ΜILEX 19: Ο αντιστράτηγος Φλώρος στις Βρυξέλλες λίγο πριν την έναρξη της ευρωπαϊκής άσκησης διαχείρισης κρίσεων στην Λάρισα. 

 

Με τον διάδοχο του Μιχαήλ Κωσταράκου, Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CEUMC) στρατηγό Claudio Graziano συναντήθηκε στις Βρυξέλλες

ο διοικητής 1ης Στρατιάς και Διοικητής του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης «EL EU-OHQ», Αντιστράτηγος Φλώρος.

Αντικείμενο της συνάντησης στις 23 Οκτωβρίου ήταν η ευρωπαϊκή στρατιωτική άσκηση  MILEX 19 η οποία θα λάβει χώρα από 04 έως 15 Νοεμβρίου στην έδρα του «EL EU-OHQ» στη Λάρισα.

Η άσκηση MILEX 19 έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και αφορά διαχείριση κρίσεως.

Πρόκειται  στρατιωτική άσκηση η οποία επικεντρώνεται στη λήψη αποφάσεων και το σχεδιασμό σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο με σκοπό την δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής εξωτερικών και άμυνας της ΕΕ.

Η άσκηση θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 5 Νοεμβρίου 2019, με φάσεις παρακολούθησης έως τις 15 Νοεμβρίου 2019.

Θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες, στη Λάρισα και τη Νέα Σάντα Κιλκίς (Ελλάδα).
Η άσκηση επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ της έδρας επιχείρησης της ΕΕ (OHQ), της ΕΕ (FHQ) και το Στρατιωτικό Επιτελείο της ΕΕ (EUMS).

Έχουν προσκληθεί τα Ηνωμένα Έθνη να συμμετάσχουν στην άσκηση.

Στόχος της άσκησης είναι  να εξασφαλίσει τον αποτελεσματικό συντονισμό των διαφόρων μέσων της ΕΕ μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης και της περαιτέρω ενίσχυσης της στρατιωτικής ικανότητας της ΕΕ να ανταποκριθεί σε εξωτερικές συγκρούσεις και κρίσεις.

Ο Διοικητής του «ΕL EU-OHQ» αντιστράτηγος Φλώρος επισκέφθηκε επίσης την έδρα της Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΑ/ΕΕ), όπου συναντήθηκε με τον Αντιναύαρχο Κωνσταντίνο Καραγεώργη ΠΝ, στο πλαίσιο αμοιβαίας αλληλοενημέρωσης.

Δημήτρης Βίτσας: Το μήνυμα στην Τουρκία