Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή υπουργείο στρατιωτικών χτίζει η νέα ηγεσία;

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή υπουργείο στρατιωτικών χτίζει η νέα ηγεσία; Χωρίς πολιτικό γραφείο ο ΑΝΥΕΘΑ, με υποβαθμισμένο ο ΥΕΘΑ

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Σημαντικές αλλαγές φέρνουν οι επιλογές της νέας ηγεσίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο μάλλον μετατρέπεται σε υπουργείο στρατιωτικών, καθώς η βούληση της νέας ηγεσίας είναι να ατονίσει το πολιτικό στοιχείο στο υπουργείο.

Κατ’ αρχήν ο νέος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, έχει επιλέξει να μην δημιουργήσει πολιτικό γραφείο, ενώ ο νέος υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος θα δημιουργήσει πολιτικό γραφείο αλλά δεν θα έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στο γίγνεσθαι του υπουργείου. Θα διαδραματίζει έναν μάλλον δευτερεύοντα ρόλο.

Θεωρούμε και τις δυο επιλογές μάλλον προβληματικές καθώς αφαιρείται έτσι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι πολιτικής σκέψης και προωθείται μόνο η στρατιωτική πλευρά του υπουργείου.

Ο νομοθέτης έχει προβλέψει την ύπαρξη πολιτικού γραφείου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας το οποίο οφείλει να παράγει πολιτική σκέψη παράλληλα με την στρατιωτική σκέψη που παράγουν τα Γενικά Επιτελεία.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα πρέπει ενδεχομένως να αντιληφθεί ότι έχει αναλάβει το τιμόνι ενός υπουργείου όπου δύσκολα θα ακούσει από στρατιωτικό τη λέξη «όχι» καθώς είναι ο πολιτικός τους προϊστάμενος και το σύστημα της ιεραρχίας επιβάλει να γίνονται δεκτές όλες οι απαιτήσεις του εκάστοτε υπουργού.

Οι μόνοι που ενδεχομένως θα μπορούσαν να διατυπώσουν διαφορετική άποψη και να παραχθεί πολιτική σκέψη είναι αυτοί που δεν φοράνε στολή στο παρόν ή δεν φόρεσαν στο παρελθόν και έχουν μάθει να διατυπώνουν τη γνώμη τους χωρίς τη δέσμευση της ιεραρχίας.

Βεβαίως υπήρξαν υπουργοί που έκαναν κακή χρήση του πολιτικού γραφείου μετατρέποντάς το σε γραφείο «εξυπηρετήσεων» με στόχο την επανεκλογή τους. Αυτό εξαρτάται όμως από την πολιτική βούληση του εκάστοτε υπουργού το πώς θέλει να χρησιμοποιήσει το δικό του πολιτικό γραφείο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι στρατιωτικοί που ανέλαβαν πολιτική θέση στο υπουργείο εθνικής άμυνας είχαν επιλέξει να μην έχουν πολιτικό γραφείο, με πρόσφατο τον Ευάγγελο Αποστολάκη.

Όλοι οι άλλοι υπουργοί, είχαν ενεργό πολιτικό γραφείο και μάλιστα πολύ πιο ισχυρό από ό,τι το στρατιωτικό τους γραφείο μαθώς ο στόχος ήταν ακριβώς στο να παράγει πολιτική σκέψη σε ένα υπουργείο που λέγεται εθνικής άμυνας και όχι υπουργείο στρατιωτικών.

Τα ίδια ισχύουν και για τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή ο οποίος επέλεξε να μην δημιουργήσει καν πολιτικό γραφείο.

Η απόφασή του ενδέχεται να τον μετατρέψει σε ένα άτυπο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, λόγω της στρατιωτικής του παιδείας και προέλευσης και με δεδομένες τις νέες του αρμοδιότητες. Αυτό ενδέχεται να επιφέρει προβλήματα με τα Γενικά Επιτελεία.

Το γράφουμε γιατί το έχουμε βιώσει στο παρελθόν, όταν οι διατελέσαντες υφυπουργοί προέρχονταν από τις Ένοπλες Δυνάμεις κι επέλεγαν είτε να μην δημιουργήσουν καθόλου πολιτικό γραφείο είτε να το στελεχώσουν με απόστρατους.

Μήπως θα έπρεπε να κάνουν δεύτερες σκέψεις και οι δυο πολιτικοί προϊστάμενοι των Ενόπλων Δυνάμεων;