Σάββας Αγγελίδης προς Τουρκοκύπριους: Μην γίνεστε υποχείρια

Σάββας Αγγελίδης προς Τουρκοκύπριους: Μην γίνεστε υποχείρια ξένων συμφερόντων – Δεν χρειαζόμαστε εγγυήσεις και εγγυητές

Σαφές μήνυμα ότι η Τουρκία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων αλλά τα δικά της έστειλε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης,

από την εκδήλωση για απόδοση τιμών στις οικογένειες των 33, υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, πεσόντων, δολοφονηθέντων και αγνοουμένων κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Ο κ. Αγγελίδης κατήγγειλε την Τουρκία για την εκ νέου επίθεση στην Κυπριακή ΑΟΖ στο οικόπεδο 7, και κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να συζητήσουν για λύσεις από κοινού με τους Ελληνοκύπριους χωρίς εγγυήσεις και εγγυητές, γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον των δυο πλευρών.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αγγελίδης δήλωσε:

Το ανεπανόρθωτο πλήγμα στη δημογραφική και πολιτιστική φυσιογνωμία του τόπου μας, καθώς και η αλλοίωση που υφίσταται η εθνική μας ταυτότητα, δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Οφείλουμε, λοιπόν, να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος και να αντισταθούμε μονιασμένα, με πείσμα και αποφασιστικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένης της νέας πρωτοβουλίας που αναλήφθηκε προς την κατεύθυνση της επανέναρξης του διαλόγου, βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για συνομολόγηση Όρων Αναφοράς,

έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων (από εκεί που διακόπηκαν στον Κραν Μοντανά).

Γνωρίζουμε πως για να έχουμε πρόοδο απαιτείται η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψουν τη λογική της έντασης και των παράνομων επεμβάσεων και να κατανοήσουν τη σημασία των συγκλίσεων και του κεκτημένου των διαπραγματεύσεων.

Απαιτείται οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας να συνειδητοποιήσουν πως δεν χρειαζόμαστε εγγυήσεις και εγγυητές, ούτε εξαρτήσεις οι οποίες θα καταστήσουν την πατρίδα μας υποχείριο ξένων συμφερόντων.

Μετά την κλιμάκωση των προκλήσεων και παραβιάσεων της Τουρκίας με την εκ νέου επίθεση στην ΑΟΖ μας στο οικόπεδο 7,

η Κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Η νέα πρόκληση σε συνδυασμό με τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου αποδεικνύει τις πραγματικές βλέψεις της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να περιφρονεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναισθανόμενος το ιστορικό του χρέος κινείται με σταθερή βούληση και υπευθυνότητα,

για να πετύχει μια λύση επί του εθνικού μας ζητήματος, στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας,

που θα προνοεί τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής και θα διασφαλίζει την ακεραιότητα, την κυριαρχία και ανεξαρτησία του κράτους μας,

κατοχυρώνοντας την πρόοδο και την ανάπτυξη όλων των κατοίκων του νησιού μας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση απάντησε θετικά για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στο Παρίσι τον προσεχή Νοέμβριο, ώστε να συζητηθούν τα απαραίτητα προκαταρκτικά για την πορεία του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα είναι ξεκάθαρο πως όσο η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες και προκλητικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να επαναρχίσουν.