ΕΣΠΕΕ Καστοριάς – Χρήστος Μαρινέλης: Τι πετύχαμε ως συνδικαλιστές έως σήμερα για τα μέλη μας και τι προγραμματίζουμε να διεκδικήσουμε στο άμεσο μέλλον

Πολλές φορές μέσα από το Armyvoice.gr έχουμε επικρίνει συμπεριφορές συνδικαλιστών που προκαλούν. Ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που κάνουν αθόρυβα και πολύ αποτελεσματικά όσα τους αναθέτουν οι συνάδελφοί τους με την εμπιστοσύνη τους.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και το πρωτοβάθμιο σωματείο των στρατιωτικών στην Καστοριά. Ζητήσαμε από τον πρόεδρο του ΔΣ της ΕΣΠΕΕ Καστοριάς Χρήστο Μαρινέλη να μας απαριθμήσει τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα το πρωτοβάθμιο σωματείο και μείναμε έκθαμβοι.

Δείτε με απλά λόγια τι μας απαρίθμησε και του αποδίδουμε τα εύσημα:

Γράφει ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΠΕΕ Καστοριάς Χρήστος  Μαρινέλης 

Αναδείξαμε όλα τα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο που μας απασχολούν έχοντας συμβάλλει σημαντικά στην επίλυση κάποιων εξ αυτών.

 • Αλλαγή της μοριοδότησης της περιοχής που από πολύ χαμηλή βρίσκεται πλέον σε δίκαιο και ικανοποιητικό επίπεδο.
 • Ανάδειξη του θέματος της εκμετάλλευσης των στρατιωτικών ακινήτων επ’ ωφελεία του προσωπικού,
 • ανακατανομή επί του δικαιότερου στο χαρακτηρισμό των ΣΟΑ ΣΟΜΥ ΣΟΕΠΟΠ, καθώς και η ανακαίνιση τους λόγω παλαιότητας.

Ήδη βλέπουμε να έχει γίνει μια αρκετά καλή αρχή, με την μερική σε 4 και την ολική σε 1 διαμέρισμα ανακαίνιση.

 • Εκτέλεση υπηρεσιών επί συνεχόμενο 2ημερο ή 3ημερο για μερίδα του προσωπικού , θέμα το οποίο χάρη στην μακρόχρονη επιμονή μας επιλύθηκε με δίκαιο τρόπο.

Καταθέσαμε τις προτάσεις μας προς την ΠΟΕΣ για γενικότερα θέματα που απασχολούν το σύνολο του προσωπικού.

 • Ενδεικτικά πρόταση για παραμετροποίηση του κριτηρίου μεταθέσεων για όσους έχουν τέκνα στην Β και Γ λυκείου, τροποποίηση της μοριοδότησης για τα ΚΑΑΥ επί το δικαιότερο,
 • αριθμός υπηρεσιών σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας και όχι με το βαθμό, μισθολόγιο, ηλικιακά όρια αποστρατείας ΕΜΘ ΕΠΟΠ,
 • δικαστικοί συμπαραστάτες ΑμΕΑ, Σχολείο Διοικητών Υπομονάδων.

Πραγματοποιήσαμε δε συχνά, ενημερωτικές εκδηλώσεις – συναντήσεις με τα μέλη μας.

Δεν σταθήκαμε όμως μόνο σε αυτά.

 • Ιδρύσαμε σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών με την επωνυμία της Ένωσης μας και αρ. μητρώου στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών:13961

πραγματοποιώντας έως σήμερα 5 εθελοντικές αιμοδοσίες, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες μας όποτε χρειάστηκε, κάτι που μας έχει καταξιώσει στην συνείδηση όλων των συναδέλφων, ακόμη και αυτών που δεν υπηρετούν στην περιοχή.

