Στρατηγός Λεοντάρης: Αξιόπιστη δύναμη αποτροπής οι Ένοπλες Δυνάμεις Στρατηγός Λεοντάρης: Τουρκία Ελλάδα Κύπρος 2020 - ΑΝΑΛΥΣΗ Στρατηγός Λεοντάρης: Το Ψευδοκράτος οπλοποιεί τους πρόσφυγες Κύπρος - Λεοντάρης: Επιτυχής η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ UNFICYP

ΓΕΕΦ: Συνωστισμός υποψηφίων για τη θέση του στρατηγού Λεοντάρη -Τι συμβαίνει και βλέπουμε να πυκνώνουν τα δημοσιεύματα περί αντικατάστασής του

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Πλήθος αυγουστιάτικων δημοσιευμάτων αιφνιδιαστικά αναφέρουν ότι επίκεινται κρίσεις ή έρχονται να τοποθετήσουν διάφορους στην θέση του στρατηγού Λεοντάρη, το συμβόλαιο του οποίου ισχύει μέχρι την άνοιξη του 2020, και πιο συγκεκριμένα τις πρώτες ημέρες του Απριλίου εάν δεν κάνουμε λάθος.

Θα έλεγε κανείς ότι όλα αυτά τα δημοσιεύματα κατευθύνονται από ένα συγκεκριμένο κέντρο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και μάλλον εκφράζουν τον διακαή πόθο των εμπνευστών τους.

Ίσως πάλι -όπως παρατηρούσε στρατηγός εν αποστρατεία- να έχουν τάξει τόσες πολλές θέσεις που τώρα πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους αλλά δεν βγαίνουν οι θέσεις.

Η επιχειρηματολογία που προβάλλουν για να πιέσουν να γίνουν κρίσεις είναι ότι διαπιστώνουν πως υπάρχει «ασυμφωνία αντιλήψεων» με τη νέα ηγεσία και πως σε περίοδο κρίσης αυτή η ασυμφωνία θα μπορούσε να αποβεί μοιραία.

Λες και η πολιτική ηγεσία,  υπουργός και υφυπουργός σε περίπτωση κρίσης θα μετατραπούν σε αρχιστράτηγους και θα καβαλήσουν το άλογο να οδηγήσουν το στράτευμα εναντίον του εχθρού….

Ευτυχώς βέβαια που ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος διαψεύδει τα σενάρια με τη στάση του και διαμηνύει ότι δεν υπάρχει θέμα κρίσεων.

Έτσι λοιπόν το ενδιαφέρον των υποψηφίων μεταφέρεται στις «κενές θέσεις» που θα πρέπει να δημιουργήσουν για να καλύψουν.

Με τοποθέτηση του Αλέξανδρου Διακόπουλου στη θπέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας και την επικείμενη τοποθέτηση του πρώην Αρχηγού Στόλου Ιωάννη Παυλόπουλου ως εθνικού στρατιωτικού αντιπροσώπου σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, τα περιθώρια έχουν «στενέψει».

Η θέση που δείχνει «φιλέτο» για την «αποκατάσταση» αποστράτων είναι αυτή του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, καθώς το τριετές συμβόλαιο του στρατηγού Λεοντάρη λήγει την προσεχή άνοιξη. Ξεκίνησε λοιπόν από τώρα η ονοματολογία των υποψηφίων.

Ως πιο πιθανός προωθείται ο αντιστράτηγος Μπίκος, πρώην διοικητής του Γ’ ΣΣ, ο οποίος είναι κουμπάρος του νέου ΓΓ Αντώνη Οικονόμου και ήταν ο στρατηγός τον οποίο έχρισε διάδοχό του όταν ο ίδιος προήχθη σε Αρχηγό ΓΕΣ ο Αλκιβιάδης Στεφανής.

Καλές σχέσεις με την πολιτική σκηνή στην Κύπρο φαίνεται να διατηρεί ο πρώην διοικητής 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί ακόμα και για τις Βρυξέλλες.

