί συνταξιούχοι επειδή διατηρούν «προσωπική διαφορά» δεν θα δουν – στην πλειοψηφία τους – την αύξηση στην τσέπη.

Η αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση της συνολικής προσωπικής διαφοράς.

Στο καθαρό ποσό δεν προκύπτει προς το παρόν διαφορά, αλλά αυτό που αλλάζει είναι πως ο συνταξιούχος μπορεί να ελπίζει νωρίτερα σε αύξηση.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν γενικές αυξήσεις από το 2023 και μετά με βάση το ΑΕΠ και τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Η προσωπική διαφορά θα συμψηφίζεται με αυτές τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί.

Για την συγκεκριμένη κατηγορία το νέο ποσό μειωμένης προσωπικής διαφοράς θα συμψηφιστεί γρηγορότερα, με αποτέλεσμα να φτάσει συντομότερα ο συνταξιούχος σε αύξηση και στο καθαρό ποσό.

2. Νέες κύριες συντάξεις:

Αύξηση καθαρής σύνταξης για όσους έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης

Αυξήσεις θα λάβουν στο χέρι αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019 χιλιάδες συνταξιούχοι που αποχώρησαν από τον Μάιο του 2016 και μετά.

Οι αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης θα είναι ενιαίες για παλιούς και νέους και θα ακουμπούν όσους έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 και κυρίως με πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης.

Πριν τα 40 χρόνια ασφάλισης η αύξηση αναμένεται να κινηθεί κοντά στις 2,5 με 3 ποσοστιαίες μονάδες,

ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και κοντά στις 5 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που δείχνει αυξήσεις κοντά στο 7%.

Τις μεγαλύτερες, ωστόσο, αυξήσεις θα έχουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν ή συνταξιοδοτούνται με 40ετή ασφαλιστικό βίο και πάνω.

Όπως αναφέρθηκε στην περιοχή αυτή η αναπροσαρμογή δεν αποκλείεται να κυμανθεί μεταξύ 3 και 7 ποσοστιαίων μονάδων «δείχνοντας» αυξήσεις κοντά στην περιοχή του 10% ή ακόμη και 15%.

Όσοι διατηρούν «προσωπική διαφορά» επειδή αποχώρησαν την περίοδο Μάιος 2016 – Δεκέμβρης 2018 δεν θα δουν αύξηση στην τσέπη, αλλά πιθανότατα θα διατηρήσουν ολόκληρη την προσωπική διαφορά που δικαιώθηκαν.

Αντίθετα όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά αλλά εμπίπτουν στα πολλά χρόνια ασφάλισης θα έχουν βελτιωτικές αναπροσαρμογές ποσών στην τσέπη αναδρομικά από 4/10.

3. Επικουρικές:

Αυξήσεις για πάνω από 450.000 συντάξεις

Αυξήσει αναδρομικά 30% έρχονται για περισσότερους από 450.000 συνταξιούχους που εισπράττουν επικουρικές συντάξεις από την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, η λύση που επιλέγεται μετά την απόφαση του ΣτΕ οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση ύψους 52,5 ευρώ τον μήνα για 465.112 συνταξιούχους.

Τις σημαντικότερες αυξήσεις θα δουν τώρα όσοι είχαν το μεγαλύτερο «ψαλίδι» το καλοκαίρι του 2016.

Πρόκειται για 251.728 συνταξιούχους που έχασαν από την επικουρικής τους έως και πάνω από 200 ευρώ το μήνα.

Οι περισσότεροι έχασαν από 100 ως 200 ευρώ το μήνα, ένας στους πέντε έχασε 50-100 ευρώ, ενώ το 18% έχασε έως 20 ευρώ.

Περισσότεροι από τους μισούς είναι πρώην μισθωτοί του ΙΚΑ, οι οποίοι υπέστησαν μέσο ποσοστό μείωσης 45%.

Αυτοί είναι που τώρα θα δουν και τις σημαντικότερες αυξήσεις. Μετά τους μισθωτούς του πρ. ΙΚΑ η επόμενη πολυπληθέστερη κατηγορία είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι, όμως, υπέστησαν μικρή μέση μείωση 7,34%.

Ακολουθούν ναυτικοί του ΚΕΑΝ με μέση μείωση 36,54%, όπως και δημοτικοί υπάλληλοι με μέση μείωση 28,81%.

Από τις μειώσεις του 2016 επλήγησαν επίσης εμποροϋπάλληλοι (41,21% μείωση) κ.ά. Σημαντικές μειώσεις άνω του 30% είχαν επίσης χιλιάδες ναυτιλιακοί υπάλληλοι, τραπεζοϋπάλληλοι κ.α.

Οι αυξήσεις στις επικουρικές «μετράνε» από 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά (όταν δηλαδή δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ) και θα αποδοθούν μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού.

Διαβάστε τη συνέχεια στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