Η λάθος επικοινωνιακή π ολιτική του ΥΠΕΘΑ και οι επιπτώσεις Η λάθος επικοινωνιακή π ολιτική του ΥΠΕΘΑ και οι επιπτώσεις Στρατός Ξηράς: Πατρίκιοι και Πληβείοι από την εποχή Στεφανή

Επίδομα στέγασης: Έτσι χτίζονται οι αδικίες για τους στρατιωτικούς που περιμένουν χρόνια για την επίλυση δίκαιων αιτημάτων τους

Δυο διαφορετικές οπτικές από δυο διαφορετικούς υπουργούς αναφορικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί και στρατιωτικοί έπεσαν στην αντίληψή μας τις τελευταίες ώρες.

Η μια αφορά την αντίδραση της υπουργού Παιδείας στην ανάρτηση καθηγήτριας που δεν μπορούσε να βρει στέγη σε λογική τιμή στην Σαντορίνη και η άλλη την απάντηση που έδωσε στην Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για το ίδιο θέμα.

Πιο συγκεκριμένα, αναπληρώτρια καθηγήτρια με ανάρτησή της στο Facebook ανέφερε ότι κατά την προσπάθειά της να βρει κατάλυμα στην Σαντορίνη αντιμετώπισε περιπτώσεις αισχροκέρδειας.

«Λυπάμαι αλλά εξαιτίας της αισχροκέρδειας σας ας μείνουν τα παιδιά σας χωρίς καθηγητές», ανέφερε στην ανάρτησή της.

Στις δημοσιεύσεις της καθηγήτριας απάντησε η ίδια η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Είμαστε σε επικοινωνία από την αρχή της περιόδου με τις δημοτικές αρχές και δη στις περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, δεδομένων των δυσκολιών στην ανέρευση στέγης σε λογικά οικονομικά πλαίσια», ανέφερε.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Μόλις ξαναμίλησα με τον δήμαρχο Σαντορίνης και θα δοθεί ειδικό επίδομα, ενισχυμένο από πέρυσι, στους αναπληρωτές για τον σκοπό αυτό».

Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι στρατιωτικοί, οι οποίοι μάλιστα επιπρόσθετα χάνουν το επίδομα στέγασης που απολαμβάνουν χιλιάδες άλλοι πολίτες, λόγω μιας αβλεψίας στην ΚΥΑ με τα εισοδηματικά κριτήρια.

Η απάντηση που δόθηκε ήταν μάλλον «ψυχρής λογικής», καθώς παρέπεμψε για οποιαδήποτε ευθύνη στο υπουργείο Οικονομικών.

Και το ερώτημα είναι πως ο ένας υπουργός της κυβέρνησης ανακοινώνει ενίσχυση βοηθήματος στον τομέα της αρμοδιότητάς του και το άλλος υπουργός παραπέμπει στο υπουργείο οικονομικών.

Το πρόβλημα κοινό και για τους εκπαιδευτικούς αλλά και για τους στρατιωτικούς: Η εξεύρεση στέγης σε λογικές τιμές ενοικίων. Τα στελέχη πέφτουν συχνά θύματα αισχροκέρδιας και μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, φέτος υπήρχαν πολλές περιπτώσεις στελεχών που έκαναν αναφορές ότι δεν δίνανται να βρουν σπίτια σε περιοχές που πήραν μετάθεση.

Ωστόσο η απάντηση του υπουργού δίνει και μια είδηση, καθώς όπως υποστηρίζει έχει ζητήσει την τροποποίηση της ΚΥΑ για το επίδομα στέγασης ώστε τα στελέχη να μην το χάνουν από την αβλεψία του νομοθέτη.

Όμως και το υπουργείο Οικονομικών δείχνει κα κωφεύει κι έτσι για μια ακόμα χρονιά τα στελέχη χάνουν το συγκεκριμένο επίδομα.

Μήπως θα έπρεπε όσοι έχουν την ευθύνη για τα θέματα των στελεχών αντί να συγκροτούν επιτροπές να ασχοληθούν σοβαρά με τα προβλήματα;

Δείτε την απάντηση του υπουργού:

«Κατ’ αρχάς, η ακολουθούμενη δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική, ασκείται και εφαρμόζεται αποκλειστικά από τα Υπουργεία Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών

και ως εκ τούτου θέματα οικονομικής μέριμνας και κοινωνικής πρόνοιας για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Παρά ταύτα, από πλευράς του ΥΠΕΘΑ αναλαμβάνονται διαρκώς προσπάθειες, για την δίκαιη επίλυση των αιτημάτων των στελεχών και την αποκατάσταση των όποιων αδικιών, σε ένδειξη αναγνώρισης της αδιάκοπης προσφοράς των κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του άρθρου 3 του ν. 4472/2017, το επίδομα στέγασης θεσπίστηκε για την ενίσχυση των νοικοκυριών με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα εφόσον επιβαρύνονται με στεγαστικό δάνειο ή με μίσθωση κατοικίας.

Για το λόγο αυτό η καταβολή του συναρτήθηκε με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Το ΥΠΕΘΑ στο πλαίσιο προβαλλόμενων από το προσωπικό, αιτημάτων, ζήτησε την τροποποίηση των διατάξεων της ανωτέρω ΚΥΑ, ως προς τον υπολογισμό του περιουσιακού τεκμηρίου.

Κρίθηκε σκόπιμο προκειμένου τα προνομιακά επιτόκια που παρέχουν στο προσωπικό οι συμβάσεις συνεργασίας του ΥΠΕΘΑ με Πιστωτικά Ιδρύματα

να μη επιφέρουν απώλεια του προσδοκώμενου κοινωνικού επιδόματος, λόγω της υπέρβασης του ορίου των ετήσιων τόκων, εφόσον κατά τα λοιπά πληρούνται τα οριζόμενα κριτήρια, μεταξύ των οποίων και το όριο των καταθέσεων.

Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών.