ΥΕΘΑ για φρεγάτες Belharra: Δεν θα πάρουμε αυτό που δίνουν οι Γάλλοι – Θα πάρουμε αυτό που εμείς θέλουμε ανάλογα με τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων


Το θέμα της πρόσκητησης ελληνικής έκδοσης των φρεγατών Belharra, χωρίς όμως να αναφερθεί σε τιμές, έθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή άμυνας και εξωτερικών της Βουλής.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με τη φράση «Δεν θα πάρουμε αυτό που δίνουν οι Γάλλοι» εκτόξευσε στα ύψη την τιμή προσκτησης των φρεγατών, χωρίς καν να αναφερθεί σε χρήματα.

Μάλιστα επεσήμανε ότι τα χρήματα για τους εξοπλισμούς δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας!

Το σύστημα που θα ανεβάσει πλήρως το κόστος της ψηφιακής φρεγάτας Belharra, όπως την έχουν διαμορφώσει σήμερα οι Γάλλοι είναι το «σύστημα αντιαεροπορικής κάλυψης, βασισμένο σε πολύ προηγμένα ηλεκτρονικά μέσα και τεχνολογίες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε νεώτερα και κυρίως αναφορικά με το κόστος της επένδυσης.

Δείτε τι ακριβώς ανέφερς για τις φρεγάτες Belharra ο υπουργός Εθνικής Άμυνας:

«Έχει διατυπωθεί από ελληνικής πλευράς το ενδιαφέρον απόκτησης μίας νέας φρεγάτας που θα παρέχει πλέον και το πλεονέκτημα της άμυνας περιοχής με ευρύτατο σύστημα αντιαεροπορικής κάλυψης, βασισμένο σε πολύ προηγμένα ηλεκτρονικά μέσα και τεχνολογίες. Η γαλλική πλευρά φυσικά έχει αποδεχθεί.

Υπάρχει το ζήτημα της χρηματοδότησης, το οποίο βαίνει προς επίλυση, δεν είναι όμως αρμοδιότητα του Υπουργείου Άμυνας.

Βέβαια πάνω στη ζήτημα χρηματοδότησης έρχεται και προσαρμόζεται και το ζήτημα των απαιτήσεων της ελληνικής πλευράς.

Δεν θα πάρουμε αυτό που μας δίνουν οι Γάλλοι, θα πάρουμε αυτό που θέλουμε εμείς να μας δώσουν οι Γάλλοι ανάλογα με τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων μας.

Επομένως έχει ξεκινήσει μία σειρά εντατικών επαφών ανάμεσα σε ομάδες εργασίας των δυο κρατών, του Πολεμικού Ναυτικού και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών από πλευράς μας

και της Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών των Γάλλων προκειμένου να συνεννοηθούμε τι ακριβώς θέλουμε από αυτό το πλοίο.

Βρισκόμαστε σε πρώιμη φάση τώρα, αλλά αν συμφωνήσουμε στο τι ακριβώς ζητούμε εμείς και συμφωνήσουν οι Γάλλοι πως μπορούν να μας το παράσχουν,

τότε υπάρχει το έδαφος να προχωρήσει αυτή η πρόσκτηση ενός πολύ σημαντικού οπλικού συστήματος,

το οποίο αναβαθμίζει δραματικά θα έλεγα τις δυνατότητες του Στόλου μας και τον εκσυγχρονίζει κιόλας δεδομένου ότι η ηλικία των φρεγατών μας είναι αρκετά μεγάλη».
Δείτε ολόκληρη την τελευταία εκπομπή Ευπειθώς Αναφέρω