Παρμενίων 2019: Συμμετέχει για πρώτη φορά η Κύπρος με ελικόπτερο του ΚΣΕΔ-  σε άσκηση έρευνας και διάσωσης πάνω στην συνοριακή οριογραμμή

Λευκωσία, Ιωάννα Ηλιάδη

Ο ενιαίος αμυντικός χώρος είναι εδώ! Για πρώτη φορά στην ετήσια Εθνική Άσκηση της Ελλάδας, την άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019,  συμμετέχει η Κύπρος με ένα ελικόπτερο από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης – ΚΣΕΔ, το οποίο έχει υπό την εποπτείτα του το ΖΗΝΩΝ, που είναι το «καμάρι» της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η άσκηση γινεται σήμερα Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου ακριβώς πάνω στα σύνορα Ελλάδας – Κύπρου. Ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα συνεργαστεί με ελληνική φρεγάτα και πτητικά μέσα σε μια κρίσιμη για την περιοχή άσκηση.

Η άσκηση που γίνεται πολύ κοντά στο Καστελλόριζο σηματοδοτεί την βούληση των δυο χωρών να δείξουν ότι στηρίζουν τον ενιαίο αμυντικό τους χώρο.

Το Armyvoice.gr βρέθηκε ελάχιστες ώρες πριν ξεκινήσει η άσκηση έρευνας και διάσωσης, στο Κυπριακό ΚΣΕΔ και στο ΖΗΝΩΝ και σας μεταφέρει εικόνες από εκεί.

Η αποστολή του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης (ΚΣΕΔ), όπως αναφέρεται και στην Οργάνωση και Λειτουργία του είναι:

Να οργανώνει το σύστημα Έρευνας Διάσωσης (SAR), να συντονίζει, να ελέγχει και να κατευθύνει τις επιχειρήσεις SAR,

με σκοπό τον εντοπισμό και τη διάσωση στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, ατόμων των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο

συνεπεία αεροπορικών η ναυτικών ατυχημάτων μέσα στην περιοχή ευθύνης του, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.

ΚΣΕΔ – ΖΗΝΩΝ

Η δημιουργία του Συντονιστικού Κέντρου δίδει τη δυνατότητα ουσιαστικής συνδρομής και στη διαχείριση Εθνικών Κρίσεων και αποτελεσματικής αντιμετώπισης τους όπως προβλέπεται στο Βασικό Εθνικό Σχέδιο «ΖΗΝΩΝ»,

στο οποίο έχουν κωδικοποιηθεί 22 πιθανές καταστάσεις κρίσεων αρμοδιότητας διαφόρων Υπουργείων.

Πέραν των μόνιμα εγκατεστημένων συστημάτων και όλα τα κινητά συστήματα επιτήρησης και ταυτοποίησης όπως οι Θερμικές κάμερες μεγάλης εμβέλειας

και τα μη επανδρωμένα πτητικά μέσα βρίσκονται σε ετοιμότητα για ανάπτυξη και συνδρομή στη διαχείριση οποιασδήποτε έκτακτης κατάστασης οποιουδήποτε Υπουργείου.

Ο σχεδιασμός του Κέντρου επιτρέπει την έγκαιρη ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας, την
παρακολούθηση της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο, τη λήψη αποφάσεων,

και τη διαχείριση της κρίσης με ταυτόχρονη ανάληψη ενεργειών από τους εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών,

προκειμένου να επιτυγχάνεται η πλήρης κάλυψη των αναγκών συντονισμού και διαχείρισης περιστατικών μαζικής διάσωσης με βάση το Εθνικό Σχέδιο «ΤΕΥΚΡΟΣ»

εντός της περιοχής ευθύνης Ε-Δ της Κ. Δημοκρατίας, η οποία ταυτίζεται με το FIR
Λευκωσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΣΕΔ υπάγεται απ’ ευθείας στον υπουργό άμυνας της Κύπρου. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον υπουργό άμυνας της Κύπρου κ. Σάββα Αγγελίδη, που μας επέτρεψε να επισκεφθούμε αιφνιδιαστικά το Σάββατο το ΖΗΝΩΝ, παρότι το αίτημά μας υποβλήθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Το γεγονός δείχνει την ευελιξία όχι μόνο του Κέντρου αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου.