Λέρος: 21 άτομα καλεί ο εισαγγελέας για καταθέσεις στο Ναυτοδικείο Πειραιά : Έρχεται Ναυτοδικείο - Ομολόγησε ένας από τους δράστες Ναυτοδικείο Πειραιά: Σάλος από την απόφαση για τον 28χρονο Δόκιμο Σημαιοφόρο Ναυτοδικείο Πειραιά

Ναυτοδικείο Πειραιά: Σάλος από την απόφαση για τον 28χρονο Δόκιμο της Σχολής Εμποροπλοιάρχων που θέρισε γιαγιά και μωρό και αφέθηκε ελεύθερος

Σάλο προκαλεί η απόφαση της εισαγγελείας του Ναυτοδικείου Πειραιά να αφήσει ελεύθερο τον 28χρονο επίκουρο σημαιοφόρο που σκόρπισε τον θάνατο στο Αίγιο και προσπάθησε να διαφύγει κολυμπώντας!

«Η απόφαση της Εισαγγελέως Υπηρεσίας του Ναυτοδικειου να αφεθεί ελεύθερος είναι σκανδαλώδης και ντροπιαστική για το Σώμα»,

σχολίαζαν στελέχη της στρατιωτικής Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι ο 28χρονος με βάση την νέα διάταξη του 290Α ΠΚ τέλεσε κακούργημα και όχι πλημμέλημα.

«Επομένως έπρεπε να οδηγηθεί ενώπιον της Εισαγγελέως Υπηρεσίας του Ναυτοδικειου Πειραιά, να του ασκηθεί σχετική δίωξη και να οδηγηθεί στον Ανακριτή του Ναυτοδικειου», υποστήριζαν.

Με την απόφαση «αδικείται η επιστημονική συγκρότηση του συνόλου του Σώματος», υπογράμμιζαν μιλώντας στο Armyvoice.gr.

Να σημειωθεί ότι ΔΕΝ πρόκειται για στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων όπως άλλες ιστοσελίδες αναφέρουν χωρίς να το διασταυρώσουν. 

Ο 28χρονος είναι απόφοιτος του Εμπορικού Ναυτικού και υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό ως επίκουρος σημαιοφόρος, δηλαδή ως  Δόκιμος Αξιωματικός σε αντιστοιχία με τον Στρατό Ξηράς.

Τι άλλαξε από 1ης Ιουλίου σε σχέση με τα τροχαία

Με βάση την νέα διαίρεση των πλημμελημάτων σε ελαφριά (προβλεπόμενη ποινή μέχρι τρία χρόνια) και βαριά (ποινή πάνω από τρία χρόνια), όλες οι ποινές πάνω από τρία χρόνια θα εκτίονται κανονικά.

Δεν θα υπάρχει ούτε αναστολή ούτε εξαγορά. Αν έχουμε καταλάβει σωστά υπό όρους, μέρος της ποινής (όχι όλη) θα εκτίεται με την μορφή κοινωνικής υπηρεσίας.

Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από τον αν η δίωξη που θα ασκηθεί θα είναι σε βαθμό πλημμελήματος αν η ποινή που θα επιβληθεί είναι πάνω από τρία χρόνια ο δράστης θα εκτίει την ποινή του.

Αυτή είναι μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα όπου για ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε ετών για ανθρωποκτονία «από αμέλεια» ή και μεγαλύτερες για πολλαπλά πλημμελήματα μπορούσε να δοθεί αναστολή ή και να εξαγοραστούν.

Δύο σημαντικά άρθρα, 290 & 290Α

Δύο άρθρα με σημαντικές αλλαγές που θεσπίζουν αυστηρές ποινές σε ορισμένες περιπτώσεις είναι το 290 που αφορά στις Επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία και το 290Α που αναφέρεται στην επικίνδυνη οδήγηση.

Το πρώτο απ αυτά που αφορά και στην τοποθέτηση παροδίων εμποδίων (όπως οι διαφημιστικές πινακίδες) προβλέπει ποινές κάθειρξης έως δέκα ετών σε περίπτωση πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, πάνω από δέκα έτη για πρόκληση θανάτου και μέχρις ισόβια για πρόκληση μεγάλου αριθμού θανάτων.

Οι ίδιες ποινές προβλέπονται αντίστοιχα και στο άρθρο για την επικίνδυνη οδήγηση αν προκληθούν σοβαρός τραυματισμός, θάνατος ή θάνατοι από οδηγό

που «οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια

  • εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης,
  • ή οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης
  • ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες,
  • ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές
  • ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο
  • ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες».

Οργή για τον 28χρονο Δόκιμο που σκόρπισε τον θάνατο

Ξεχειλίζει από οργή για τον δράστη, η κόρη της άτυχης γυναίκας και θεία του μόλις ενός έτους Ιωάννη που βρήκαν τραγικό θάνατο όταν ο οδηγός ενός αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο και εκσφενδόνισε γιαγιά και εγγόνι πολλά μέτρα μακριά, χτες το απόγευμα στο χωριό Καμάρες του Αιγίου. Με πόνο καρδιάς αναφέρεται στην απόφαση του εισαγγελέα στο Ναυτοδικείο Πειραιά που άφησε ελεύθερο τον 28χρονο οδηγό.

«Εμείς δεν τους έχουμε θάψει ακόμα κι αυτός κυκλοφορεί ελεύθερος. Ο Γιαννάκης μας και η μητέρα μου δεν έχουν ταφεί κι ο φονιάς είναι έξω. Που είναι η δικαιοσύνη; Δεν μπορούμε να ανασάνουμε, ο πόνος μας είναι μεγάλος» λέει στο protothema.gr με τρεμάμενη φωνή η κόρη της άτυχης Ευαγγελίας.

Ο μικρός Ιωάννης και η γιαγιά του Ευαγγελία, όπως συνήθιζαν κάθε απόγευμα, πήγαιναν την καθιερωμένη απογευματινή τους βόλτα. Αυτή τη φορά όμως έμελε να είναι και η τελευταία τους.