Συντάξεις Δεκεμβρίου 2019 ΙΚΑ ΟΑΕΕ - ΟΠΕΚΑ ΚΕΑ επίδομα παιδιού Αναδρομικά ενστόλων: Τι ποσά θα λάβουν από το 2ο «πακέτο» του ΣτΕ Πληρωμή συντάξεων Οκτωβρίου 2019 ΙΚΑ ΟΑΕΕ ΟΓΑ ΝΑΤ Επικουρικές συντάξεις Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2019 ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ-ΝΑΤ Αλλάζουν οι επικουρικές Πληρωμή συντάξεων Αυγούστου ΟΑΕΕ-ΙΚΑ-ΟΓΑ ΟΠΕΚΑ Α21 ΚΕΑ Ιουλίου Συντάξεις Αυγούστου 2019 ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ ΟΠΕΚΑ Επίδομα τέκνων 2019 Συντάξεις Ιουλίου 2019: Ημερομηνίες ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ-ΝΑΤ - ΚΕΑ Ιουνίου

Αναδρομικά ενστόλων: Τι ποσά θα λάβουν από το 2ο «πακέτο» του ΣΤΕ εφόσον η Ολομέλεια κρίνει αντισυνταγματικό το νέο ειδικό μισθολόγιο

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν σύμφωνα με το ΣΤ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι διατάξεις του νέου ειδικού μισθολογίου των ενστόλων, καθώς και η «προσωπική διαφορά», γεγονός που αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Στην περίπτωση που η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ν. 4472/2017, σχετικά με την αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων των ενστόλων, τις οποίες ψήφισε η κυβέρνηση του Σύριζα,

τότε θα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην καταβολή αναδρομικών τουλάχιστον δύο ετών (2017-2018) σε περίπου 250.000 εν ενεργεία στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες.

Πρόκειται για ένα θετικό γεγονός προς τους ένστολους, το οποίο ωστόσο -μέσω της υλοποίησης του- θα δημιουργήσει αναταραχές,

καθώς εκκρεμεί και μια ακόμα απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου, σχετικά με την συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, η οποία θα κρίνει την τύχη των αναδρομικών στους συνταξιούχους.

Όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος Γιώργος Αντωνακόπουλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ, έρχεται αντιμέτωπη με δύο ζητήματα, τα οποία παρά τα κοινά τους σημεία κρίνονται διαφορετικά.

Το πρώτο είναι το νέο ειδικό μισθολόγιο τους, το οποίο εφαρμόζεται από την 1 Ιανουαρίου 2017

και το δεύτερο αφορά στην «προσωπική διαφορά» που λαμβάνουν όσοι αμείβονται με βάση το νέο μισθολόγιο με μικρότερες αποδοχές από αυτές που λάμβαναν στις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Πιο συγκεκριμένα:

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει ότι το νέο ειδικό μισθολόγιο είναι αντισυνταγματικό, τότε οι αποδοχές των ενστόλων θα πρέπει να αποκατασταθούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του παλαιού νόμου.

Με βάση την συγκεκριμένη απόφαση οι εν ενεργεία στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες, δικαιούνται αναδρομικά τουλάχιστον για τα έτη 2017 και 2018.

Τα ποσά αυτά είναι σημαντικά, καθώς θα υπολογιστεί η μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των ενστόλων.

Εφόσον, η Ολομέλεια του ΣτΕ, κρίνει αντισυνταγματική τη διάταξη που αφορά στην «προσωπική διαφορά», τότε το Δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει τα αναδρομικά των ετών 2017 και 2018.

Στην περίπτωση αυτή οι εν ενεργεία στρατιωτικοί και τα σώματα ασφαλείας, θα λάβουν περίπου τα μισά αναδρομικά αυτών που εισέπραξαν τον Δεκέμβριο του 2018.

Covid19: Έχει ατομική ευθύνη ο ΥΕΘΑ ή ...YOLO; click

Σύμφωνα με τον Γιώργο Αντωνακόπουλο, η «προσωπική διαφορά» που προβλέπεται στο νέο ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων, αφορά διατάξεις οι οποίες ήδη έχουν κριθεί αντισυνταγματικές.

Στην περίπτωση που οι διατάξεις του νέου ειδικού μισθολογίου καθώς και η διάταξη της «προσωπικής διαφοράς» κριθούν αντισυνταγματικές,

από το Ανώτατο Δικαστήριο, τότε το σκηνικό θα αλλάξει όσον αφορά στις αποδοχές των ενστόλων, ενώ παράλληλα ο αριθμός των λογαριασμών θα αυξηθεί, γεγονός που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.