ΕΦΚΑ: Ειδοποιητήρια Μαρτίου 2020 - Μείωση 25% Συντάξεις: Αλλαγές από Νοέμβριο - Τι θα γίνει με τις εκκρεμείς συντάξεις
Photo credits EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΦΚΑ Συντάξεις: ‘Ερχονται αλλαγές από Νοέμβριο – Θα εκδίδονται πιο γρήγορα υπόσχεται το υπουργείο Εργασίας – Τι θα γίνει με τις εκκρεμείς συντάξεις

Με ειδική διάταξη που ψηφίζεται την Πέμπτη στην Βουλή μειώνεται ο χρόνος απονομής των συντάξεων κατά δύο μήνες.

Ειδικότερα δίνεται το δικαίωμα έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων στους διευθυντές των περιφερειακών υπηρεσιών και οργανικών δομών των πρώην φορέων που έχουν απορροφηθεί στον ΕΦΚΑ.

Μέχρι σήμερα για την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης, απαιτείτο η τελική υπογραφή από την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΦΚΑ.

Με την νέα διάταξη από τις αρχές Νοεμβρίου θα μπορούν να υπογράφουν τις αποφάσεις συνταξιοδότησης οι Διευθυντές των περιφερειακών υπηρεσιών χωρίς να στέλνουν τα έγγραφα στην κεντρική διοίκηση προς υπογραφή καθυστερώντας την απονομή της σύνταξης.

Αναλυτικότερα στην σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» αναφέρεται ότι λόγω της παρατηρούμενης καθυστέρησης απονομής των συντάξεων

οι Διευθυντές των περιφερειακών υπηρεσιών και οργανικών δομών των πρώην φορέων που έχουν απορροφηθεί στον ΕΦΚΑ έχουν την αρμοδιότητα απονομής των συντάξεων.

Η εφαρμογή της διάταξης αυτής θα επιφέρει μείωση του χρόνου απονομής κατά δύο μήνες ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσουν

η περαιτέρω ενίσχυση των τμημάτων απονομής της σύνταξης με νέους υπαλλήλους και η προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας για το μεγάλο ψηφιακό άλμα του υπουργείου Εργασίας,

το σύστημα «ΑΤΛΑΣ-ψηφιακή σύνταξη», με το οποίο, από τον Ιούνιο του 2020, οι νέες συντάξεις θα εκδίδονται ψηφιακά και άμεσα.

Πάνω από 1 εκ. οι εκκρεμείς συντάξεις

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας γίνεται μνεία στην πραγματική κατάσταση των συνολικών εκκρεμοτήτων των ασφαλιστικών ταμείων .

Η πραγματική εικόνα των εκκρεμών συντάξεων-υποθέσεων και λοιπών εκκρεμοτήτων μέχρι τις 31-8-2019, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ έχει ως εξής:

Μπροστά σε αυτή την τραγική και άνευ προηγουμένου κατάσταση, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και οι οργανωτικές δράσεις που πρέπει να αναπτύξουμε για να την αντιμετωπίσουμε, αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα.

Γι’ αυτό:

1. Επαναφέραμε στα τμήματα απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ 86 υπαλλήλους που είχαν μετακινηθεί από τις υπηρεσίες τους, ενισχύοντας κατά 17,2% το έμψυχο δυναμικό των τμημάτων αυτών και κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξήσαμε τους ρυθμούς εκκαθάρισης και απόδοσης συντάξεων.

2. Με νομοθετική πρωτοβουλία αναστέλλουμε την κινητικότητα στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ και περιορίζουμε δραστικά την μετακίνηση υπαλλήλων από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ σε άλλες υπηρεσίες ή οργανισμούς.

3. Εκκινήσαμε και επιταχύναμε τις διαδικασίες, με την έκδοση εγκυκλίου προς τον ΕΦΚΑ, σχετικά με την απόδοση των 66.323 συντάξεων χηρείας και των αναδρομικών ποσών που προέκυψαν από την εφαρμογή του νόμου 4611/2019.

Αποδώσαμε τις 66.323 συντάξεις χηρείας στα τέλη Σεπτεμβρίου ενώ τα αναδρομικά ποσά θα καταβληθούν στο τέλος του Οκτωβρίου.

4. Προωθούμε την νομοθετική πρωτοβουλία για το μεγάλο ψηφιακό άλμα του Υπουργείου Εργασίας, το σύστημα «ΑΤΛΑΣ- ψηφιακή σύνταξη» με το οποίο, από τον Ιούνιο του 2020, οι νέες συντάξεις θα εκδίδονται ψηφιακά.

5. Με νομοθετική διάταξη διασφαλίζουμε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στον ΕΦΚΑ με την υποχρέωση κατάρτισης ισολογισμών και την πιστή απεικόνιση της χρηματοοικονομικής κατάστασης του οργανισμού.

Σταματάμε το απάραδεκτο φαινόμενο των εικονικών και χαλκευμένων πλεονασμάτων του ΕΦΚΑ που «επιτεύχθηκε» με το μη καταλογισμό δαπανών στους ισολογισμούς του ΕΦΚΑ.

6. Καταργήσαμε την δέσμευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς, για την μείωση του προσωπικού του ΕΦΚΑ από 8.634 εργαζόμενους που είχε το 2016 σε 6.500 το 2020!

Και μάλιστα την ώρα που εκκρεμούσαν χιλιάδες εκατοντάδες συντάξειςυποθέσεις από τον ΕΦΚΑ!

7. Με την Διοίκηση του ΕΦΚΑ, το επόμενο διάστημα προωθούμε περαιτέρω ενίσχυση του δυναμικού στα τμήματα απονομής συντάξεων με νέους υπαλλήλους.

8. Με ειδική διάταξη δίνουμε το δικαίωμα έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων στους Διευθυντές των περιφερειακών υπηρεσιών και οργανικών δομών των πρώην φορέων που έχουν απορροφηθεί στον ΕΦΚΑ

–ενώ μέχρι τώρα για την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης απαιτείτο η τελική υπογραφή από την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΦΚΑ- μειώνοντας, έτσι, το χρόνο έκδοσης των νέων συντάξεων περίπου κατά δύο μήνες.