Αμπντουλάχ Καρντάς: Πρώην αξιωματικός του Σαντάμ ο νέος ηγέτης ISIS – Διαδέχεται τον Αμπού Μπακ αλ Μπαγκντάντι που αυτοκτόνησε όταν παγιδεύτηκε σε τούνελ

 

Μετά τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις το Σάββατο και την Κυριακή, οι οποίες κατέληξαν στην δολοφονία του ηγέτη του ISIS, Αμπού Μπακ αλ Μπαγκντάντι, η τρομοκρατική οργάνωση έχει αποκτήσει σύμφωνα με πληροφορίες νέο αρχηγό.

Ο Αμπντουλάχ Καρντάς, ο οποίος φέρεται να διατηρεί το ψευδώνυμο «ο Καθηγητής», σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη επιβλέπει τις καθημερινές επιχειρήσεις του Daesh,

έχοντας καταστεί και επίσημα ο ηγέτης της οργάνωσης μετά τον θάνατο του Μπαγκντάντι το Σάββατο, ανέφερε το Newsweek, επικαλούμενο έναν τοπικό αξιωματούχο πληροφοριών.

Ο Καρντάς ήταν προηγουμένως αξιωματικός του ιρακινού στρατού κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν.

Οι ερευνητές στη σχολή διεθνών σπουδών S. Rajaratnam της Σιγκαπούρης δήλωσαν επίσης ότι ο Καρντάς θα αναλάβει την ηγεσία του Daesh.

«Περιγράφεται από ορισμένους αναλυτές ασφαλείας ως σκληρή και αυταρχική, αλλά δημοφιλής και ως σεβαστή προσωπικότητα μεταξύ των μελών του [Daesh].

Ο Καρντάς ήταν υπεύθυνος για την εξάλειψη εκείνων που είναι ενάντια στο μοντέλο ηγεσίας του Μπαγκντάντι», ανέφεραν οι ερευνητές.

Ορισμένοι φοβούνται ότι η δολοφονία θα αποτελέσει έναυσμα για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε επιστολή προς την αστυνομία της χώρας του, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κρίστοφερ Κάστανερ προειδοποίησε για πιθανές «για πράξεις εκδίκησης».

«Πυρήνες τρομοκρατών θα εκδικηθούν για το θάνατο του Μπαγκντάντι», δήλωσε στην εφημερίδα AFP ο Μαζλούμ Αμντί, ανώτατος διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο Μπαγκντάντι καταδιώχθηκε έως το τέλος ενός υπόγειου τούνελ από αμερικανικά στρατιωτικά σκυλιά κατά τη διάρκεια της επιδρομής, υποστηρίζοντας ότι έκλαιγε και φώναζε σε όλη τη διαδρομή.

Συνοδευόμενος από τρία παιδιά του ο Μπαγκντάντι ενεργοποίησε τότε το παγιδευμένο γιλέκο ανατινάζοντας τον εαυτό του και τρία παιδιά όταν παγιδεύτηκε στο τέλος του τούνελ, δήλωσε ο Τραμπ.

Ο Αμπντουλάχ Καρντάς

Ο Καρντάς κατάγεται από το Ταλ Αφάρ του Ιράκ. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Ισλαμικών Επιστημών στη Μοσούλη.

Πριν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, ο Καρντάς ήταν αξιωματούχος στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Το 2003 οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τον Καρντάς και φυλακίστηκε στο στρατόπεδο Μπούκα στη Βασόρα, μετά την εισβολή στο Ιράκ και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

Εκεί ο Καρντάς γνωρίστηκε με τον αλ-Μπαγκντάντι, όπου έγινε ένας από τους στενότερους συντρόφους του.

Πηγή: sputniknews.gr

Δημήτρης Βίτσας: Το μήνυμα στην Τουρκία