Αναδρομικά ενστόλων 2019 και Κυριάκος Μητσοτάκης – Τι περίμεναν να ακούσουν στρατιωτικοί και Σώματα Ασφαλείας και τι συμβαίνει με το ΣτΕ

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Αναδρομικά ενστόλων 2019: Το πολύ μακρινό 2017, τον Μάιο ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών και των Σωμάτων Ασφαλείας, ως μέτρο για να ξεπεραστεί η απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012 και να γίνουν περικοπές.

Παρά το γεγονός ότι η τότε κυβέρνηση με κάθε τρόπο διακήρυσσε ότι δεν γίνονται μειώσεις, οι μισθοί «τεσκουρώθηκαν» και αυτό καλύφθηκε με την προσωπική διαφορά. Ωστόσο το αποτπέλεσμα θα φανεί τα επόμενα χρόνια.

Τότε εκκρεμούσε και η επιστροφή των αναδρομικών, η οποία έγινε τελικά τον Δεκέμβριο 2018 κι αυτή με εκπτώσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης είχε πάρει θέση γράφοντας στο Twitter:

«Επιστροφή των αναδρομικών που εκκρεμούν & νέο μισθολόγιο σε Ε.Δ. & Σ.Α. είναι η απάντηση στις νέες περικοπές & την κοροϊδία της Κυβέρνησης».

Αναδρομικά ενστόλων 2019 και Κυριάκος Μητσοτάκης

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στην 84η ΔΕΘ έκανε τις πρώτες του ανακοινώσεις για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Οι στρατιωτικοί που περίμεναν να ακούσουν το νέο μισθολόγιο που είχε υποσχεθεί απογοητεύτηκαν. Ο πρωθυπουργός δεν τους περιέλαβε μέσα στο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει το 2019 – 2020.

Αρκετοί είναι αυτοί που αισθάνθηκαν απογοητευμένοι κι άλλοι προδωμένοι, καθώς είχαν την ελπίδα να αποκατασταθούν οι μισθοί τους που περικόπηκαν σε μεγάλα ποσοστά από το 2012 μέχρι σήμερα.

Όπως φαίνεται δεν υπάρχει πρόθεση να επαναφέρουν τους μισθούς των στρατιωτικών στα επίπεδα του 2012, όπως υπόσχονταν την περασμένη τετραετία.

Στο μόνο που έχουν να ελπίζουν στρατιωτικοί και Σώματα Ασφαλείας είναι η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, στο οποίο βρίσκονται και πάλι τα μισθολόγιά τους.

Τον Νοέμβριο του 2017 η ΠΟΑΣΥ και η ΠΟΑΞΙΑ (ομοσπονδίες εν ενεργεία αστυνομικών υπαλλήλων και αξιωματικών, αντίστοιχα)

προσέφυγαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση των διατάξεων του ν.4472/2017 (υπ’ αριθ. οικ.2/52259/ΔΕΠ/19.7.2017 πράξη του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών)

που αφορούν στο νέο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το Στ’ τμήμα συνεδρίασε τον Μάιο του 2018 και η απόφαση που διαβάζουμε σήμερα δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2019 όπου στο αιτιολογικό – σκεπτικό μέρος (επειδή) γράφει ότι πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση ακύρωσης της ΠΟΑΣΥ και της ΠΟΑΞΙΑ,

πλην όμως στο διατακτικό (δια ταύτα) της απόφασης παραπέμπει το θέμα λόγω σπουδαιότητας στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Σύμφωνα με τον Απόστολο Παπαπαρίση εκτιμάται, με τα σημερινά δεδομένα, ότι για να δούμε εκτελεστή απόφαση του ΣτΕ προς την πολιτεία, θα περάσουν τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια από σήμερα.

Πάντως την προηγούμενη φορά που το ΣτΕ είχε αποφασίσει την επιστροφή των περικοπών, η απόφαση βγήκε το 2014 και η πρώτη δόση καταβλήθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, οπότε τα 2-3 χρόνια ίσως είναι υπερβολή και ίσως να δούμε πολύ πιο σύντομα, ακόμα και μέσα στο 2020 τα αποτελέσματα.

Προηγούμενο άρθροΑΕΙ και Αμυντική Βιομηχανία: Μπορούν να συνεργαστούν;
Επόμενο άρθροΠέθανε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Ιωάννα Ηλιάδη - Ioanna Iliadi
Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Kάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).