Αυτοτελές Γραφείο Αμυντικής Διπλωματίας: Έτσι θα λειτουργεί! Τι προβλέπει το μνημόνιο που υπέγραψαν σήμερα ΥΠΕΞ- ΥΠΕΘΑ


Της Ιωάννας Ηλιάδη

Χρειάστηκαν δέκα χρόνια προετοιμασίας και συντονισμού μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών για να υπογραφεί το Μνημόνιο Συνεργασίας και Κατανόησης (MOU) που προβλέπει τη σύσταση Αυτοτελούς Γραφείου Αμυντικής Διπλωματίας.

Κι αυτή είναι μια επιτυχία που πιστώνεται στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Φαίνεται ότι μπήκε στο στρατόπεδο «Παπάγου» με ανεβασμένα μανίκια και προώθησε όσο πιο γρήγορα γίνεται μια σοβαρή μεταρρύθμιση για τη διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Για το λόγο αυτό μαθαίνουμε ότι δεν ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΘΑ και επιλέχθηκε να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι ως την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια στα παλιά του λημέρια, για την υπογραφή του σχετικού MOU.

Επί της ουσίας και πέρα από τις εντυπώσεις, στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι το Αυτοτελές Γραφείο Αμυντικής Διπλωματίας αποτελεί βασικό εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικής και χάραξης στρατηγικής από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Για να επιτελέσει το σκοπό του αυτός ο νέος μηχανισμός, απαιτείται η αγαστή συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών

είναι προφανές ότι το στρατιωτικό προσωπικό θα αναλάβει τη στρατηγική εκτίμηση των διαθέσιμων πληροφοριών και σε συνεργασία με το διπλωματικό προσωπικό θα διαμορφωθούν τα αποκαλούμενα «επιτελικά προϊόντα Εθνικής Ασφαλείας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr το στρατιωτικό προσωπικό θα έχει επικεφαλής συνταγματάρχη, ενώ θα πλαισιώνεται από στελέχη από όλα τα επιτελεία.

Σ’ αυτό το πλαίσιο το Αυτοτελές Γραφείο Αμυντικής Διπλωματίας αναμένεται να αποτελέσει το σύνδεσμο συντονισμού μεταξύ των δύο υπουργείων,

και θα σκιαγραφεί τους κινδύνους και τις απειλές που προκύπτουν για τη διαμόρφωση της «Στρατηγικής Εθνικής Εκτίμησης Πληροφοριών».

Με βάση αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα εκπονεί τη «Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας» για την αντιμετώπιση ρεαλιστικών, υβριδικών ή ασύμμετρων κινδύνων και απειλών, ενώ ταυτοχρόνως θα προωθεί την επίτευξη των εθνικών αντικειμενικών σκοπών.

Αυτό που πέτυχε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος αποτελεί τη βάση για τη διαμόρφωση του σύγχρονου πλαισίου Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας που επιθυμεί ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις κοινές δηλώσεις των κ.κ. Παναγιωτόπουλου και Δένδια, έγινε αναφορά στο βασικό στόχο,

να διατηρήσει η Ελλάδα το ρόλο της δύναμης αποτρεπτικής ισχύος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο ως ο αδιαμφισβήτητος παράγοντας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, η αναφορά στο ενιαίο δόγμα αποτελεί διασαφήνιση όσων συζήτησε και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη

σχετικώς με τα κοινά εθνικά θέματα και την εφαρμογή πολιτικής κοινής αμυντικής πολιτικής στον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο Ελλάδος – Κύπρου.

Δείτε το σχετικό video
Δείτε ολόκληρη την τελευταία εκπομπή Ευπειθώς Αναφέρω