Συμφωνία Πρεσπών: Διάσταση απόψεων ΥΕΘΑ – ΑΝΥΠΕΞ κατά το συνέδριο του Economist – Προσήλωση στη συμφωνία ή βελτίωσή της; -Τι είπε ο Πάιατ

Με αποκλίνουσες απόψεις εμφανίστηκαν στο συνέδριο του Economist δυο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Συμφωνία Πρεσπών: Διάσταση απόψεων ΥΕΘΑ – ΑΝΥΠΕΞ

Μιλώντας στην 23η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι «εν όψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έχουμε τον χώρο να συζητήσουμε διάφορες πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Η Ν.Δ. πάλεψε εναντίον της συμφωνίας, η οποία δεν ικανοποίησε τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας» επισήμανε. Όπως τόνισε, το βασικό θέμα είναι το πώς θα προστατεύσουμε τα προϊόντα που φέρουν το όνομα «Μακεδονία» και τις αντίστοιχες επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες έχουν ξοδέψει χρήμα και χρόνο για να επενδύσουν σε αυτό.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από την πλευρά του υποστήριξε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε για ένα καλό σκοπό: για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Η άποψή μου είναι ότι για να σταθεί  και να παράξει αποτελέσματα θα πρέπει τα δύο μέρη να προσηλωθούν στην τήρηση των όρων της συμφωνίας απαρέγκλητα», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

 

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, χαιρέτισε τη συνεργασία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και τις περιπολίες των ελληνικών αεροσκαφών πάνω από τη γειτονική χώρα.

Ντιμιτρόφ: Θα συνεργαστούμε στενά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση

Την πρόθεση της χώρας του να συνεργαστεί στενά με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικολα Ντιμιτρόφ ακατά την 23η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist.

«Θα συνεργαστούμε στενά με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα. Η συμφωνία δεν είναι βάρος, αλλά ευκαιρία για τις διμερείς σχέσεις», τόνισε ο κ. Ντιμιτρόφ για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι η «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή και για τις δύο χώρες, μέσα από αυτήν μάθαμε να δίνουμε προσοχή στην προοπτική και της άλλης πλευράς».

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας αναγνώρισε ότι «θα χρειαστεί και στις δύο χώρες κάποιος χρόνος ώστε να πειστούν όλοι για τον θετικό αντίκτυπο της συμφωνίας».

Επέμεινε όμως ότι «δεν υπάρχει πιο φυσική σχέση για τις δύο χώρες μας από το να είναι σύμμαχοι», επισημαίνοντας ότι «τα τρία τέταρτα της παραγωγής των χωρών στα δυτικά Βαλκάνια καταλήγει στην ευρωπαϊκή αγορά».

Όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι η χώρα του δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ε.Ε. «Θέλουμε όμως τον Οκτώβριο να ξεκινήσουμε το ταξίδι. Θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε το εθνικό μας σύστημα και να κρατήσουμε τους νέους στη χώρα μας», υπογράμμισε.

Δημήτρης Βίτσας: Το μήνυμα στην Τουρκία