Ένοπλες Δυνάμεις: «Ατραξιόν» στην εκλογική περιφέρεια ΥΕΘΑ – Συμμετοχή με περίπτερο στο Kavala Expo μια εμπορική έκθεση για τη στήριξη των επιχειρήσεων της πόλης

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Η εξωστρέφεια των Ενόπλων Δυνάμεων φθάνει σε σημείο να συμμετέχουν σε διάφορες εκθέσεις αρχής γενομένης από την ΔΕΘ ως «ατραξιόν», καθώς δεν έχουν κάτι να «πουλήσουν», εκτός από ασφάλεια στον πολίτη.

Και αυτή την ασφάλεια, δεν την «πουλάνε» σε εμπορικές εκθέσεις, αλλά κυρίως με μήνυμα ισχύος τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό μέτωπο.

Δυστυχώς το τρένο αυτό φέτος το έχασαν, καθώς ο ανεξήγητος ερασιτεχνισμός του ΓΕΕΘΑ στην κυριότερη ετήσια άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, την άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019, αναλώθηκε στο κυνήγι «μαγισσών» ή πιο καλά δημοσιογράφων για το εάν θα καλύψουν ή όχι την τελική φάση της άσκησης.

Η Ελλάδα, σε αντίθεση με την τακτική που ακολουθεί η Τουρκία στις ασκήσεις της, δεν θα εκπέμψει φέτος μήνυμα ισχύος, από την άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019,

πλην μιας ημέρας, αυτής που θα παρευρεθεί να παρακολουθήσει ο πρωθυπουργός και φυσικά θα κάνει τις ανάλογες δηλώσεις.

Από τα πεδία ασκήσεων στις εμπορικές εκθέσεις

Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι κάποιοι είχαν τη φαεινή ιδέα να ανοίξουν την πόρτα της συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων σε εμπορικές εκθέσεις,

κυρίως με περίπτερα που θα λειτουργούν ως «ατραξιόν», αφού δεν έχουν κάτι να πουλήσουν.

Και δεδομένου ότι υπάρχει το προηγούμενο της ΔΕΘ, τώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με περίπτερο στην εμπορική έκθεση KavalaExpo 2019,

η οποία γίνεται στην έδρα της εκλογικής περιφέρειας του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου. Αυτό δεν μπορεί να είναι σύμπτωση.

«H KAVALΑEXPO προβάλλει τα προϊόντα των επιχειρήσεων ενώ ήδη έχει θέσει τα θεμέλια για την καθιέρωσή της ως Βαλκανική Έκθεση.

Φέρνει σε άμεση επαφή και κάτω από την ίδια στέγη τις εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες και προϊόντα στην αγορά της περιοχής και τις εταιρείες που αναζητούν λύσεις»

αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα της έκθεσης, και πραγματικά απορούμε σε ποιο σημείο «κολλάνε» οι Ένοπλες Δυνάμεις.

KAVALAEXPO 2019: Το περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων

Ας δούμε όμως σε τι συνίσταται η παρουσία τους στην έκθεση, με το ερώτημα μήπως θα ταίριαζε αυτά τα «εκθέματα» να παρουσιάζονταν σε καμια διεθνή έκθεση στρατιωτικού υλικού που είναι και συναφής;

Στο περίπτερο των ΕΔ παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό ένα δείγμα επιτραπέζιου εξομοιωτή άρματος μάχης Leopard 1A5 και αρκετά συστήματα εικονικής απεικόνισης (VR) με τις δραστηριότητες των ΕΔ.

Συγκεκριμένα, στα συστήματα VR:

-Προσωπικό της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) παρουσίασε τη διαδικασία άλματος αλεξιπτωτιστή ελευθέρας από ελικόπτερο Chinook.

-Στελέχη της Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ) παρουσίασαν την πτήση από την θέση του πιλότου επιθετικού ελικοπτέρου Apache.

-Προσωπικό της XXV ΤΘΤ παρουσίασε την εκπαίδευση των πληρωμάτων αρμάτων μάχης Leopard 2HEL.

-Το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) παρουσίασε τη διάσωση με ελικόπτερο στο Αιγαίο Πέλαγος και η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) την πτήση με μαχητικό αεροσκάφος F-16, από την θέση του πιλότου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ) και η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ) με τα δικά τους εκθέματα.

Εκτός από το περίπτερο των ΕΔ υπήρχε και συμμετοχή της Μπάντας του Δ’ ΣΣ όπως επίσης και γραφείο ενημέρωσης κοινού.

Δημήτρης Βίτσας: Το μήνυμα στην Τουρκία