Συμφωνία Πρεσπών: Συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ρίκερ παρουσία του Αμερικάνου πρέσβη Τζέφρι Πάιατ και του Αλκιβιάδη Στεφανή 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε σήμερα συνάντηση, με τον Εκτελούντα χρέη Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κ. Philip T. Reeker.

Τον Αμερικάνο αξιωματούχο συνόδευσε ο Πρέσβυς των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Geoffrey R. Pyatt. Συζητήθηκαν η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία του Αμερικανού Ακολούθου άμυνας, που σημαίνει ότι προφανώς τέθηκε το θέμα της εφαρμογής του στρατιωτικού σκέλους της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Φίλιπ Ρίκερ πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα περιοδεία στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία.

Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην Αθήνα, το πρόγραμμα του κ. Ρίκερ περιλαμβάνει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και άλλα στελέχη της νέας κυβέρνησης,

με τα οποία θα συζητήσει θέματα που άπτονται του εμπορίου και των επενδύσεων, της ασφάλειας και της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, της περιφερειακής σταθερότητας και της ενέργειας.

Συμφωνία Πρεσπών: Η πορεία ένταξης σε ΝΑΤΟ – ΕΕ

Στα Σκόπια, ο Αμερικανός διπλωμάτης θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν διμερή θέματα και η πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Εκτός απο τις συναντήσεις του με βουλευτές, μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Ρίκερ θα παραστεί επίσης σε μια εκδήλωση με φοιτητές στην American Corner της Μπίτολα.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, μέσω του Twitter, καλωσόρισε τον “φίλο και συνάδελφό” του στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη αυτή είναι “άλλη μια ένδειξη της υπόσχεσής μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμμετάσχει η νέα ελληνική κυβέρνηση στο πλήρες φάσμα του Στρατηγικού Διαλόγου μας”.Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com μαζί με το όνομά σου και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Επιστολές με ψευδώνυμα και ανώνυμες δεν λαμβάνονται υπόψη.