862 ΑΒΕΤ: Ο Στρατός ετοιμάζεται να «ταϊσει» και τη Βουλή των Ελλήνων – Η μονάδα με τον κρίσιμο ρόλο της υποστήριξης σε περίοδο κρίσης βρίσκεται στον Ρέντη

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

862 ΑΒΕΤ: Μια μονάδα καλά «κρυμμένη» μέσα στο αστικό τοπίο στα Καμίνια, είναι αυτή που σε περίπτωση κρίσης θα μετατραπεί σε «πρωταγωνιστή» της επιβίωσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Και όχι μόνο: Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε υπάρχει πρόβλεψη από τώρα και τηρείται απόθεμα ακόμα και για τη Βουλή των Ελλήνων.

Η 862 Αποθήκη Βάσης Εφοδιασμού Τροφίμων θα «σηκώσει» το βάρος της τροφοδοσίας ολόκληρου του στρατεύματος σε περίπτωση κρίσης. Γι αυτό άλλωστε βρίσκεται και σε στρατηγικό σημείο:

Πολύ κοντά στο λιμάνι του Πειραιά και δίπλα σε σιδηροδρομικό σταθμό, οι ράγες του οποίου μάλιστα διέρχονται μέσα από τη μονάδα.

Η διοικητική μέριμνα σε πολεμικές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντική και αυτό είναι κατανοητό από την αρχαιότητα μέχρι και τις σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις.

Ο Ηρόδοτος χρησιμοποίησε πρώτος τον όρο Εφοδιαστική Αλυσίδα, θέλοντας να περιγράψει τις ικανότητες των Περσών στον τομέα του εφοδιασμού, του σχεδιασμού και της υποστήριξης μεγάλων εκστρατειών κατά των Ελλήνων όσον αφορά τη διοικητική μέριμνα, τον εφοδιασμό και την επιμελητεία σε θέματα διακίνησης προϊόντων και ατόμων.

Η παρουσία της Διαχείρισης της Εφοδιαστικής Αλυσίδας,  κατάφερε να γίνει περισσότερο αισθητή στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και να συνεχίσει και στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου.

Η εξέλιξη αυτή ήταν το αποτέλεσμα των επιτακτικών αναγκών κατά τη διάρκεια του πόλεμου για συνεχείς ανεφοδιασμούς με τρόφιμα, πυρομαχικά καθώς και να καλύψει την οποιαδήποτε ανάγκη των στρατιωτών αλλά και συμβάλλοντας στη μαζική μεταφορά τους.

Το Armyvoice.gr επισκέφθηκε την 862 ΑΒΕΤ και συζήτησε με τα στελέχη, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και πολιτικό προσωπικό, το οποίο μάλλον παίζει και πρωταγωνιστικό ρόλο στην Μονάδα, καθώς είναι υπάλληλοι που εργάζονται πολλές δεκαετίες σε αυτήν.

Ο κ. Μενέλαος Αργυρόπουλος είναι ένας από αυτούς, με πολλές δεκαετίες εμπειρίας στην μονάδα. Γέννημα – θρέμα των Καμινίων γνωρίζει ότι η Μονάδα πολλές φορές έσωσε κόσμο από τις γύρω περιοχές, καθώς μπορούσαν να εργάζονται ή να σιτίζονται σε περιόδους κρίσης.

Περπατάμε μαζί του και με τον διοικητή Συνταγματάρχη Βασίλειο Γαλάνη, στις αποθήκες της Μονάδας και μαθαίνουμε τα «μυστικά» της. Είναι υπερήφανοι για τις γερμανικές αποθήκες με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, αλλά και για τις σύγχρονες αποθήκες, σχεδιασμένες να εξυπηρετούν ανάγκες ενόες στρατεύματος.

Μπορεί σήμερα ένα μεγάλο μέρος τους να είναι άδειο καθώς η κρίση έφερε αλλαγές και στον εφοδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, μεταφέροντας την ευθύνη των προμηθειών σε τοπικό επίπεδο, ωστόσο ο μηχανισμός υπάρχει και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενεργοποιηθεί.

