Εύβοια φωτιά 2019: Τι έγινε τη νύχτα – Απογειώθηκαν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα με το πρώτο φως της ημέρας – Δίνουν μάχη με το χρόνο

Εύβοια φωτιά 2019: Οι Πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη με «δυναμική παρέμβαση» για να κρατήσουν τη φωτιά ως το πρωί, μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Καλύτερη έδειχνε στις 04:00 τα ξημερώματα η εικόνα του μετώπο στο χωριό Μακρυμάλλη, ωστόσο, μία έκρηξη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ έχει βυθίσει στο σκοτάδι την περιοχή.

Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης που δημιουργήθηκε πριν τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια.

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή από την μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, καθώς καταστράφηκε μεγάλο μέρος του δάσους της περιοχής Natura, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και σπουδαιότητας.

Σύμμαχος ο άνεμος

Οι άνεμοι κόπασαν όταν έπεσε η νύχτα και δεν ξεπέρασαν όλο το βράδυ στα κρίσιμα σημεία τα 3-4 μποφόρ.

Με το πρώτο φως της ημέρα άρχοισαν να πετούν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Στόχος είναι να προλάβουν να περιορίσουν τη φωτιά πριν ενταθούν εκ νέου οι άνεμοι, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Περίπου στις 09:00, αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά oi άνεμοι και να φτάσουν τα 7-8 μποφόρ, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία.

Στην Ελλάδα εξάλλου βρίσκονται ήδη δύο αεροσκάφη από την Ιταλία για να συνδράμουν το έργο της κατάσβεσης.

Να σημειωθεί, πως εμπλοκή σημειώθηκε με τα αεροσκάφη που θα έστελνε η Κροατία, ενώ από τη πλευρά της, η Ισπανία είναι έτοιμη να βοηθήσει με δύο πτητικά μέσα.