Παρμενίων 2019: Η επικοινωνιακή πολιτική ΓΕΕΘΑ «προσάραξε» σε αβαθή» – Τι φάνηκε στην φετινή άσκηση και είναι αναγκαίο να αλλάξει πριν το πληρώσουμε ακριβά

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Ένα από τα εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα που αναδείχθηκε φέτος στην άσκηση Παρμενίων 2019 είναι η σχεδόν παντελής απουσία επικοινωνιακής πολιτικής, η οποία δυστυχώς κάνει διαρκώς βήματα προς τα πίσω όσον αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Και αυτό καθώς παρά το γεγονός ότι η χώρα μας ως μέλος του ΝΑΤΟ θα έπρεπε αλλά δεν έχει ενσωματώσει ποτέ στις επιχειρήσεις το κομμάτι τις επικαινωνίας και δεν διαθέτει στελέχη που να ασχολούνται σοβαρά και όχι ερασιτεχνικά με το αντικείμενο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ δεν έχει καν ένα βασικό πτυχίο στην επικοινωνία, την ώρα που σε αντίστοιχες θέσεις ακόμα και στη ….Νιγηρία οι ομόλογοί του διαθέτουν διδακτορικά στην στρατηγική επικοινωνία.

Συνεπώς δεν αποτελεί έκπληξη η διάσταση που δόθηκε χθες στο περιστατικό με την προσάραξη της φρεγάτας στην Σαμοθράκη. Μαθαίνουμε ότι το περιστατικό ήταν πολύ πιο «ελαφρύ» από όσο παρουσιάστηκε αρχικά, με αποτέλεσμα να προκληθεί άμεση ζημία στην εικόνα του Πολεμικού Ναυτικού.

Σίγουρα η προσάραξη μιας φρεγάτας δεν αποτελεί ευχάριστο θέμα. Ωστόσο η αρχική εντύπωση που δόθηκε στους δημοσιογράφους ήταν ότι το περιστατικό είναι τόσο σοβαρό ώστε θα ματαιωθεί η άσκηση.

Αργότερα βεβαίως έγινε γνωστό ότι το πλοίο αποκολλήθηκε και η άσκηση θα γινόταν κανονικά. Ωστόσο η ζημιά είχε ήδη γίνει με τρόπο τέτοιο ώστε αντί οι Ένοπλες Δυνάμεις να εκπέμψουν μήνυμα ισχύος όπως θα έπρεπε, η τελική εικόνα στον Τύπο ήταν η προσάραξη της φρεγάτας ΕΛΛΗ.

Και σίγουρα δεν διορθώνεται αυτό με μερικές φωτογραφίες που διανεμήθηκαν εκ των υστέρων αργά χθες το βράδυ από τη Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ που είχε και την ευθύνη της άσκησης, και καρπούται φυσικά τόσο τις επιτυχίες όσο και τις αποτυχίες, θα πρέπει ενδεχομένως να αντιληφθεί ότι η επικοινωνία δεν είναι «φέουδο» προώθησης του εκάστοτε αρχηγού, αλλά  κανονικές επιχειρήσεις και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.

Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη και τη ρήση του Σουν Τζου ότι «η άριστη ενέργεια στον πόλεμο είναι να υποταχτεί ο εχθρός χωρίς μάχη», η σωστή επικοινωνιακή πολιτική είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση, αρκεί να γίνεται σοβαρά από επαγγελματίες με περγαμηνές στον χώρο.

Ελπίζουμε ο πτέραρχος Χριστοδούλου να το αντιληφθεί έγκαιρα και έστω την ύστατη στιγμή να αλλάξει την τακτική του Επιτελείου στο πρόβλημα επικοινωνίας που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις πριν παραδώσει τα καθήκοντά του στον επόμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

ΥΓ: Οι αποκλεισμοί δημοσιογράφων από τα παρατηρητήρια την ώρα που ανέβαιναν οι προσκλεκλημένοι μουφτήδες, μητροπολίτες και σχολικά λεωφορεία, είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος και ίσως το πιο μικρό.

Οι υβριδικές επιχειρήσεις της Τουρκίας διεξάγονται με επιτυχία στην χώρα μας ακόμα και στα στελέχη των ΕΔ. Ας αναζητήσει εκεί τον εχθρό…