Κοινωνικό μέρισμα Δικαιούχοι: Κοινωνικό μέρισμα ΚΕΑ Οκτωβρίου 2019 πληρωμή - ΟΠΕΚΕΠΕ - Συντάξεις Νοεμβρίου 2019 Αναδρομικά συντάξεων: Ποιες συντάξεις αυξάνοναι

Αναδρομικά συντάξεων: Ποιες συντάξεις αυξάνοναι από 4 Οκτωβρίου – Δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για το νόμο Κατρούγκαλου 

 

Αναδρομικά συντάξεων: Με αποκλειστική δήλωση του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου αποκάλυψε ότι έρχονται αυξήσεις για 260.000 επικουρικές συντάξεις.

«Σε εφαρμογή της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ ο νέος ασφαλιστικός νόμος θα προβλέπει αυξήσεις σε 260.000 επικουρικές συντάξεις, που θα επανέλθουν στα επίπεδα προ του Νόμου Κατρούγκαλου.

Οι αυξήσεις θα δοθούν μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού από τις αρχές του 2020 αλλά θα έχουν και αναδρομική ισχύ από 4/10/2019, ημέρα έκδοσης της δικαστικής απόφασης», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Αυτιά:

  •     Οι αυξήσεις θα αφορούν 260.000 συντάξεις που είχαν περικοπεί πάνω από το 50% με τον νόμο Κατρούγκαλο.
  •     Η επιστροφή είναι έως και 120 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο
  •     Η πληρωμή θα γίνει από τους πρώτους μήνες του 2020 και αναδρομικά από 4/10/2019
  •     Αυτόματη καταβολή χωρίς αιτήσεις
  •     Δικαιούνται χρήματα και οι κληρονόμοι
  •     Κόστος άνω των 250 εκατ. ευρώ αλλά υπάρχει πρόβλεψη στην απόφαση του ΣτΕ ότι σε έκτακτες περιπτώσεις ο προϋπολογισμός μπορεί να ενισχύει τον ΕΦΚΑ.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, υποστήριξε αναφερόμενος στα αναδρομικά συντάξεων πως «όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι θα επιστραφούν, με γνώμονα το χρέος της πολιτείας απέναντι σε όσους αδικήθηκαν, αλλά και τη διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας που επιβάλλει το γενικότερο εθνικό συμφέρον».