28η Οκτωβρίου: Προεδρική Φρουρά έπαρση σημαίας στην Ακρόπολη τα ξημερώματα όπως σε κάθε εθνική επέτειο οι εύζωνες ύψωσαν σημαία στον Ιερό βράχο

Προεδρική Φρουρά

Η καθιερωμένη τελετή έπαρσης σημαίας στην Ακρόπολη από την Προεδρική Φρουρά έλαβε χώρα και φέτος .

Οι Εύζωνες   με το πρώτο φως της ημέρας, με την τελετή έπαρσης σημαίας ύψωσαν την ελληνική σημαία στον Ιερό βράχο να κυμματίζει πάνω από την Αθήνα, για να θυμίζει το ΟΧΙ των Ελλήνων στην φασιστική Ιταλία.

Η 28η Οκτωβρίου επέτειος του «Όχι» θυμίζει την άρνηση των Ελλήνων στις ιταλικές αξιώσεις.

Είναι η ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Ιωάννη Μεταξά, με αποτέλεσμα την «είσοδο» της χώρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

Η επέτειος του «Όχι» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής.

Στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασμός την 28η Οκτωβρίου 1941.

ΔΕΙΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ: ΦΩΤΟ από την Προεδρική Φρουρά και την έπαρση σημαίας

Στη δεύτερη επέτειο (28/10/1942), ο εορτασμός έγινε στην Πλατεία Συντάγματος με πρωτοβουλία των οργανώσεων ΕΠΟΝ και ΠΕΑΝ.

Εκδηλώσεις και διαδηλώσεις εκείνη την ημέρα έγιναν και σε άλλες πόλεις.

Στον Πειραιά πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις, ανέβαινε κάποιος σε μια καρέκλα, έβγαζε ένα σύντομο λόγο, και κατόπιν διαλύονταν, για να αποφύγουν επέμβαση των καραμπινιέρων.

Επίσημα η επέτειος γιορτάστηκε για πρώτη φορά την 28η Οκτωβρίου 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

Η σημαία στην Ακρόπολη 

Κάθε χρόνο οι εροταστικές τελετές ξεκινούν με έπαρση σημαίας στην Ακρόπολη από την Προεδρική Φρουρά.

Στη Θεσσαλονίκη, η επίσημη εορτή με κάθε λαμπρότητα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων, με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση,

συμπίπτει με τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο και τη μνήμη του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου.

Στην Αθήνα εκτός από την έπαρση σημαίας από την Προεδρική φρουρά, αλλά και σε άλλες πόλεις γίνονται την 28η Οκτωβρίου μαθητικές παρελάσεις, με την ελληνική σημαία να δεσπόζει σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Προεδρική Φρουρά έπαρση σημαίας – Ακρόπολη

Οι ΦΩΤΟ είναι από την πρόσφατη επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας με έπαρση σημαίας στον Ιερό βράχο στην Ακρόπολη από την Προεδρική Φρουρά

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»