Στρατιωτικοί Θεσσαλίας: Αυτοί οι νόμοι δεν εφαρμόζονται από το ΥΠΕΘΑ – Οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά οι τακτικές παραμένουν ίδιες

Μια επιστολή-καταπέλτη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί και για τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί κουβέντα από τον ΥΦΕΘΑ, ο οποίος έθεσε όμως προωθεί το Σώμα Υπαξιωματικών, δημοσιοποίησε η ΕΣΠΕΘ.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του  ο ΥΦΕΘΑ «καθορίζει την πολιτική και αποφασίζει για θέματα που αφορούν τη μέριμνα κατηγοριών στρατιωτικού προσωπικού που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα, τη συγκρότηση και λειτουργία της Διακλαδικής Επιτροπής Κοινωνικών Προβλημάτων».

Οι στρατιωτικοί της ΕΣΠΕΘ συγκέντρωσαν όλους τους νόμους που έχουν ψηφιστεί και δεν εφαρμόζονται από την πολιτεία, με αποτέλεσμα να έχουν απωλέσει εργασιακά δικαιώματα και εισόδημα μεγάλη μερίδα των στρατιωτικών, αλλά κυρίως οι χαμηλόβαθμοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν και οξυμένα προβλήματα.

Δείτε τι αναφέρουν στην επιστολή τους κι ελπίζουμε να τα διαβάσουν οι αρμόδιοι και να μην ασχολούνται μόνο με τη στρατηγική επικοινωνία, γιατί το «εξαιρετικά» το χτύπημα στην πλάτη και το «ηθικόν ακμαιότατον» δεν φέρνουν ψωμί στο μεσημεριανό τραπέζι..

«Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας (Ε.Σ.ΠΕ.Θ) επανειλημμένα έχει γίνει αποδέκτης προβληματισμού από μεγάλο αριθμό συναδέλφων μελών της και όχι μόνο,

σχετικά με την εφαρμογή των Νόμων από την πολιτεία που η ίδια θεσπίζει και ιδιαίτερα αυτούς που αφορούν στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Καθιερώθηκε η 40ωρη εβδομαδιαία εργασία για όλο το δημόσιο τομέα και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στα στελέχη των ΕΔ χορηγείται μία ημέρα απαλλαγή για κάθε 24ωρη υπηρεσία διανυκτέρευσης εντός στρατοπέδου που εκτελεί, ισοσταθμίζοντας το 1 από τα 3 οκτάωρα απασχόλησης.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται το όριο των 40 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως κατά 8 ώρες τουλάχιστο.

Σε περίπτωση εκτέλεσης υπηρεσίας σε αργία η παραβίαση του ορίου εκτοξεύεται στις 16 και εάν στην ίδια εβδομάδα εκτελεσθεί 1 υπηρεσία αργίας και 1 καθημερινής τότε η παραβίαση του ορίου φτάνει τις 24 ώρες!

Φυσικά οι υποχρεώσεις των στελεχών των ΕΔ δεν σταματούν στις 24ωρες υπηρεσίες αλλά απασχολούνται και σε αντιπροσωπείες, συμμετοχή σε σχέδια ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ (φωτιές, πλημμύρες, θεομηνίες κτλ).

Όλα τα παραπάνω επιβαρύνουν τα στελέχη αφαιρώντας τους χρόνο από την ανάπαυσή τους αλλά και από αυτόν που διαθέτουν στις υποχρεώσεις των οικογενειών τους, χωρίς να αποδίδονται ως ρεπό.

Από το έτος 2015  καθορίστηκε η αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης του προσωπικού των ΕΔ που κινείται εκτός έδρας για εκτέλεση υπηρεσίας από 29,35€ στα 40,00€ ανά ημέρα.

Στο άρθρο 15 καθορίζεται ότι μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος, εξακολουθεί να ισχύει το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο που καθόριζε τον τρόπο αποζημίωσης των μετακινήσεων των ανωτέρω στελεχών.

Στην περίπτωση μη έκδοσης του ως άνω προεδρικού διατάγματος, εντός της προθεσμίας των 9 μηνών από την εφαρμογή του νόμου, εφαρμογή έχουν οι διατάξεις του παρόντος νόμου.

Παρ’ όλα αυτά και ενώ έχει παρέλθει διάστημα 4 ετών, η ημερήσια αποζημίωση των μετακινούμενων στελεχών των ΕΔ παραμένει καθηλωμένη στα 29,35€ ανά ημέρα.

Νυχτερινή αποζημίωση: Από 01 Ιαν 2017 ισχύει το νέο μισθολόγιο των ΕΔ. Στο άρθρο 127 Δβ καθορίζεται στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που αποδεδειγμένα εργάζεται κατά τις νυκτερινές ώρες χορηγείται ειδική αποζημίωση,

η οποία ανέρχεται στο ποσό των δύο ευρώ και εβδομήντα επτά λεπτών (2,77 €) ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης.

Όμως μέχρι την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης που θα καθόριζε το ανώτατο όριο των ωρών νυχτερινής απασχόλησης, τους όρους και προϋποθέσεις χορήγησης της εν λόγω αποζημίωσης, θα εξακολουθεί να καταβάλλεται το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας μονάδων.

Δυστυχώς 2,5 σχεδόν χρόνια μετά την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, ούτε η νυχτερινή αποζημίωση καταβάλλεται ούτε το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας μονάδων.

Καθορίστηκε επίσης εξέλιξη μέχρι το βαθμό του Ανθυπολοχαγού (και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των ΕΔ) για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας του Ν.1848/1989. Επίσης ως καταληκτικός ο βαθμός του Υπολοχαγού.

Η κατάσταση όμως παραμένει αμετάβλητη. Τίποτα ακόμη στην πράξη.

Συμπεραίνουμε ότι τελικά οι κυβερνήσεις στη χώρα μας αλλάζουνε αλλά οι τακτικές παραμένουν ίδιες.

Η πικρία των στελεχών συνεχώς αυξάνεται αφού κάθε φορά και κάτι νέο ανακοινώνεται το οποίο αν έχει δυσμενής επιπτώσεις στα στελέχη, εφαρμόζεται αμέσως (περικοπή δώρων, πάγιων μηνιαίων οδοιπορικών εξόδων, μειώσεις μισθών κτλ) ενώ αν υπάρξει κάτι ευεργετικό, αυτό παραμένει μόνο στα ΦΕΚ και στα χαρτιά.

Το ηθικό και η αυταπάρνηση των Ελλήνων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών των ΕΔ αποδεικνύεται καθημερινά στην εκτέλεση του καθήκοντος έστω κι αν πολλές φορές θυσιάζονται και ζωές!

Απουσιάζει όμως η ηθική και υλική υποστήριξη από την πολιτεία.

Κατόπιν των παραπάνω προτείνεται η ανάληψη πρωτοβουλιών σας προς την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και των αρμοδίων Γενικών Επιτελείων (ΓΕΕΘΑ – ΓΕΣ – ΓΕΑ – ΓΕΝ),

με σκοπό την ανάδειξη των θεμάτων, ώστε στο πλαίσιο της μέριμνας για το προσωπικό, να ληφθούν επιτέλους αποφάσεις που θα τονώσουν και θα εξασφαλίσουν την ευχερέστερη και ασφαλέστερη εκτέλεση των καθηκόντων των στελεχών των Ε.Δ.

Παρακαλούμε για τις, κατά την κρίση σας, ενέργειες».

Δημήτρης Βίτσας: Το μήνυμα στην Τουρκία