Λάρισα: Κάτι νέο γεννήθηκε - Κάλεσμα ΠΟΕΣ σε ΠΟΜΕΝΣ για ενότητα

Κάτι νέο γεννήθηκε στη Λάρισα, στην ημερίδα που διοργάνωσε χθες η ΕΣΠΕΛ – Κάλεσμα ΠΟΕΣ σε ΠΟΜΕΝΣ για ενότητα

Να ρίξουν διαχωριστικές γραμμές, εμπόδια, όσους και όσα τους χωρίζουν προσπαθούν από χθες πολλοί συνδικαλιστές από τις δυο «αντιμαχόμενες» ομοσπονδίες οι οποίες μέχρι και χθες το βράδυ βρίσκονταν στα «χαρακώματα».

Το τείχος της καχυποψίας άρχισε να πέφτει από χθες, κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε η Ένωση Στρατιωτικών της Λάρισας.

Διαβαίνοντας τις διαχωριστικές γραμμές που θέτει ανάμεσα στις δυο Ομοσπονδίες κυρίως η ηγετική ομάδα της ΠΟΜΕΝΣ, κατάφερε να διοργανώσει μια ημερίδα, απευθύνοντας παράλληλα ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή από όλες τις οργανώσεις των στρατιωτικών.

Η ΠΟΕΣ «σήκωσε το γάντι» κι έτσι βρέθηκαν χθες στην Λάρισα για πρώτη φορά περίπου 25-30 πρόεδροι και στελέχη ΔΣ οργανώσεών της, μαζί με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΣ Ανέστη Τσουκαράκη, να κάθονται δίπλα δίπλα με τους έως χθες «άσπονδους εχθρούς», στελέχη της ΠΟΜΕΝΣ.

Και εκτυλίχθηκαν ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές. Σαν τα τσακωμένα αδέρφια που έχουν χρόνια να μιλήσουν και τυχαίνει να ανταμώσουν σε μια στιγμή. Κοιτάζονταν στα μάτια και άρχισαν να ρίχνουν τα διαχωριστικά τείχη που τους χωρίζουν.

Το «μίσος» που εντέχνως έχει καλλιεργηθεί ανάμεσα στις δυο Ομοσπονδίες, με τις ατέλειωτες αγωγές με αποφάσεις της ηγετικής ομάδας της ΠΟΜΕΝΣ κατά των συναδέλφων της και την διαρκή προσπάθεια για υπονόμευση των άλλων, έδωσε τη θέση του στην έκπληξη.

Η πρόταση που διατυπώθηκε από την Δημήτρη Μεθενίτη εκ μέρους της ΠΟΕΣ για ενότητα, βρήκε ευήκοα ώτα σε στελέχη της ΠΟΜΕΝΣ. Και στα πηγαδάκι άρχισαν πλέον ο ένας να γνωρίζει τον άλλον.

ΆΛλαξε κάτι; Ναι! Πέρασαν στο άλλο άκρο; Όχι.

Πάντως σήμερα η ΠΟΕΣ απευθύνει εγγράφως κάλεσμα σε όλες τις οργανώσεις της ΠΟΜΕΝΣ για εντότητα – Δείτε την επιστολή που δημοσιεύουμε στο τέλους του κειμένου και καλεί να αφήσουν το παρελθόν με τις δικαστικές αντιπαραθέσεις και να βαδίσουν πλάι πλάι στο μέλλον.

ΠΟΕΣ – ΠΟΜΕΝΣ: Ο δρόμος τους δεν είναι ανέφελος

Ο δρόμος τους ακόμα είναι μακρύς. Το δείγμα γραφής δόθηκε, καθώς παρά το γεγονός ότι στην Ημερίδα παρευρέθηκε ο Οργανωτικός Γραμματέας και ιδρυτικό στέλεχος της ΠΟΜΕΝΣ Ηλίας Κολλύρης μαζί με άλλα 3 στελέχη από την ηγετική ομάδα, δεν θέλησε παρά το γεγονός ότι ευγενικά του ζητήθηκε από τον πρόεδρο της ΕΣΠΕΛ Θωμά Ντιντιό να κάνει έναν χαιρετισμό.

