Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε πυραύλους στη Θάλασσα της Ιαπωνίας – Αντιδρά το Τόκιο: Αυτές οι εκτοξεύσεις είναι εξαιρετικά λυπηρές λέει ο υπουργός άμυνας

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας εκτόξευσαν  δυο τουλάχιστον πυραύλους ο τύπος των οποίων δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί, από μια περιοχή κοντά στη Γουονσάν,

στις ανατολικές ακτές της χώρας, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας, το οποίο στηλίτευσε την ενέργεια αυτή.

Οι πύραυλοι διένησαν μια απόσταση περίπου 430 χιλιομέτρων στην Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Δεν δημοσιοποιήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες από το επιτελείο στη Σεούλ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν το γεγονός αλλά έκαναν λόγο για πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

Αντιδρά η Ιαπωνία

Οι εκτοξεύσεις «βλημάτων» από τη Βόρεια Κορέα είναι «εξαιρετικά λυπηρές», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Τακέσι Ιουάγια, διευκρινίζοντας ότι δεν έφθασαν στην ιαπωνική επικράτεια, ούτε στην ιαπωνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

«Αν πρόκειται για βαλλιστικούς πυραύλους, παραβιάζονται αποφάσεις του ΟΗΕ (…) Αυτές οι εκτοξεύσεις είναι εξαιρετικά λυπηρές», τόνισε ο υπουργός στον Τύπο.

Νωρίτερα, πηγή προσκείμενη στην ιαπωνική κυβέρνηση δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ότι το Τόκιο πιστεύει πως εκτοξεύθηκαν δύο βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς.

Η πηγή είπε επίσης ότι οι πύραυλοι δεν έφθασαν στην ιαπωνική ΑΟΖ και δεν έχουν άμεση επίπτωση στην ιαπωνική εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με το Κιόντο.