Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: Υπάρχουν δεσμεύσεις εκατέρωθεν; – Τι θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την υπογραφή συμφωνίας με μεγάλη χρονική διάρκεια


Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας δείχνουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην υπογραφή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, για μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο θα μπορούσε να φθάνει ακόμα και τα 40 χρόνια.

Σούδα, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, δηλαδή η Ελλάδα από Βορρά μέχρι νότο θα έχει μόνιμη αμερικανική παρουσία.

Η μακράς διάρκειας συμφωνία αποτελούσε πάγιο αίτημα των ΗΠΑ και σηματοδοτεί σαφώς το πέρασμα της Ελλάδας για αυτά τα χρόνια τουλάχιστον, στην σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ, το οποίο από την εποχή Σημίτη είχε αρχίσει να μην είναι απόλυτα σαφές καθώς είχε στραφεί και προς την Ευρώπη.

Μια τέτοια αλλαγή στον «χάρτη» των χωρών επιρροής φρονούμε ότι θα πρέπει να συνοδεύεται και από οσχυρά ανταλλάγματα, για τα οποία θα πρέπει να δεσμεύονται και οι δυο πλευρές.

Όταν συμφωνηθεί η έπαρση της αμερικανικής σημαίας δίπλα στην ελληνική και την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι λογικό να συνοδεύεται από δεσμευτικού χαρακτήρα ενέργειες και εγγυήσεις εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς.

Αυτές πρέπει να έχουν συμφωνηθεί τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο και θα πρέπει να περιέχουν σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας για την ελληνική κυριαρχία και τον σεβασμό των υφιστάμενων status quo όπως έχουν διαμορφωθεί από το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και τις διεθνείς συμβάσεις.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, στην αμερικανική βάση της Σούδας, δεν υπάρχει περίπτωση να αμφισβητηθεί οποιαδήποτε κυριαρχία που αφορά στη θαλάσσια ζώνη νοτίως της Γαύδου.

Επιπλέον θα πρέπει να υπάρχει σαφέστατη αναφορά για τον σεβασμό του υφισταμένου καθεστώτος στα Δωδεκάνησα όπως προκύπτει από τη συμφωνία του 1947 για την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα.

Αναφορικά με τον Έβρο, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι η αμερικανική πλευρά αναγνωρίζει την παραχώρηση ενός προκεχωρημένου σημείου ελέγχου των ροών ενέργειας από τον Εύξεινο Πόντο,  αφού θα έχουν τη δυνατότητα ελέγχου οδικών αεροπορικων και θαλάσσιων διαδρομών κάθε ροής εμπορευμάτων από και προς τη Μαύρη Θάλασσα, δηλαδή τη Ρωσία.

Συνεπώς θα πρέπει:

  • να εγγυηθούν με σαφήνεια την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας στην περιοχή του Έβρου
  • να αντικρούσουν με τα δικά τους μέσα κάθε αναθεωρητική προσπάθεια της Τουκίας με την μορφή της ήπιας ισχύος και την εργαλειοποίηση της μουσουλαμικής μειονότητας
  • και να υπενθυμίσουν στην Τουρκία ότι παραβιάζει βασικούς κανπόνες του ΝΑΤΟ όπως τα άρθρα 5 και 7.

Με τον έλεγχο του λιμανιού στην Αλεξανδρούπολη, οι ΗΠΑ θα μπορούν να ελέγχους τις ροές σιδηροδρομικές οδικές θαλασσιες όλων των εμπορευματικών ροών από και προς τη Μαύρη Θάλασσα και κυρίως των ενεργειακών φορτίων, κάτι που αποτελεί βασική στρατηγική τους προτεραιότητα.

Επιπροσθέτως, ο αμερικανικός παράγοντας θα πρέπει να δεσμευτεί ότι, εφόσον με δική του εθυύνη προκλήθηκαν τα γεγονότα στην Κύπρο το 1974

και οι αμφισβητήσεις που αφορούν στο εύρος του εναερίου χώρου και στα όρια του FIR Αθηνών με τη ΝΟΤΑΜ 714/74 της Άγκυρας,

θα πρέπει οι αμερικανοί εμπράκτως να αποδείξουν ότι θα πιέσουν την Τουρκία για την άρση αυτού του παράγοντα αποσταθεροποίησης

τον οποίο προκάλεσε η εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα πολιτική του Κίσσινγκερ του Σίσκο και της αμερικανοκίνητης χούντας του Ιωαννίδη.

Προς τούτο, φρονούμε, ότι θα πρέπει να εργαστεί και ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος έχει μεγάλο έργο να επιδείξει στην Αθήνα, ωστόσο δέχεται οξύτατη κριτική από την γραφειοεκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και από συνεργάτες Τραμπ, ακόμα και μέσα από το επιτελείο του Τραμπ για όσα προκάλεσε στην θητεία του στην Ουκρανία.

Αν ο κ. Πάιατ θέλει να ικανοποιήσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες έχει μια χρυσή ευκαιρία να δουλέψει εποικοδομητικά για την ελληνοαμερικανική στρατηγική συμφωνία. Κάπως έτσι τελικά χτίζεται η αμυντική διπλωματία χωρίς την εμπλοκή διπλωματών

ΕΥΠΕΙΘΩΣ ΑΝΑΦΕΡΩ 2 Ιουνίου: Φάκελλος ΕΜΘ

Προηγούμενο άρθροΑλκιβιάδης Στεφανής: Γιατί μειώσαμε τις στρατιωτικές στολές
Επόμενο άρθροΠομπέο: Θέλουμε μια ειρηνική λύση με το Ιράν
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).