19 Δεκεμβρίου: Τι ώρα μπαίνουν οι συντάξεις Ιανουαρίου 2020 ΙΚΑ ΕΦΚΑ ΟΠΕΚΑ ΚΕΑ, Επίδομα παιδιού Α21, ενοικίου Δεκεμβρίου 2019 Πληρωμή νωρίτερα λόγω Χριστουγέννων - Συντάξεις Ιανουαρίου 2020 Συντάξεις Δεκεμβρίου 2019 ΙΚΑ ΟΑΕΕ ΟΓΑ -Κοινωνικό μέρισμα ΟΠΕΚΕΠΕ Κοινωνικό μέρισμα 2019:Πρώτα οι συνταξιούχοι -Επίδομα θέρμανσης A21 2019 πληρωμή α' δόση: Μπαίνει σήμερα το επίδομα τέκνων 2019 - Ξεκινά το απόγευμα η καταβολή για το επίδομα παιδιού 2019 Επίδομα Τέκνων ΟΠΕΚΑ Α21 - Πότε πληρώνει - 7 Μαρτίου η πλατφόρμα

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Προτεραιότητα θα οι συνταξιούχοι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή – Τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης 2019

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως επί της ουσίας το δημοσιονομικό κενό για το 2020 έχει καλυφθεί και ότι, παρά τις φοροελαφρύνσεις στις οποίες προχώρησε ο πρωθυπουργός, ο προϋπολογισμός του 2019 θα «κλείσει» με υπερπλεόνασμα:

Αν και ασφαλής εικόνα για το ύψος του υπερπλεονάσματος θα υπάρξει τον επόμενο μήνα, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως θα υπερβαίνει σίγουρα τα 200 εκατ. ευρώ

. O ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» θα δοθεί στους «ασθενέστερους», ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ήδη αποφασιστεί να διατεθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους – πέραν της προγραμματισμένης ενίσχυσης του επιδόματος θέρμανσης.

Κοινωνικό μέρισμα 2019: «Πριν από τις 7 Ιουλίου υπήρχε δημοσιονομικό κενό, τώρα αναμένεται επιπλέον πλεόνασμα για το 2019 – Θα δοθεί για τη στήριξη των ασθενέστερων τον Δεκέμβριο»

τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλοντας ουσιαστικά την καταβολή Κοινωνικού μερίσματος τον Δεκέμβριο.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανάφερε τα εξής:

«Εμείς λοιπόν έχουμε πει ότι το κοινωνικό μέρισμα θα δίδεται σταθερά κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο.

Η οικονομική πολιτική πρέπει να ασκείται με υπευθυνότητα και όχι με συνθήματα. Αυτή τη στιγμή κοιτάμε μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης.

Κάθε φορά όμως όλο και αιφνιδιάζουμε. Αν λοιπόν τον Νοέμβριο υπάρχει κάποιο περιθώριο θα δούμε πως θα αξιοποιηθεί»

Ακολούθησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος προσδιόρισε το ποσό που θα δοθεί στα περίπου 300 εκατ. ευρώ,

ενώ για τους δικαιούχους τόνισε πως «στόχος είναι να βοηθήσουμε τους μη έχοντες. Θα δούμε στο τέλος του χρόνου τις δημοσιονομικές δυνατότητες και τα χρήματα θα κατευθυνθούν εκεί που πρέπει».

Με βάση τα παραπάνω – και παρά τα όσα γράφονται τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τους δικαιούχους και τα ποσά, προκύπτει μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη για το κοινωνικό μέρισμα 2019: Το τελικό ποσό που θα πάρουν – όσοι το πάρουν – θα είναι εξαιρετικά μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Επίδομα θέρμανσης 2019 – 2020

Ο κ. Γεραπετρίτης για το επίδομα θέρμανσης 2019 – 2020 ανέφερε: «Την Τρίτη ξεκινά να διατίθεται το επίδομα.

Στόχος και σκοπός της κυβέρνησης είναι το επίδομα να δοθεί προκαταβολικά μέσα στον Οκτώβριο σε αυτούς που θα προμηθευτούν πετρέλαιο».

Πετρέλαιο θέρμανσης ξεκινάει η διανομή

Εν μέσω καλοκαιρίας το πετρέλαιο θέρμανσης θα βγει στην αγορά στα 1,02 ευρώ το λίτρο, περίπου 12 λεπτά φθηνότερο από τον Οκτώβριο του 2018.

Όπως είναι φυσικό η τιμή μπορεί να είναι υψηλότερη (1,05 -1,07 ευρώ ) σε περιοχές μακριά από τα διυλιστήρια και μπορεί να φτάνει ή και να ξεπερνά το 1,10 ευρώ στα νησιά όπου το κόστος μεταφοράς είναι υψηλότερο.

Όπως και σε κάθε χρονιά η αγορά πετρελαίου θέρμανσης συνδέεται με τις καιρικές συνθήκες.

Ωστόσο φέτος εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, οι καταναλωτές έχουν άλλο ένα λόγο να περιμένουν.

Ένα νέο επίδομα θέρμανσης που θα διορθώνει αδικίες και θα δίνει μεγαλύτερη επιδότηση σε περιοχές που λόγω κλιματολογικών συνθηκών, απαιτούν μεγαλύτερα ποσά για πετρέλαιο.

Στο υπουργείο οικονομικών γίνεται ένας αγώνας δόμους για να προλάβει να ανοίξει έγκαιρα η εφαρμογή για τις αιτήσεις αν είναι δυνατό και πριν το τέλος του μήνα.

Το επίδομα θα είναι αυξημένο φέτος κατά 10 εκατ. ευρώ, στα 67 εκατ. ευρώ από 57 εκατ. ευρώ, και θεωρείται ότι μέσα από ανακατανομές μπορεί να αυξήσει την επιδότηση ανά λίτρο από τα 16 λεπτά που ήταν το 2018, στα 19 ή 20 λεπτά του ευρώ.

Το δεύτερο νέο στοιχείο είναι ότι για πρώτη φορά για την περίοδο 2019 -2020 το επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να εκταμιευτεί στο σύνολο του μέσα στο 2019 σε δύο δόσεις.

Η πρώτη θα αποτελεί προκαταβολή και θα δοθεί μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου και η δεύτερη θα είναι η εξόφληση μέχρι και το τέλος του χρόνου για δύο λόγους:

– Ο πρώτος είναι δημοσιονομικός αφού τα χρήματα του επιδόματος δεν πρέπει να επηρεάσουν τις δαπάνες του 2020

– Ο δεύτερος είναι περισσότερο κοινωνικός αφού το ΥΠΟΙΚ δεν θέλει για άλλη μια χρονιά τα νοικοκυριά να πάρουν επίδομα θέρμανσης το καλοκαίρι όταν θα ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές διακοπές.