Στρατιωτικά drones ελληνικής κατασκευής ανακοίνωσε ο Παναγιωτόπουλος – Αναφέρθηκε και στα μέτρα επιτήρησης για το προσφυγικό με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων

Στρατιωτικά drones ελληνικής κατασκευής ανακοίνωσε ο υπουργός εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας σήμερα στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» του σταθμού “Alpha TV”  και στην εκπομπή «Μια του Νότη, δυο του Χιώτη» στο «Σκάι 100,3».

Πιο συγκεκριμένα τα βασικά σημεία των συνεντέυξεων ήταν τα ακόλουθα:

Προσφυγικό – Μεταναστευτικό:

· Παρατηρείται έξαρση προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών.

· Ο Έβρος είναι πιο εύκολος ως προς την επιτήρησή του διότι είναι χερσαία σύνορα. Το πρόβλημά μας είναι κυρίως στα νησιά. Θα υπάρξουν περισσότερα παρατηρητήρια, εντατικότερες διαδικασίες επιτήρησης.

· Λαμβάνονται αυστηρότερα μέτρα επιτήρησης και γίνονται περιπολίες. Ήδη ο Έβρος δεν είναι σημείο εισόδου.

· Θέλουμε να εκπέμψουμε ένα αυστηρότερο σήμα ως προς τη συνολική στάση της κυβέρνησης και της χώρας.

· Σε κυβερνητικό επίπεδο αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τα μέσα επιτήρησης από άκρη σε άκρη στο Αιγαίο. Βοηθούμε με πλωτά μέσα κυρίως την προσπάθεια του Λιμενικού να ελέγξει την κατάσταση όσο μπορεί, ενισχύοντας παρατηρητήρια και μέσα.

· Να εντατικοποιήσει η Ευρώπη την παρουσία της ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά όχι τόσο απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται όσο στους διακινητές.

Στρατιωτικά drones ελληνικής κατασκευής

Έχουμε δικά μας drones, ελληνικά. Διαπραγματευόμαστε τόσο με τους Αμερικανούς όσο και με τους Ισραηλινούς την απόκτηση μερικών ακόμα ή με αγορά ή με leasing.

Και τα δυο ζητήματα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. Τα ισραηλινά έχουν άλλες δυνατότητες, τα αμερικανικά άλλες, μεγαλύτερες όσον αφορά την εμβέλεια, όμως είμαστε κοντά στο να συμφωνήσουμε.

Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, με τον αρμόδιο Υφυπουργό Έρευνας και Καινοτομίας κ. Χρίστο Δήμα, με τον οποίο προσπαθούμε να συμφωνήσουμε στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια προκειμένου να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα κατασκευής ελληνικών drones.

Αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Επιστήμονες υπάρχουν απλά προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε την παρουσία τους και τη συνεισφορά τους στον Ελληνικό Στρατό.

Έμψυχο δυναμικό ΕΔ – απειλές:

· Ένα από τα πολύ σημαντικά θέματα που μας απασχολούν είναι οι υβριδικές απειλές, οι κυβερνοαπειλές. Ήδη ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης έχει έρθει τρείς φορές στο ΥΠΕΘΑ κι έχουμε εξαγγείλει τη δημιουργία κοινού φορέα αντιμετώπισης τέτοιων απειλών.

· Το έμψυχο υλικό του Στρατού είναι για εμένα όχι μόνο πολλαπλασιαστής ισχύος, αλλά κι ένα σημείο ποιοτικής υπεροχής.

· Να μην περιμένουμε αύξηση θητείας. Η αύξηση θητείας αφορά τους στρατεύσιμους που θα έρθουν για 9 μήνες και θα φύγουν. Χρειάζονται πολύ επιλεκτικά προσλήψεις σε συγκεκριμένους κλάδους.

· Σχετικά με τη θητεία, εάν δεν έχω τις προτάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας δεν μπορώ να βγαίνω και εξαγγέλλω κάτι.

Ελληνοτουρκικά:

· Τα κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να μένουν ανοιχτά ακόμη και σε περιόδους έντασης.

· Δεν έχω δει τον Τούρκο ομόλογό μου κ. Χουλουσί Ακάρ. Έχουμε μιλήσει μια φορά στο τηλέφωνο, ενώ θα βρεθούμε τέλος του επομένου μηνός στις Βρυξέλλες. Έχει μια δουλειά να κάνει κι έχω μια δουλειά να κάνω, σκοπεύω να την κάνω καλά.

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»