Πτέραρχος Harrigian – Ηνίοχος 2020: ΗΠΑ και Ελλάδα δοκιμάζουν νέες τακτικές – Ο ρόλος της χώρα μας στη ασφάλεια Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Σε κομβικό σημείο του θεάτρου επιχειρήσεων για την ασφάλεια της Ευρώπης τοποθέτησε την Ελλάδα ο Διοικητής των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων στην Ευρώπη και Αφρική πτέραρχος Harrigian.

Μιλώντας σε Ευρωπαίους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ειδικής συνέντευξης Τύπου ο πτέραρχος Harrigian ανέπτυξε τις προτεραιότητες της αμερικανικής πολιτικής στην Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων επικέντρωσε στην παρουσία του F-35 σε ευρωπαϊκό έδαφος και τις ασκήσεις με συμμαχικές χώρες στις οποίες αυξάνεται η διαλειτουργικότητα μεταξύ των αμερικανικών F-35 πέμπτης γενιάς και των ευρωπαϊκών αεροσκαφών 4ης γενιάς, κάτι το οποίο όπως τόνισε αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλκή ενσωμάτωση των F-35 στην Ευρώπη όταν φθάσουν το 2021 στην RAF.

Ο πτέραρχος Harrigian αναφέρθηκε ειδικά στην πολυεθνική άσκηση Astral Night στην οποία πήραν μέρος δυνάμεις από ΗΠΑ, Ιταλία, Κροατία και Σλοβενία. Σκοπός της ήταν να αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη αεροπορική και πυραυλική άμυνα για πρώτη φορά στην Ευρώπη

Δεύτερη σημαντική αποστολή ήταν η επιχείρηση Rapid Forge κατά τη διάρκεια της οποίας αναπτύχθηκαν αεροσκάφη F-15E και F-35 από την αεροπορική βάση Spangdahlem στη Γερμανία και προωθήθηκαν στην Πολωνία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Απαντώντας σε ερώτηση του Armyvoice.gr και στη δημοσιογράφο Ιωάννα Ηλιάδη σχετικά με το μέλλον της ελληνο-αμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας, ο πτέραρχος Harrigian χαρακτήρισε την Ελλάδα ως αξιόλογο εταίρο για την περιφερειακή ασφάλεια στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.

«Θα συνεχίζουμε πάντα να αναζητούμε ευκαιρίες που μας επιτρέπουν να ενισχύσουμε την αμυντική μας σχέση και το κάνουμε αυτό κυρίως μέσω κοινών ασκήσεων» υπογράμμισε ο Αμερικανός πτέραρχος και έδωσε έμφαση στον Hνίοχο 2019.

Όπως δήλωσε στο Armyvoice.gr έχει ήδη συναντηθεί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Χριστοδούλου και τον Αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Μπλιούμη για τον σχεδιασμό της άσκησης Ηνίοχος 2020. Όπως αποκάλυψε ήδη εξετάζονται νέες τακτικές στον Ηνίοχο 2020, οι οποίες θα επιτρέψουν την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δυο αεροποριών.

Δείτε τη φωτο από τη συμμετοχή του πτεράρχου Harrigian στο συνέδριο Αεροπορικής ισχύος που έγινε στην Σχολή Ικάρων.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΦωτιές: Ο ΥΕΘΑ στο ΕΘΚΕΠΙΧ – Επικίνδυνες οι πτήσεις πυροσβεστικών
Επόμενο άρθροΟΠΕΚΕΠΕ Πληρωμή 13/8/2019: Δείτε σε ποιες περιφέρειες
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).