S-400 και Μέτρα ΗΠΑ – Ε.Ε κατά Τουρκίας: Ωφελείται ή όχι η Ελλάδα; Θα λάβει ή όχι μέτρα ο Πρόεδρος Τραμπ κατά της Τουρκίας;

Tου Δημ. Σταθακόπουλου

Δρ Παντείου Πανεπιστημίου – Τουρκολόγου – Δικηγόρου

Είναι γνωστό πως ο Πρόεδρος Τραμπ  έχει συχνές συγκρούσεις με τους Γερουσιαστές ή/και τη Βουλή των αντιπροσώπων.

Μάλιστα δεν δίστασε να “κλείσει ” το κράτος στα πλαίσια της σύγκρουσης αυτής.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι  Δημοκρατικοί έχουν 48 από τους 100 γερουσιαστές, και 235 από τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν 52 έδρες στη Γερουσία και 199  έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Υπάρχουν και 2 κενές.

Όμως συχνά οι συγκρούσεις αυτές φτάνουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Όπως προκύπτει από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ – Ηνωμένες Πολιτείες v. Curtiss-Wright Export Corporation (1936), ο Πρόεδρος έχει  εκτεταμένη εξουσία στις εξωτερικές υποθέσεις

μιάς και  είναι “το μοναδικό όργανο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στον τομέα των διεθνών σχέσεων” και «Αυτός, όχι το Κογκρέσο, έχει την καλύτερη εικόνα να γνωρίζει τις συνθήκες που επικρατούν στις ξένες χώρες και ειδικά σε καιρό κρίσης και πολέμου».

Tην παραπάνω και παρόμοιες σύγχρονες αποφάσεις θα χρησιμοποιήσει ο Πρόεδρος Τραμπ κατά του κογκρέσου όταν αυτό θα ζητήσει  εφαρμογή του νόμου : Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act, CAATSA για  κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Δηλαδή ο Πρόεδρος Τραμπ , θα επιμείνει πως έστω και εάν η Τουρκία αγόρασε S400, ωθήθηκε σε αυτό,  λόγω άρνησης της κυβέρνησης Ομπάμα να πωλήσει patriot στην Τουρκία, άρα φταίνε οι ΗΠΑ για την εν λόγω  στάση.

Θα ζητήσει ανοχή, μη εφαρμογή του  CAATSA, επειδή αυτός ( δηλ ο Πρόεδρος)  ξέρει καλύτερα την εξωτερική πολιτική και το συμφέρον της χώρας,

ενώ θα τους παρουσιάσει προσύμφωνο με το οποίο η Τουρκία θα αγοράσει patriot , άρα συμφέρον των ΗΠΑ, βάζοντας τους S400 σε “βαθιά κατάψυξη”.

Άμεσα λοιπόν πιθανολογώ πως λύνεται και το θέμα των F35, τα οποία εάν οι ΗΠΑ  δεν δώσουν στην Τουρκία,  αυτή θα προσφύγει στα δικαστήρια για αποζημίωση.

Εν κατακλείδι , θα έχει γίνει μια συμφωνία όπου οι Ρώσοι θα έχουν πωλήσει,  οι ΗΠΑ θα πωλήσουν και η Τουρκία θα αναβαθμιστεί σε εκσυγχρονισμένη στρατιωτική δύναμη .

Υπόθεση Kazan Kazan / win win,  όπου όλα τα μέρη θα έχουν κερδίσει.

Περαιτέρω:

Μέτρα η ΕΕ κατά της Τουρκίας; 

Αντίμετρα της Τουρκίας επιβάλλοντας δασμούς σε όλα τα ΕΕ προϊόντα .

Άλλο που δεν θέλει η γείτονα να γεμίσουν τα ταμεία της με τους δασμούς που θα εισπράξει.

Εννοείται πως  η ΕΕ  δεν θα αφήσει να υποστούν τα προϊόντα της τέτοια επιβάρυνση (ειδικά Ολλανδία, Γερμανία,  Γαλλία,  Ιταλία & Μ. Βρετανία  όσο παραμένει στην ΕΕ).

Άρα μάλλον δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι ουσιαστικό με τα μέτρα της ΕΕ.

Να υπενθυμίσουμε πως  από παλιά γινόταν συζήτηση περί  τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας,  που  τελικά τέθηκε σε ισχύ το 1996,

με κατάργηση τελωνειακών δασμών και ελεύθερη κυκλοφορία μόνον για τα βιομηχανικά και κατεργασμένα αγροτικά προϊόντα.

Εξαιρέθηκε το εμπόριο μη κατεργασμένων αγροτικών προϊόντων (κάτι που έβλαψε την Ελλάδα, αφού η  Τουρκία θέτει συστηματικά τεχνικά εμπόδια στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα

που είναι ομοειδή με εγχώρια προϊόντα της,  βάζοντας μεγάλους  δασμούς, όπως στη φέτα  μας με δασμό εισαγωγής  180%).

Όμως στην  τελική τιμή ενσωματώνονται  εισφορές υπέρ του στρατού,  σεισμοπαθών κ.ά  οπότε τα ΕΕ αγροτικά προϊόντα (λέγε Ελληνικά) είναι μη ανταγωνιστικά στην τιμή και δεν πωλούνται,  επομένως η Ελλάδα ουδέν κέρδισε απο τη συμφωνια του 1996.

Για να μας “χρυσώσουν” το χάπι τότε, μας έδωσαν την  έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου, που έγινε  την 1.5.2004.