Η άρνησή του συζητήθηκε, καθώς και το γεγονός ότι ο οργανωτικός γραμματέας ΠΟΜΕΝΣ μαζί με τα άλλα στελέχη που τον συνόδευαν, έφθασαν στην αίθουσα ελάχιστα λεπτά από την στιγμή έναρξης της εκδήλωσης και έσπευσαν να εξαφανιστούν από την αίθουσα λίγο πριν το τέλος της.

Μάλιστα η στάση τους προκάλεσε και συζητήσεις για την τροπολογία που φημολογείται ότι θέλουν να φέρουν στελέχη της κυβέρνησης από το «σαμαρικό μπλοκ» η οποία θα αναγνωρίζει ως μόνη ομοσπονδία την ΠΟΜΕΝΣ.

Τα σχόλια που ακούσαμε δεν ήταν και ιδιαίτερα ευχάριστα για την ΠΟΜΕΝΣ και σύμφωνα με αυτά, εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα βρεθούν απέναντι πολλοί στρατιωτικοί, ακόμα και μέλη της ΠΟΜΕΝΣ.

Το προσκλητήριο από την ΠΟΕΣ στην ΠΟΜΕΝΣ

Προς τα ΔΣ Ένωσης  Στρατιωτικών Π.Ε.

 1. Δυτικής Αττικής
 2. Νότιου Τομέα Αθηνών
 3. Αχαΐας
 4. Λάρισα
 5. Τρικάλων
 6. Αιτωλοακαρνανίας
 7. Βοιωτίας
 8. Βόλου
 9. Λευκάδας
 10. Ρόδου
 11. Σερρών
 12. Θεσσαλονίκης
 13. Καρδίτσας
 14. Ηλείας
 15. Ηρακλείου
 16. Θήρας
 17. Μυκόνου
 18. Ευβοίας
 19. Φλώρινας

Αγαπητοί συνάδελφοι.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δέκα (10) ή περισσότερες πρωτοβάθμιες ενώσεις στρατιωτικών, που έχουνσυσταθεί σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) του ν.3852/2010 (Α΄ 87),

μπορούν να συστήσουν Ομοσπονδία, η οποία και να αποτελεί δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνω-ση των εν ενεργεία στρατιωτικών.

Κατ΄ εφαρμογή της ως άνω διάταξης συστήθηκε και λειτουργεί η Ομοσπονδία μας,αριθμούσα σήμερα είκοσι τρία (23) πρωτοβάθμια σωματεία, ανά την Επικράτεια.

Με το παρόν έγγραφό μας
,
σας καλούμε να συστρατευθούμε όλοι μαζί στον κοινό αγώνα και μαζί να δώσουμε τη μάχη απέναντι στον κοινό εχθρό, που δεν μπορεί να είναι άλλος από τα προβλήματα.

Από όποια Ομοσπονδία επιλέξει η κάθε πρωτοβάθμιαένωση, η οποία έχει συσταθεί σε επίπεδο ΠΕ να διεκδικήσει μαζικά και δυναμικά τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί που υπηρετούν σε Μονάδες,
η έδρα των οποίων ευρίσκεται εντός των γεωγραφικών ορίων της Π.Ε. που δραστηριοποιείται η κάθε ένωση,
η επίλυση τούτων θα αποτελέσει ιδιαίτερη χαρά για όλους εν γένει και ανεξαιρέτως τους στρατιωτικούς και τα αποτελέσματα θα τα καρπωθούν όλοι μας/σας.

Στόχος η διεκδίκηση όχι η διχόνοια

Στόχος όλων μας πρέπει να παραμείνει η διεκδίκηση και όχι η διχόνοια και η όποια δικαστική αντιπαράθεση φέρνει εν ενεργεία στρατιωτικούς στις αίθουσες των δικαστηρίων ως αντιδίκους.
Εχθρός του κάθε σωματείου δεν μπορεί να είναι ένα άλλο σωματείο στρατιωτικών.
Στις δικαστικές αίθουσες πρέπει να σύρουμε όλα τα σωματεία μαζί το πρόβλημα, την αδικία, τη διεκδίκηση.
Το παρελθόν πρέπει να παραμείνει παρελθόν.
Το μέλλον είναι μπροστά μας. Κερδίσαμε πολλά, μπορούμε ακόμη περισσότερα.
 
Η κάθε ένωση με το βηματισμό της και όλες οι ενώσεις μαζί μέσα από την ευγενή άμιλλα.