Άσκηση Παρμενίων 2019: Στη νυχτερινή ΤΑΜΣ «Βελισάριος» 2019 ο Κ. Μητσοτάκης – Τι σηματοδοτεί η παρουσία του

Μια επιθετική άσκηση και μάλιστα νυχτερινή, αναμένεται να παρακολουθήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της άσκησης Παρμενίων 2019.

Πρόκειται για την ΤΑΜΣ «Βελισάριος» 2019 η οποία είναι διακλαδική άσκηση και διεξάγεται στον χώρο ευθύνης της 12ης Μεραρχίας, εκεί που χτυπάει η καρδιά της ελληνικής άμυνας στα σύνορα.

Η παρουσία του πρωθυπουργού σε μια τέτοια άσκηση στέλνει σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να αντιμετωπίση οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Η άσκηση αναβαθμίστηκε με νέο σενάριο όταν ο σημερινός Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Καμπάς ήταν διοικητής του Δ΄ΣΣ. Σήμερα τη σκυτάλη έχει παραλάβει ο αντιστράτηγος Λαλούσης ο οποίος συνεχίζει και βελτιώνει το σενάριο.

ΤΑΜΣ «Βελισάριος» 2019

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης πέρυσι μια Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία διεξάγει στην τοποθεσία της αμυντικό αγώνα, με στοιχεία ενεργητικής άμυνας, με σκοπό να εφελκύσει τον εχθρό σε προσχεδιασμένο χώρο εμπλοκής του.

Ουσιαστικά επιτίθενται στον εχθρό, με σκοπό να τον παρασύρουν σε παγίδα που έχουν ήδη ετοιμάσει.

Έχοντας δημιουργηθεί το τακτικό πλεονέκτημα, και έχοντας οδηγήσει τον εχθρό σε Χώρο Καταστροφής, η Μεραρχία με την εφεδρεία της, μια Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία αναλαμβάνει να δώσει το αποφασιστικό πλήγμα στον εχθρό.

Κατά την διάρκεια της άσκησης εκτελούνται τα ακόλουθα σενάρια:

  • Εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος
  • Ενέργεια μηχανοκίνητης διμοιρίας για άρση αντίστασης, λόγω ισχυρών εχθρικών  πυρών
  • Ανάπτυξη γέφυρας από γεφυροφόρο άρμα για την διέλευση άρματος
  • Εκκαθάρισι δρομολογίου από άρμα διάσπασης ναρκοπεδίων
  • Διέλευση και εκτέλεση πυρών από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς
  • Μαζικά πυρά από όπλα καμπύλης τροχιάς και Α-τα όπλαΣτείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com