Τέλος, κάποιοι βλέπουν ακόμα και τον αντιστράτηγο Ανδρέα Ηλιόπουλο να διατηρεί καλές σχέσεις με Κύπριους πολιτικούς.

Ο αντιστράτηγος Ανδρέας Ηλιόπουλος μετά την αποστρατεία του ανέλαβε θέση στο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής. Ωστόσο περίπου ένα χρόνο μετά πήρε «διαζύγιο», καταγγέλλοντας τον τότε υπουργό Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος από την πελυρά του υποστήριξε ότι η απόδοση του αντιστράτηγου ήταν μειωμένη.

Θα αλλάξει ή όχι ο Αρχηγός ΓΕΕΦ

Ένα καλό ερώτημα βέβαια είναι εάν πρόκειται ή όχι να ανανεωθεί η θητεία του αντιστράτηγου Λεοντάρη και ποιος αποφασίζει γι αυτό.

Το βέβαιο είναι ότι για την ηγεσία στις Κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις δεν αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση. Η επιλογή της ηγεσίας αποφασίζεται από το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου, το οποίο μπορεί να αποφασίσει και την παράταση της θητείας του εκάστοτε Αρχηγού ΓΕΕΦ, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.

Η ελληνική κυβέρνηση σε αυτή την περίπτωση προτείνει κάποιους υποψήφιους και επέρχεται συμφωνία.

Ωστόσο υπάρχουν λόγοι εν μέσω κρίσης με την Τουρκία οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Κύπρο να αλλάξουν αρχηγό;

Υπάρχει λόγος να μην ανανεώσουν τη θητεία εντός απόλυτα επιτυχημένου Αρχηγού και να προχωρήσουν σε αντικατάστασή του την ώρα που τα τουρκικά γεωτρύπανα πάνε κι έρχονται στην περιοχή;

Τα κέντρα που ονευρεύονται την αντικατάσταση του Αρχηγού ΓΕΕΦ εν μέσω κρίσης το λαμβάνουν αυτό υπόψη; Μάλλον όχι…

Όπως δεν λαμβάνουν υπόψη ότι ο αντιστράτηγος Λεοντάρης είναι ο πλέον επιτυχημένος Αρχηγός ΓΕΕΦ που πέρασε τα τελευταία χρόνια.

Οι προσωπικές του επαφές με τους στρατιωτικούς τόσο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όσο και με την Ευρώπη, έχουν δώσει ώθηση στις Κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις.

Και η Κύπρος έχει άμεση ανάγκη άνθρωπο αναγνωρισμένο από ισχυρούς συμμάχους.  Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο ότι επί της αρχηγίας του, οι σχέσεις της Κύπρου με τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις πέρασαν σε νέα φάση με ενδεικτικό σημείο την τοποθέτηση Κύπριου Ακολούθου Άμυνας στην Ουάσιγκτον για πρώτη φορά στα χρονικά.

Αξιοσημείωτη είναι και η κινητικότητα στις επισκέψεις αξιωματούχων στο νησί, με κορυφαία την επίσκεψη του Αμερικανού Αρχηγού χερσαίων δυνάμεων, που έγινε για πρώτη φορά στην Κύπρο.

Ο αντιστράτηγος Λεοντάρης είναι ο πρώτος Αρχηγός ΓΕΕΦ που θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι πραγματικά ενεργός στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι προηγούμενοι Αρχηγοί όπως μας λένε άτομα που γνωρίζουν καλά, «δεν άνοιγαν καν το στόμα τους» στις συνεδριάσεις.

Πολύ δύσκολα η κυπριακή κυβέρνηση θα αποφασίσει την αντικατάσταση του Ηλία Λεοντάρη όπως κάποιοι ονειρεύονται στην Αθήνα. Πλην βεβαίως εάν ο ίδιος για δικούς του λόγους επιθυμεί να μην ανανεωθεί η θητεία του, κάτι που δεν το θεωρούμε πιθανό.