Πετρέλαιο θέρμανσης & Τιμή βενζίνης: Αύξηση στην Ελλάδα λόγω Aramco – Πού εκτιμάται ότι θα φθάσουν οι τιμές σε ηπειρωτική χώρα και νησιά


Τρεις ημέρες μετά την επίθεση με drone στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco Σαουδικής Αραβίας,

οι τιμές του πετρελαίου έκαναν αύξηση ρεκόρ για τα τελευταία 30 περίπου χρόνια, με την ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν ολοένα να μεγαλώνει.

Οι τιμές του πετρελαίου ανά βαρέλι έφτασαν στο τέλος της ημέρας, χθες, στα 69,02 δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 14,6% μέσα σε 24 ώρες.

Η ανησυχία μέσω αυτής της κρίσης, είναι πως αν οι εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco, το μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου, δεν είναι σε θέση να διορθώσουν τις ζημιές άμεσα, τότε η τιμή του βαρελιού μπορεί να φτάσει ως και τα 75 δολάρια.

Πετρέλαιο θέρμανσης & Τιμή βενζίνης: Αύξηση

Με την ραγδαία άνοδο του πετρελαίου, ανησυχία υπάρχει και στην Ελλάδα, αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Οι εκτιμήσεις στελεχών της πετρελαϊκής αγοράς, θεωρούν βέβαιη μια αύξηση στις τιμές λιανικής των καυσίμων.

Πιστεύεται πως με μια αύξηση στα 70 δολάρια ανά βαρέλι, οι τιμές της βενζίνης μπορούν να φτάσουν ως το 1,65 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στα νησιά, να αγγίξει τα 2 ευρώ.

Ανάλογη αύξηση περιμένουν και στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο κυμαίνεται αυτή τη περίοδο λίγο πάνω από το 1 ευρώ (1,20 στα νησιά) και δεν αποκλείουν να ανέβει κατά περίπου 20 λεπτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: ΟΠΕΚΑ επίδομα παιδιού Πότε μπαίνει – Επίδομα θέρμανσης 2019 Αλλαγές

Κερδισμένοι και χαμένοι από την κρίση και την άνοδο του πετρελαίου

Σύμφωνα με τις αναλύσεις της JBC Energy, κερδισμένοι από την υπόθεση αυτή, βγαίνουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Οπως αναφέρουν, οι ΗΠΑ μπορούν να ωφεληθούν από την κατάσταση, χάρη στη δική τους παραγωγή, ενώ και η Ρωσία, δια στόματος Πούτιν, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες και πρότεινε την αγορά πυραύλων στην Σαουδική Αραβία.

Αντίθετα, εκτός του Ιράν που θεωρείται χαμένο ούτως ή άλλως, η υπόθεση δεν κρίνεται ως καλή εξέλιξη για τη Κίνα, καθώς η οικονομία της εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις τιμές του πετρελαίου, αλλά φυσικά και οι καταναλωτές που βλέπουν τις τιμές να πηγαίνουν στα ύψη.

Με πληροφορίες από την εφημερία «Ελεύθερος Τύπος»

Ναύαρχος Κονιδάρης: Ελληνικό Πολεμικό Πλοίο ΤΩΡΑ