 • Δημιουργήσαμε δανειστική βιβλιοθήκη η οποία ήδη αριθμεί πάνω από 150 τίτλους βιβλίων.
  • Στέκοντας δίπλα στις οικογένειες μας αλλά και στην τοπική κοινωνία πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις όπως παρουσίαση των βιβλίων του Στγου ε. α της ΕΛΑΣ Μανώλη Σφακιανάκη και ομιλία του για τους κινδύνους στο διαδίκτυο,
  • εκδήλωση για την σχολική μετάβαση στο δημοτικό σχολείο με λογοθεραπεύτρια και παιδοψυχολόγο,
  • παρουσίαση του βιβλίου του εξαίρετου συναδέλφου Παναγιώτη Δημητρόπουλου Το χρυσαφένιο κουκούτσι, που αναφέρετε στην υγιεινή διατροφή των παιδιών μας.
 • Σε θέματα υγείας πραγματοποιήσαμε δωρεάν τεστ παπ και μαστογραφία για συναδέλφισες και συζύγους συναδέλφων, ενώ κατόπιν συνεννόησης με την ένωση μας,

το διαγνωστικό κέντρο υγεία έκανε σύμβαση με το ΥΠΕΘΑ λύνοντας μεγάλο πρόβλημα καθώς για μια μαγνητική τομογραφία έπρεπε να μετακινούμαστε σε όμορους νομούς.

 • Πρόσφατα δε σε συνεννόηση με το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ του Γ.Ν. Καστοριάς πραγματοποιούνται φυσιοθεραπείες σε συναδέλφους και στα μέλη των οικογενειών μας.

Στα πλαίσια κοινωνικής αλληλεγγύης δωρίσαμε τρόφιμα καθώς και 2 αναπηρικά αμαξίδια σε συλλόγους και φορείς.

Πετύχαμε δε πλείστες προσφορές από καταστήματα της περιοχής, κάτι που αποτελεί μια έμμεση μορφή οικονομικής ανακούφισης.

Κληρώνουμε κάθε μήνα δωροεπιταγή ύψους 30 ευρώ στο ΣΠ Καστοριάς ως ελάχιστη προσπάθεια βοήθειας στις δύσκολες αυτές εποχές.

Το τελευταίο διάστημα και έως αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε φάση τελικής επεξεργασίας και υποβολής, προτάσεις για θέματα τα οποία εσείς μας έχετε επισημάνει.

Όλα τα έγγραφα, δελτία τύπου, ανακοινώσεις κλπ, μπορείτε να τα αναζητήσετε στο http://www.poes.gr/espee-kastorias καθώς και στους πίνακες ανακοινώσεων της Ένωσης μας, που υπάρχουν σε κάθε μονάδα.

Περιμένουμε τις προτάσεις και ιδέες σας δια ζώσης στα γραφεία της Ένωσης μας εντός του Στρδου «ΜΕΤΑΞΑ» κάθε Πέμπτη 18:00 με 20:00, καθώς και στο mail: [email protected]

Συνεχίζοντας το έργο μας, θέτουμε ως στόχο για την συνέχεια την με μεγαλύτερη επιμονή και υπομονή ανάδειξη των πάμπολλων προβλημάτων που μας απασχολούν,

πάντοτε σε συνεργασία με την ΠΟΕΣ, θέτοντας τα στους αρμόδιους κατά περίπτωση φορείς, διεκδικώντας και προσδοκώντας την δίκαιη επίλυση τους με γνώμονα το συμφέρον του συνόλου του προσωπικού.

Παράλληλα θα συνεχίσουμε τις δράσεις υποστήριξης των οικογενειών μας αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Κλείνοντας θα ήθελα να σας επισημάνω ότι η δύναμη μας είμαστε ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.

Χάρις την συμμετοχή μας. Δυσκολίες και εμπόδια υπήρξαν και θα υπάρξουν πολλά. Λάθη και παραλείψεις έγιναν και θα γίνουν. Ουδείς τέλειος.

Τέλος να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους για την εμπιστοσύνη, με την δέσμευση ότι θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας.