Δεκαπενταύγουστος 2019: Καλή Παναγιά – Θερμές ευχές από το Armyvoice.gr για τις 15 Αυγούστου – Ημέρα μνήμης για τον τορπιλισμό του ΕΛΛΗ

Δεκαπενταύγουστος! Σήμερα γιορτάζει όλη η Ελλάδα απ’ άκρου σε άκρο τη γιορτή της Παναγιάς.

Το Πάσχα του καλοκαιριού όπως πολύ εύστοχα λέει ο λαός μας!

Η γιορτή της Παναγιάς μας, η γιορτή της μητέρας όλων μας.

Κάθε Έλληνας, ακόμα και ο πλέον αδιάφορος τον Δεκαπενταύγουστο τρέχει να ανάψει ένα κερί στις πολυάριθμες εκκλησίες που γιορτάζουν ανά την Ελλάδα και στα αναρίθμητα εξωκλήσια της ελληνικής υπαίθρου.

Η Κοίμηση της Παναγιάς μας είναι γιορτή χαράς και ευφροσύνης την οποία με ποικίλους τρόπους στα απανταχού πανηγύρια γιορτάζουν οι Έλληνες με θρησκευτικές τελετές αλλά και λαϊκά πανηγύρια τα οποία συμπληρώνουν την χαρμολύπη της ημέρας.

Δεκαπενταύγουστος 2019 ημέρα μνήμης: Ο τορπιλισμός του ΕΛΛΗ

Στις 15 Αυγούστου του 1940, στις 08:30, λίγο πριν τη λιτάνευση της ιερής εικόνας, και ενώ στη προκυμαία υπήρχε ήδη πολύς κόσμος,

υποβρύχιο πλησίασε τον θαλάσσιο χώρο εξαπολύοντας τρεις τορπίλες κατά του ευδρόμου ΕΛΛΗ, από τις οποίες μια μόνο πέτυχε το στόχο της,

προκαλώντας έκρηξη στο μηχανοστάσιο και πυρπόληση των δεξαμενών πετρελαίου, με 9 νεκρούς και 24 τραυματίες.

Οι δε άλλες δύο τορπίλες αστόχησαν και εξερράγησαν στην προκυμαία χωρίς ευτυχώς να προκαλέσουν θύματα.

Παρά τις προσπάθειες όμως που κατέβαλε το πλήρωμα τελικά το ΕΛΛΗ βυθίστηκε περίπου μία ώρα μετά στις 09:45 και το πλήρωμα αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει πηδώντας στη θάλασσα.

Από το 1945, ανήμερα της βύθισής του, τελείται δέηση μνήμης, με ρίψεις στεφάνων πάνω από τον υγρό τάφο του.

Σήμερα διατηρείται ως μοναδικό κειμήλιο του πλοίου μικρό πυροβόλο επιφανείας δίπλα από το μνημείο ηρώων του Έλλη στον εσωτερικό λιμενοβραχίονα της Τήνου και στο σημείο που εξερράγη η πρώτη τορπίλη του Ιταλικού υποβρυχίου, καθώς επίσης και τμήματα της τορπίλης σε ειδικό υπόγειο εκθεσιακό χώρο του Ναού της Παναγίας της Τήνου.

Το 1950 στο πλαίσιο των πολεμικών επανορθώσεων και σε αντικατάσταση αυτού η Ιταλία παραχώρησε στην Ελλάδα το Καταδρομικό Eugenio Di Savoia το οποίο μετονομάστηκε σε Έλλη τον Ιούνιο του 1951 όπου και ύψωσε την Ελληνική σημαία.

Tην περίοδο 1955-1956 το ναυάγιο του Έλλη ανελκύστηκε τμηματικά και πουλήθηκε για παλιοσίδερα. Σήμερα στον βυθό δεν υπάρχει ούτε ίχνος του.

Το έτος 1985 Έλληνες δύτες ανακάλυψαν στο βυθό της Τήνου τα απομεινάρια της ιταλικής τορπίλης που βύθισε την Έλλη. Το εύρημα εκτίθεται στο Ναυτικό Μουσείο Πειραιώς.