Αύξηση θητείας Διακόπουλος: Έρχονται χειρότερα - Αναδιοργάνωση ΤΩΡΑ Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ο Ναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος

Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ο Ναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος (;) – Το σενάριο που ακούγεται τις τελευταίες ημέρες μοιάζει πιο πιθανό από τα άλλα ονόματα

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που τέθηκε το θέμα της δημιουργίας θέσης για Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας στον πρωθυπουργό πυροδότησε και την ονοματολογία για το ποιος αναλαμβάνει.

Το πρώτο πιο πιθανό όνομα που ακούστηκε είναι αυτό του στρατηγού Κωσταράκου, ο οποίος έχοντας θητεύσει και στην ΕΕ, έχει ασχοληθεί έμπρακτα με τα θέματα ασφαλείας της Ευρώπης και συνεπώς και της χώρας μας.

Η εμφάνιση του πρώην Αρχηγού ΓΕΣ στρατηγού ε.α. Χρίστου Μανωλά στο συνέδριο του Economist πυροδότησε σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι πιθανώς θα είναι αυτός που θα πάρει το χρίσμα και θα αναλάβει Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας.

Το μόνο όνομα που δεν είχε ακουστεί μέχρι σήμερα αν και η πληροφορία κυκλοφορούσε στα δημοσιογραφικά γραφεία ήταν αυτό του ναυάρχου Αλέξανδου Διακόπουλου.

Φαίνεται μάλιστα ότι ο ναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος είναι ο επικρατέστερος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας. Το όνομα αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να εξέτασε μερικές υποψηφιότητες για το πόστο. Είναι απόλυτα λογικό.

Όπως γράφει σχετικά το Defence-point.gr εάν επαληθευθεί το όνομα του Αλέξανδρου Διακόπουλου, συγκεντρώνει και ουσιαστικές, εκτός από τυπικές «αρετές» για να σταδιοδρομήσει με επιτυχία ως ο πρώτος ΣΕΑ της Ελλάδας, ανοίγοντας τον δρόμο, βάζοντας τα θεμέλια για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας.

Προέρχεται από τις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού. Η παιδεία του είναι απλώς εξαιρετική. Δεν έχει μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από τα καθήκοντά του. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι βρίσκεται στο απόγειο της επαγγελματική του ωριμότητας.

Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, τα ενδιαφέροντά του και η προσπάθεια να κατανοήσει τον πραγματικό ρόλο του στρατιωτικού εργαλείου στις διεθνείς σχέσεις και τα όριά του, ήταν διαρκής.

Δε χρειαζόταν κανείς να συζητήσει επί μακρόν μαζί του για να κατανοήσει το εύρος των γνώσεων και την τόλμη υιοθέτησης ακόμα και μιας «αιρετικής» προσέγγισης, είτε ως υπόθεση εργασίας, είτε ως παγιωμένη πεποίθηση.

Άρα έχει τη δυνατότητα μιας ματιάς πολύ διαφορετικής από την αμιγώς – και στενά – στρατιωτική σε όλο το πλέγμα που αφορά στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, με ζητούμενο την επαύξηση της εθνικής ισχύος και απόλυτο ελάχιστο… την εθνική ασφάλεια.

Παράλληλα, πάντα παρέμενε «ομαδικός παίκτης», γνωρίζοντας ότι εάν λειτουργείς ως ομάδα, έστω και με συμβιβασμούς, η διόρθωση ενός σφάλματος είναι πολύ ευκολότερη

από το να επιβάλεις κίνηση προς τη σωστή – κατά τη γνώμη σου – κατεύθυνση, που όμως θα υπονομευθεί στην πορεία επειδή, πολύ απλά, δεν έχει διαμορφωθεί η κατάλληλη συναίνεση…

Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ του www.defence-point.gr