Στρατός Ξηράς: Τι φέρνει η 3η Αμερικανική Ταξιαρχία από Ιράκ Αφγανιστάν

Στρατός Ξηράς: Τι φέρνει η 3η Αμερικανική Ταξιαρχία 3th CAB από Ιράκ Αφγανιστάν και τι αναζητά στο Στεφανοβίκειο όπου αναπτύχθηκε την περασμένη εβδομάδα

Οι παραδοσιακά καλές σχέσεις των Αρχηγών του Γενικού Επιτελείου Στρατού με τους Διοικητές των αμερικανικών Χερσαίων Δυνάμεων στην Ευρώπη με έδρα το Wiesbaden της Γερμανίας, μετουσιώνονται σε επωφελείς για την εθνική άμυνα συμμαχίες και συνεκπαιδεύσεις.

Η συνάντηση και του νυν Αρχηγού Αντιστρατήγου Γεωργίου Καμπά με τον Διοικητή των Αμερικανικών Χερσαίων Δυνάμεων,

αλλά και η συμμετοχή του πριν λίγες μέρες στην Ετήσια Σύνοδο των Αρχηγών Χερσαίων Δυνάμεων της Ευρώπης και οι άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών,

μεταφράζονται στη συνέχιση μιας πολύ σημαντικής αμοιβαίας συνεργασίας και συνεκπαίδευσης η οποία επισημοποιήθηκε

με την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας.

Η συνεργασία αυτή για τον Στρατό Ξηράς αφορά τόσο την συνδρομή στην ανέλκυση της βυθοκόρου «Όλγα» από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης,

με σκοπό την αύξηση της δυνατότητας εξυπηρέτησης μεγάλων πλοίων και την χρήση του στρατοπέδου των Πεζοναυτών στο Βόλο και του Αεροδρομίου του Στεφανοβικείου

από σχηματισμούς ελικοπτέρων και ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ οι οποίες εδρεύουν περιοδικά στην Ευρώπη.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι Αμερικάνοι χρηματοδότησαν την απομάκρυνση της βυθισμένης βυθοκόρου ώστε να αυξηθεί η μεταφορική ικανότητα του λιμανιού.

Οι δυνάμεις αυτές εγκαθίστανται περιοδικά κάθε εννιά μήνες στην Κεντρική Ευρώπη χρησιμοποιώντας λιμάνια της Μεσογείου αλλά και της Βαλτικής.

Δύο από αυτά είναι αυτό της Αλεξανδρούπολης αλλά και του Βόλου.

Εκτός όμως από τη χρήση των λιμανιών ως σημεία εισόδου για ανάπτυξη ιδιαίτερη σημασία έχει και η μακροχρόνια εκπαίδευση με τμήματα Αεροπορίας Στρατού αλλά και Ειδικών Δυνάμεων ως αεροκίνητες δυνάμεις.

Στρατός Ξηράς: Η σημασία της συνεκπαίδευσης για την 1η ΤΑΞΑΣ

Έχοντας τεράστια εμπειρία η 1η ΤΑΞΑΣ καλείται να εκπαιδευτεί μαζί με την 3th CAB του Αμερικανικού Στρατού. Η 3th CAB έρχεται με πολεμική εμπειρία από Ιράκ και Αφγανιστάν.

Το γεγονός αυτό είναι μια επιβράβευση καθώς και πέρυσι είχε φιλοξενήσει και συνεκπαιδευτεί με την 4th CAB.

Η συνέχιση της συνεργασίας έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφαλείας και εμπιστοσύνης προς τις διοικήσεις της ΤΑΞΑΣ και της 32 ΤΑΞΠΝ αλλά και προς τα ελληνικά πληρώματα και τα τμήματα Ειδικών Δυνάμεων με τα οποία ζητούν οι Αμερικανοί να συνεκπαιδευτούν.

Τμήμα της 3th CAB έφτασε το Σάββατο 26 Οκτωβρίου στο λιμάνι του Βόλου.

Πάνω από 30 ελικόπτερα διαφόρων τύπων, όπως είναι τα Apache, Chinook, Blackhawk, συμπληρώνουν το σκηνικό.

