ΟΠΕΚΑ: Αλλαγές σε ΚΕΑ- Επίδομα ενοικίου - Α21 - Προνοιακά επιδόματα

ΟΠΕΚΑ: Αλλαγές σε ΚΕΑ- Επίδομα ενοικίου – Α21 – Προνοιακά επιδόματα – Δηλώσεις υφυπουργού για τις προθέσεις της κυβέρνησης

 

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου δίνοντας συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1

απάντησε σχετικά με τις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στη χορήγηση των επιδομάτων (ΚΕΑ- Επίδομα ενοικίου – Α21 – Προνοιακά επιδόματα) αλλά και στο πού προσανατολίζεται η κυβέρνηση για την ασφάλιση.

Συγκεκριμένα, η υφυπουργός ανέφερε πως λαμβάνει δύο μήνυματα από την ελληνική κοινωνία, τα οποία είναι εντελώς αντίθετα μεταξύ τους.

Η μία πλευρά είναι οι δικαιούχοι των επιδομάτων και η άλλη οι εργαζόμενοι οι οποίοι ωστόσο δεν δικαιούνται τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ.

Οι δικαιούχοι, λοιπόν, αναρωτιούνται πως γίνεται να συνυπολογίζονται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ στο εισόδημα ενώ οι εργαζόμενοι παραπονιούνται ότι τα εισοδήματα όσων παίρνουν επιδόματα εν τέλει ξεπερνούν τα δικά τους.

Διαβάστε παρακάτω: Αλλαγές σε ΚΕΑ- Επίδομα ενοικίου – Α21 – Προνοιακά επιδόματα

Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε, λοιπόν, πως «Εμείς πρέπει να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο» ενώ επισήμανε πως από το 2020 θα υπάρξει ένας ολικός σχεδιασμός των επιδομάτων όπου θα δημιουργηθεί μία ενιαία βάση δικαιούχων.

Σχετικά με τους αλλοδαπούς δικαιούχους των δικαιώματων είπε πως αυξάνεται ο χρόνος παραμονής από τα 5 στα 10 χρόνια με σκοπό να διαπιστωθεί πως οι άνθρωποι αυτοί προσφέρουν έμπρακτα στο ασφαλιστικό σύστημα.

Θέλησε μάλιστα να δώσει τέλος στην άποψη ότι τα επιδόματα τα παίρνουν οι αλλοδαποί λέγοντας πως οι δικαιούχοι είναι πάνω από 90% Έλληνες.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου, σταματά η χαρτούρα που αφορά τη χορήγηση των επιδομάτων καθώς πλέον όλα θα γίνονται ψηφιακά.

ΟΠΕΚΑ: Αλλαγές σε ΚΕΑ- Επίδομα ενοικίου – Α21 – Προνοιακά επιδόματα

Μέχρι τέλος του έτους έρχονται οι αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης των επιδομάτων, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ),

επίδομα ενοικίου και επίδομα παιδιού Α21 που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου.

Ειδικότερα στα νέα κριτήρια για όλα τα επιδόματα θα προβλέπεται για τους δικαιούχους που έχουν παιδιά να δηλώνεται το σχολείο που πηγαίνουν, διπλασιασμός των ελάχιστων χρόνων διαμονής στη χώρα απο 5 χρόνια στα 10,

ενώ ειδικά για τους δικαιούχους του ΚΕΑ θα συνδέεται με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», προκειμένου να διαπιστώνεται εάν ο δικαιούχος εργάζεται ή όχι.

Συγκεκριμένα επειδή στην πλειοψηφία των επιδομάτων που χορηγούνται δίνονται αυξημένα ποσά σε όσους έχουν παιδιά

και προκειμένου να ελέγχονται τα επιδόματα που δίνονται οι γονείς θα πρέπει να δηλώνουν το σχολείο που πάνε τα παιδιά τους.

Παράλληλα οι αιτούντες/υπόχρεοι των επιδομάτων θα πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία και όχι 5ετία που είναι σήμερα.

Ο έλεγχος διαμονής του δικαιούχου και των εξαρτώμενων τέκνων του γίνεται αποκλειστικά από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων της τελευταίας 10ετίας

των ιδίων ή των συζύγων ή των γονέων τους, εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης.

Αυτό αποφασίστηκε καθώς υπάρχει υπέρβαση του προϋπολογισμού του επιδόματος παιδιού και η αστοχία αυτή οφείλεται κυρίως στην ένταξη περίπου 85.000 δικαιούχων οικογενειών από τρίτες χώρες,

κυρίως λόγω της μείωσης του προβλεπόμενου χρόνου παραμονής στη χώρα, από 10 σε 5 χρόνια που προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα για το ΚΕΑ που θα μετονομαστεί σε Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα υπάρξει αναπροσαρμογή των κριτηρίων ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι

(π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες) και θα επιδιωχθεί μεγαλύτερη στόχευση στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.

Παράλληλα, θα υπάρξει διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», προκειμένου να μπορεί να διαπιστωθεί εάν ο δικαιούχος εργάζεται ή όχι.

Παράλληλα με την νέα υπουργική απόφαση για την καταβολή του επιδόματος ενοικίου από την έναρξη της νέας χρονιάς θα απαιτηθεί

η υποχρεωτική αναγραφή του ονόματος του ενοικιαστή στον λογαριασμό της ΔΕΗ για να συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα ενοικίου.

Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο για δικαιούχους του επιδόματος ενοικίου με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα να καλυφθεί κάποιο μέρος του κόστους για την μεταφορά του ονόματος του λογαριασμού από την ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή.

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος για την αλλαγή του ονόματος στο λογαριασμό της ΔΕΗ υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά του σπιτιού και το είδος της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Την ίδια στιγμή, θα ζητηθεί και η διασύνδεση των μηχανισμών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με τους μηχανισμούς της ΔΕΗ,

προκειμένου να εξακριβώνεται η (μία και μοναδική) μόνιμη κατοικία των δικαιούχων του επιδόματος στέγασης.

Στόχος είναι να αποτραπούν τα φαινόμενα δήλωσης πολλαπλών κατοικιών από ένα και μόνο δικαιούχο, προκειμένου να εισπράξει πολλαπλές φορές το επίδομα ενοικίου.