Οι Γερμανοί άλλωστε είχαν πολύ προσεκτικά επιλέξει την περιοχή για να εγκαταστήσουν την δική τους μονάδα εφοδιασμού, στο συγκεκριμένο στρατόπεδο.

Ο συνταγματάρχης Βασίλειος Γαλάνης, μας εξηγεί: Μετά την απελευθέρωση, τον Μάρτιο του 1945 συγκροτήθηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών (ΚΕΕΜ) .

Από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε το Σώμα προέκυψε η ανάγκη να συγκροτηθεί μια μονάδα που θα αναλαμβάνε τον εφοδιασμό και τις μεταφορές των Μονάδων Εθνοφυλακής που συγκροτήθηκαν.

Έτσι τον Σεπτέμβριο του 1945 συγκροτήθηκε στην Αθήνα στην περιοχή του Ταύρου η Αποθήκη Εφοδιασμού Βάσεως ( ΑΕΒ) με διοικητή τον Σχη (ΕΜ) Ψάθα Αντώνιο ο οποίος διετέλεσε διοικητής από 11/11/1946 -15/05/1951.

Το Φεβρουάριο του 1948 μετασταθμευσε στην περιοχή Αγ.Ιωαννη Ρέντη όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

Το 1978 μετονομάστηκε από Αποθήκη Εφοδιασμού Βάσεως σε 862 ΑΒΕΤ με διοικητή τον Σχη (ΕΜ) Μαράκη Ανδρέα.

862 ΑΒΕΤ: Η αποστολή της Μονάδας

Η Αποθήκη Εφοδιασμού Βάσεως προβλέπει την αποθήκευση και συντήρηση των Εφοδίων και Τροφίμων και ενδεχομένως τις προμήθειες από επιτακτικές πηγές.

Η αποστολή της 862 ΑΒΕΤ σήμερα συνοψίζεται στα παρακάτω :

  • α. Παραλαμβάνει τα αναγκαία για τις Ένοπλες Δυνάμεις τρόφιμα από πηγές εφοδιασμού του εσωτερικού και του εξωτερικού ,
  • β. Ευθύνεται για τη σωστή εναποθηκευση συντήρηση διαχείριση και ασφάλεια των παραπάνω εφοδίων ,
  • γ. Ανεφοδιαζει με τρόφιμα τα ανεφοδιαστικα κέντρα της Ζώνης Μάχης και της Ζώνης Συγκοινωνιών καθώς και τις Μονάδες Εφοδιασμού Νήσων ,
  • δ. Τηρεί την προβλεπόμενη από τα σχέδια και τις διαταγές ελάχιστη στάθμη αποθεμάτων τροφίμων τα οποία σε περίοδο επιχειρήσεων συμπληρώνονται με επιταξεις ,
  • ε. Συσκευάζει για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων δεματοποιημενες μερίδες τροφής κλίμακας 4Β.

Η Μονάδα παράλληλα με τις δραστηριότητες της κατά την πολεμική περίοδο ανέπτυξε και αξιόλογη δράση και κατά τη διάρκεια της ειρηνικής περιόδου.

Κατά την περίοδο θεομηνιών σε συνεργασία με την 865 ΤΕΝΕΦ ανεφοδιάζουν με τρόφιμα και άλλα εφόδια τους κατοίκους των πληγέντων περιοχών .

Με την λήξη του Εμφυλίου πολέμου ξεκίνησε η εκπαίδευση των στελεχών της Μονάδος για την πληρέστερη κατάρτιση τους και την βελτίωση των γνωστικών τεχνικών τους.

Μετά από την εκπαιδευτική δραστηριότητα έγινε προσπάθεια για ορθολογική διαχείριση και οργάνωση της Μονάδος με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη απόδοση αλλά και την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών της διοικητικής μέριμνας στο πόλεμο.

Γι’ αυτό τον λόγο αναδιοργανώθηκε ριζικά με την εμπειρία που αποκτήθηκε ώστε να μετατραπεί σε μια σύγχρονη Μονάδα.

Η Μονάδα σήμερα ανεφοδιαζει με τρόφιμα και γενικότερα αλλά εφόδια μονάδες και Κέντρα εκπαίδευσης και συσκευάζει μερίδες των οποίων η παραγωγή φτάνει στις 3000 έως 4000 περίπου ημερησίως.