Ημέρα Ηνωμένων Εθνών 24 Οκτωβρίου - Δηλώσεις ΓΓ ΟΗΕ

Ημέρα Ηνωμένων Εθνών 24 Οκτωβρίου – Δηλώσεις Γκουτέρες: Ας δώσουμε ώθηση στην ευημερία των λαών λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ

Στον αγώνα του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης και την προσφορά του σε εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εμπλακεί σε ένοπλες συγκρούσεις

αναφέρεται στο μήνυμα του για τις 24 Οκτωβρίου, Ημέρα ΟΗΕ , ο ΓΓ του οργανισμού Α. Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες, η «Ημέρα Ηνωμένων Εθνών » υπογραμμίζει τα διαχρονικά ιδανικά του Χάρτη που υιοθετήθηκε αυτήν την ημερομηνία, πριν από 74 χρόνια.

«Μέσα στην παγκόσμια φουρτουνιασμένη θάλασσα» ο Χάρτης παραμένει η κοινή μας ηθική άγκυρα σημειώνει ο κ. Γκουτέρες

ο οποίος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του ΟΗΕ «για μία δίκαιη παγκοσμιοποίηση και για θαρραλέα δράση για το κλίμα».

Ημέρα Ηνωμένων Εθνών 24 Οκτωβρίου

Η ημέρα των Ηνωμένων Εθνών είναι ένας διεθνής εορτασμός της επετείου της ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών, στις 24 Οκτωβρίου του 1945.

Την άνοιξη εκείνου του έτους οι αντιπρόσωποι πενήντα εθνών συναντήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο για να βάλουν τις τελευταίες πινελιές στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η ημερομηνία 24η Οκτωβρίου χαρακτηρίζει την ημέρα στην οποία λήφθηκε επίσημα ένας ικανοποιητικός αριθμός επικυρώσεων για να προωθήσει τα νέα Ηνωμένα Έθνη.

Ένα νέο σφαιρικό όργανο είχε προκύψει από το χάος και την καταστροφή του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου για διασφαλίσει την ασφάλεια των επόμενων γενεών,

να επιβεβαιώσει την πίστη στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και να προωθήσει την κοινωνική πρόοδο και τα καλύτερα πρότυπα της ζωής στις μεγαλύτερες ελευθερίες.

Το 1947 η γενική συνέλευση των Η.Ε ενέκρινε ένα ψήφισμα δηλώνοντας ότι 24 Οκτωβρίου «επίσημα θα κηρυχθεί ως ημέρα Ηνωμένων Εθνών

και θα αφιερωθεί στο να γνωστοποιήσει στους λαούς του κόσμου τους στόχους και τα επιτεύγματα των Η.Ε, και στο κέρδος της υποστήριξής τους για την εργασία των Ηνωμένων Εθνών».

Η ημέρα των Η.Ε είναι τώρα χαρακτηριστική στα 189 κράτη μέλη των Η.Ε, σε όλο τον κόσμο.