Κλοπή όπλων στη Λέρο: Νέα τρομοκρατική οργάνωση στον ορίζοντα;

Κλοπή όπλων στη Λέρο: Νέα τρομοκρατική οργάνωση στον ορίζοντα; – Τι λένε οι πρώτες εκτιμήσεις για το εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό

Συναγερμός έχει σημάνει από χθες το μεσημέρι στο Πολεμικό Ναυτικό, όταν διαπιστώθηκε η κλοπή όπλων από την ΥΝΤΕΛ.

Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό, το οποίο μπορεί να συγκριθεί με την κλοπή που έγινε στο Συκούριο Λάρισας από τη 17 Νοέμβρη και την κλοπή όπλων στην Κω το 2002, για τα οποία φέρεται ότι υπήρξε τηλεφώνημα εμπλοκής της 17 Νοέμβρη.

Και αφού σήμερα 17 Νοέμβρη δεν υπάρχει, το σοβαρό ερώτημα που προκύπτει είναι ποια τρομοκρατική οργάνωση θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί με αντιαρματικά, χειροβομβίδες και άλλα όπλα και πυρομαχικά που χάθηκαν από τη Λέρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Λέρος: Κλάπησαν αντιαρματικά & χειροβομβίδες – Πάει η αντιτρομοκρατική

Υπάρχουν βέβαια και εικασίες ορισμένων που θέτουν θέμα εγγύτητας του στρατοπέδου της ΥΝΤΕΛ με τον προσφυγικό καταυλισμό και εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να εκλάπησαν από διεθνείς τρομοκράτες, καμουφλαρισμένους σε πρόσφυγες.
Για τους λόγους αυτούς υπάρχει εμπλοκή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Βέβαια δεν αποκλείεται να έχουν κλαπεί με σκοπό να πουληθούν. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Κλιμάκιο αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού με επικεφαλής Αρχιπλοίαρχο κατεβαίνει στο νησί για να κάνει καταγραφή και ανακρίσεις.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πλήρης εικόνα των απωλειών, ενώ έχει δοθεί εντολή να γίνουν ανακρίσεις ώστε να προσδιοριστεί ο τρόπος που έκαναν φτερά τα όπλα μέσα από μια στρατιωτική μονάδα.

Επίσης θα πρέπει να προσδιοριστεί ο χρόνος που σημειώθηκε η κλοπή καθώς δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί με ακρίβεια. Παράλληλα έχει δοθεί εντολή από την πολιτική ηγεσία να γίνουν εκτεταμένες έρευνες σε όλες τις Μονάδες στο Αιγαίο για άμεση καταγραφή οπλισμού ενώ θα γίνουν και έφοδοι σε φρουρές.

Η κλοπή όπλων στην Κω

Η κλοπή όπλων που είχε γίνει στην Κω στις 3 Αυγούστου 2002,

όταν εκλάπησαν τρία οπλοπολυβόλα, 17(!) 45άρια και τρία αυτόματα G3. Τηλεφώνημα αγνώστου στο αστυνομικό τμήμα της Κω συνδέει την κλοπή με τη «17 Νοέμβρη».

Η κλοπή στην Κω είχε γίνει με τη μέθοδο του ριφιφί καθώς οι άγνωστοι δράστες τρύπησαν τον τοίχο διπλανής αποθήκης ιματισμού, και μπήκαν μέσα στην αποθήκη των πυρομαχικών.

Η κλοπή διαπιστώθηκε από τους αξιωματικούς φρουράς, στη διαδικασία καταμέτρησης υλικού, και αμέσως ενημερώθηκε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και η διοίκηση του ΓΕΣ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι και τότε υπουργός δημόσιας Τάξης ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. 

Η κλοπή όπλων από το Συκούριο

H σημαντικότερη κλοπή ρουκετών από στρατόπεδο ήταν εκείνη του Συκουρίου Λάρισας, την 24η Δεκεμβρίου 1989.

ομάδα της «17 Νοέμβρη», αποτελούμενη από τους Χριστόδουλο και Σάββα Ξηρό, Βασίλη Τζωρτζάτο, Κωνσταντίνο Τέλιο, Θωμά Σερίφη, Κωνσταντίνο Καρατσώλη, Ηρακλή Κωστάρη και Δημ. Κουφοντίνα, μετά πολύμηνη παρακολούθηση,

εισέβαλαν σε δύο αποθήκες πυρομαχικών και απέσπασαν με πάσα ευκολία 113 ρουκέτες των 2,36 και 3,5 ιντσών, επτά χιλιάδες φυσίγγια και χειροβομβίδες.

H οργάνωση ανέλαβε εξαρχής την ευθύνη (με προκήρυξη στις 5/2/1990) και χρησιμοποίησε τη λεία της για «δυναμικά» τρομοκρατικά χτυπήματα. Μεγάλο μέρος των ρουκετών βρέθηκαν από την αστυνομία στις γιάφκες των οδών Δαμάρεως και Πάτμου.

Κλοπή όπλων από την Καβάλα

Παραμονές Χριστουγέννων του 1977, ομάδα αγνώστων εισήλθε από αφύλακτη μάντρα στο 645 ΜΤΠ της Ελευθερούπολης Καβάλας (στρατόπεδο Νάτσιου) και έκλεψε 36 αχρησιμοποίητα 45άρια.

Οι εκτεταμένες έρευνες που ακολούθησαν δεν έφεραν αποτέλεσμα και η υπόθεση παρέμενε νεφελώδης. Μέχρι τον Νοέμβριο του 1986, όταν αποκαλύφθηκε εξαιτίας μιας πλημμύρας η γιάφκα της οδού Καλαμά 25 στα Σεπόλια