Η 3η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ αναπτύσσεται ως τμήμα της 3ης Μεραρχίας του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ στην Ευρώπη στο πλαίσιο ενός 9μηνου κύκλου περιστροφής μεραρχιών

που σκοπό τους έχουν την ενίσχυση των Αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη με την ονομασία Atlantic Resolve.

Σε μελλοντικές αναπτύξεις των Αμερικανικών Δυνάμεων θα χρησιμοποιηθεί και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετά και την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Η εκπαίδευση των Αμερικανών με τον ελληνικό Στρατό Ξηράς, περιλαμβάνει τα βασικά στάδια της εκπαίδευσης των πληρωμάτων Ε/Π με ημερήσιες και νυχτερινές πτήσεις.

Εξάλλου το ανάγλυφο της χώρας μας προσφέρει μια μοναδική εμπειρία εκπαίδευσης.

Είναι γεγονός ότι η εκπαίδευση σε μεγάλο ύψος και με υψηλές θερμοκρασίες και οι πτήσεις πάνω από τη θάλασσα σε μηδενικό ύψος προσφέρονται απλόχερα στη χώρα μας.

Μάλιστα οι Αμερικάνοι έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ώστε να εκμεταλλευτούν τον ιδιαίτερα καλό καιρό που έχουμε φέτος αν και τελειώνει ο Οκτώβριος.

Ο συνδυασμός αυτλων κάνει ξεχωριστή την εκπαίδευση.

Άλλωστε η εμπειρία των στελεχών της 1η ΤΑΞΑΣ και των Σχηματισμών Ειδικών Δυνάμεων είναι κάτι το αδιαμφισβήτητο.

Γι’ αυτό το λόγο πέρα από τους Αμερικανούς η χώρα μας προσφέρει εκπαίδευση και σε άλλα πληρώματα της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.

Οι περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας δίνουν ένα ξεχωριστό πεδίο προσφέροντας ξεχωριστές εκπαιδεύσεις.

Να σημειωθεί η συνεκπαίδευση με την 1η ΤΑΞΑΣ και με τις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις, του Στρατού Ξηράς είναι πολύτιμη καθώς οι Αμερικανοί έχουν και πολεμική εμπειρία.

Η 3η Αμερικανική Ταξιαρχία 3th CAB

Τον Φεβρουάριο του 1998, αναπτύχθηκε στο Κουβέιτ και έλαβε μέρος στην επιχείρηση καταιγίδα της Ερήμου.

Από το Σεπτέμβριο του 2000 έως τον Οκτώβριο του 2001, στοιχεία της Αεροπορικής Ταξιαρχίας είχαν αναπτυχθεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για την εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέιτον .

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την 9η Σεπτεμβρίου, η 3η Αμερικανική Ταξιαρχία 3th CAB πήγε στο Κουβέιτ προς υποστήριξη των επιχειρήσεων.

Το 2004, η μονάδα επανασχεδιάστηκε και λίγο αργότερα, η ταξιαρχία εγκαταστάθηκε στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 2005 για την υποστήριξη της επιχείρησης Iraqi Freedom III.

Η ταξιαρχία αύξησε σημαντικά την ικανότητά της να λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα για απεριόριστο χρονικό διάστημα παρέχοντας αεροπορική ισχύ στις χερσαίες επιχειρήσεις.

Η ταξιαρχία πέταξε πάνω από 80.000 ώρες για να υποστηρίξει περισσότερες από 26.000 αποστολές μάχης.

Τον Μάιο του 2007,  επέστρεψε και πάλι στο Ιράκ, στη Βαγδάτη.

Κατά τη διάρκεια μιας δεκαπενθήμερης αποστολής, στο Ιράκ η  3η Αμερικανική Ταξιαρχία 3th CAB  ολοκλήρωσε περισσότερες από 250 εναέριες επιθέσεις, οι οποίες οδήγησαν σε πολυάριθμες συλλήψεις και συλλήψεις στόχων υψηλής αξίας, και εκτέλεσε 5.700 αποστολές MEDEVAC.

Τον Οκτώβριο του 2017, η μισή δύναμη της ταξιαρχίας εγκαταστάθηκε στο Αφγανιστάν ως Task Force Falcon, αντικαθιστώντας την 16η Ταξιαρχία της Πολεμικής Αεροπορίας.