Συντάξεις Δεκεμβρίου 2019 ΙΚΑ ΝΑΤ ΟΑΕΕ - Κοινωνικό μέρισμα 2019: Δικαιούχοι, κριτήρια και προϋποθέσεις για την καταβολή - ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμές Κοινωνικό μέρισμα - 13η Σύνταξη: Δηλώσεις υπουργού Οικονομικών Συντάξεις Οκτωβρίου Δημοσίου-ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ ΟΠΕΚΕΠΕ Πληρωμές Συντάξεις Αυγούστου 2019: Πότε μπαίνουν σε ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ-ΝΑΤ-ΕΦΚΑ 13η Σύνταξη & Αναδρομικά: Οι αλλαγές σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ

Κοινωνικό μέρισμα – 13η Σύνταξη: Δηλώσεις υπουργού Οικονομικών στην κρατική τηλεόραση – Τι θα πληρωθεί τον Δεκέμβριο

«Ανοιχτό» άφησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας το ενδεχόμενο να το δοθεί κοινωνικό μέρισμα 2019

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανάφερε τα εξής:

«Εμείς λοιπόν έχουμε πει ότι το κοινωνικό μέρισμα θα δίδεται σταθερά κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο.

Η οικονομική πολιτική πρέπει να ασκείται με υπευθυνότητα και όχι με συνθήματα. Αυτή τη στιγμή κοιτάμε μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης.

Κάθε φορά όμως όλο και αιφνιδιάζουμε. Αν λοιπόν τον Νοέμβριο υπάρχει κάποιο περιθώριο θα δούμε πως θα αξιοποιηθεί»

Ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι για το κοινωνικό μέρισμα θα πρέπει να προηγηθούν συνεννοήσεις με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα είναι και ο αρμόδιος για τις ανακοινώσεις

Ανοιχτό ενδεχόμενο η 13η σύνταξη

Η 13η σύνταξη δεν περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020. Ωστόσο αν και αναγράφεται για το 2019 το κόστος της χορήγησης της 13ης σύνταξης,

η συγκεκριμένη δαπάνη δεν αναγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για την χορήγηση του το 2020.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αν θα δοθεί το κονδύλι για το συγκεκριμένη παροχή.

Ωστόσο πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών ασφαλίσεων αναφέρουν ότι θα καταβληθεί κανονικά η «13η σύνταξη» στο τέλος του 2020 και θα αναγράφεται στο βασικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2020.

Υπενθυμίζουμε ότι το χρήματα που πρέπει να καταβληθούν για τη χορήγηση της είναι 719 εκατ. ευρώ.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο πρόσθετων θετικών μέτρων τόσο φέτος όσο και το 2020, εφόσον υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για καταβολή 13ης σύνταξης και φέτος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως «αν προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος απ’ αυτόν που εκτιμάμε σήμερα και κλείνουμε τον προϋπολογισμό του 2020, μπορεί να αξιοποιηθεί ενδεικτικά για την προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος ή την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Σχετικά με την καταβολή 13ης σύνταξης, ο κ. Σταϊκούρας είπε:

«Αυτή τη στιγμή με τα δεδομένα που έχουμε κοιτάμε το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά κάθε δύο μήνες όλο και αιφνιδιάζουμε.

Εάν τυχόν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια κατά τον Νοέμβριο και μας δώσουν τον χώρο να πετύχουμε το 3,5% και να τον υπερκαλύψουμε, προφανώς αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί.

Το πώς θα αξιοποιηθεί ο όποιος επιπλέον δημοσιονομικός χώρος προκύψει μέσα στο 2019, αφού τελειώσαμε με τον ΕΝΦΙΑ, τις 120 δόσεις και το πετρέλαιο θέρμανσης, θα υπάρξει συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι η «13η σύνταξη» δεν θα περικοπεί το 2020, αλλά αντιθέτως θα μετατραπεί σε έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «δεν προβλέπεται να περικοπεί» η «13η σύνταξη» την οποία χαρακτήρισε «επινόηση ΣΥΡΙΖΑ» καθώς, όπως είπε «το συγκεκριμένο επίδομα που χορηγήθηκε προεκλογικά μετράται ως το 1/5 της 13ης σύνταξης και είναι ισόποσο της περικοπής του ΕΚΑΣ ή των αυξήσεων στις εισφορές υπέρ Υγείας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που ο ΣΥΡΙΖΑ με μόνιμο τρόπο τα προηγούμενα χρόνια επέβαλε».

Πάντως, για την ώρα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, δεν φαίνεται να υπάρχει σε αυτόν πρόβλεψη για 13η σύνταξη.