Επανέρχεται στην ενέργεια ο αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος προκειμένου να τοποθετηθεί εθνικός στρατιωτικός αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος είχε αποστρατευθεί πριν λίγους μήνες προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τώρα έχει ξεκινήσει η διαδικασία της επαναφοράς του καθώς αναμένεται να τοποθετηθεί εθνικός στρατιωτικός αντιπρόσωπος (ΣΑΣΕΒΑΣ) στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η θέση του στρατιωτικού αντιπροσώπου στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ συνήθως καλύπτεται από ανώτατους αξιωματικούς οι οποίοι επανέρχονται στην ενέργεια.

Στο τελευταίο σχήμα την θέση αυτή κάλυπταν δυο άτομα, ενώ τώρα φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί να ακολουθηθεί η πάγια τακτική να καλύπτεται από ένα άτομο.

Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος

Ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Γ. Παυλόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961. Εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1979, από την οποία αποφοίτησε το 1983 με το βαθμό του Μάχιμου Σημαιοφόρου.

Σχολεία και Εξειδικεύσεις

Έχει αποφοιτήσει από το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του ΠΝ και έχει παρακολουθήσει τα Σχολεία Αλεξιπτωτιστών Στατικού Ιμάντα και Ελεύθερης Πτώσης του Στρατού Ξηράς, Ανορθοδόξου Πολέμου στις ΗΠΑ και αριθμό Σχολείων των Ειδικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Γερμανία, μεταξύ των οποίων το Σχολείο Σχεδίασης Διακλαδικών Συνδυασμένων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Είναι επίσης απόφοιτος της Σχολής Γενικής Εκπαίδευσης με εξειδίκευση στις Επικοινωνίες, της Σχολής Αξιωματικών Επιτελών Ναυτικού και της Ναυτικής Σχολής Πολέμου.

Θαλάσσια Υπηρεσία

Έχει υπηρετήσει ως Αξιωματικός Συνεννοήσεως και Ναυτιλίας σε Αντιτορπιλλικά (Α/Τ), Ταχέα Σκάφη (ΤΠΚ) και αμφίβια πλοία και ως Ύπαρχος στο Α/Τ ΚΙΜΩΝ.

Διετέλεσε Κυβερνήτης στο Α/Γ ΡΟΔΟΣ (1995-1997), Διευθυντής Αμφιβίων Επιχειρήσεων στη Διοίκηση Πλοίων Αποβάσεως (1999-2000) και Κυβερνήτης στο Α/Γ ΣΑΜΟΣ (2005-2006).

Σταδιοδρομία στις Ειδικές Δυνάμεις

Από το 1989 έως το 1994 υπηρέτησε στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών και ανέλαβε διάφορες αποστολές στο εξωτερικό ως Αξιωματικός εξειδικευμένου Αγήματος Νηοψιών επί Φρεγατών και Αντιτορπιλικών κατά την επιχείρηση «Desert Shield» (1990) και για την εφαρμογή των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας στην επιχείρηση «Sharp Guard» (1992 και 1994). Το 1993 ως επικεφαλής επιχειρησιακής ομάδας της ΔΥΚ, ανέλαβε την ασφάλεια των Αρχηγών των Ε.Δ. των ΗΠΑ κατά την επίσκεψή τους στην Ελλάδα και αντίστοιχα του πρώην Προέδρου της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ (θέρος 1993).

Τέλος διετέλεσε Διοικητής της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών από το 2006 έως το 2008.

Λοιπές Υπηρεσίες – Επιτελικές Τοποθετήσεις

Το 1991, υπηρέτησε εθελοντικά για έξι μήνες υπό τη σημαία του ΟΗΕ στο Ιράκ, ως επικεφαλής ομάδας ασφαλείας του Τμήματος Φρουρών των Ηνωμένων Εθνών, με τομέα ευθύνης στις αυτόνομες περιοχές του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Από το 1997 έως το 1999 υπηρέτησε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων ως Διευθυντής Διοίκησης και Ταγματάρχης Δοκίμων, ενώ από το 2000 έως το 2002 τοποθετήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ως Διευθυντής Τρεχουσών Επιχειρήσεων.

Διετέλεσε Ναυτικός Ακόλουθος στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Παρίσι από το 2002 έως το 2005.

Από το Σεπτέμβριο 2009 έως το Μάρτιο 2010 υπηρέτησε ως Υποδιοικητής της Σχολής Διευθυντών Επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού και ακολούθως τοποθετήθηκε ως Διευθυντής στο Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών (2010-2012).

Ως Αρχιπλοιάρχος από το 2012 έως το 2015, διετέλεσε Διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) του ΝΑΤΟ, στη Σούδα της Κρήτης.

Με την προαγωγή του σε Υποναύαρχο το Μάρτιο του 2015, τοποθετήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) ως Διευθυντής του Κλάδου Στρατηγικής και Πολιτικής, Διευθυντής Δυνατοτήτων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας της ΕΕ και Διευθυντής Μετεξέλιξης σε πλαίσιο ΝΑΤΟ.

Την 16 Ιανουαρίου 2017, προήχθη στο βαθμό του Αντιναύαρχου σύμφωνα με απόφαση ΚΥΣΕΑ και ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού Στόλου.

Διαμνημονεύσεις και Μετάλλια

Έχει τιμηθεί με όλα τα παράσημα και διαμνημονεύσεις που προβλέπονται από το βαθμό του και τις θέσεις που έχει υπηρετήσει.

Έχει τιμηθεί από το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία για τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις απελευθέρωσης του Κουβέιτ, ενώ του έχει απονεμηθεί το Μετάλλιο Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ καθώς και Βραβείο Σκοπευτή από τον Στρατό Ξηράς των ΗΠΑ.

Το 2006 παρασημοφορήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Τιμής για τη θητεία του ως Ναυτικός Ακόλουθος της Ελλάδας στη Γαλλία, σε αναγνώριση της συμβολής του στην ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ των δύο κρατών.

Ξένες Γλώσσες – Οικογενειακή Κατάσταση

Ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος Π.Ν. ομιλεί αγγλικά και γαλλικά, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.